3 octombrie – Ziua Unitatii germane
De 

i4Job


Pe 3 octombrie in Germania este o sarbatoare nationala – Ziua Unitatii Germane (Tag der Deutschen Einheit). In aceasta zi, in 1990, a avut loc unificarea oficiala a celor doua state germane – Germania Federativa si RDG. Dar procesul de unificare a Germaniei a inceput pe 9 noiembrie 1989 – ziua in care a cazut Zidul Berlinului.

Din 1949, Germania a existat sub forma a doua state: Republica Federala Germania si RDG. Intre aceste state exista o granita cu un regim special.

Berlinul a fost, de asemenea, impartit in Occident si Est. In 1961, a inceput constructia zidului. In cateva zile, orasul a fost impartit, intinzand sarma ghimpata – gardul de frontiera a despartiti multi oameni de familiile si prietenii lor. Cetatenii din RDG aveau nevoie de un permis special pentru a vizita Berlinul de Vest.

In cei 17 ani de existenta, 175.287 de persoane au fugit in partea de vest. Pentru a fugi din RDG se foloseau moduri diferite: zburau pe un glider sau cu un balon, spargeau zidul cu un buldozer sau treceau pe o franghie trasa printre ferestrele caselor vecine, sapand tuneluri sub ziduri. Iar o data, patru barbati au traversat frontiera chiar in fata tuturor, politistii de frontiera i-au salutat, fugarii erau imbracati in uniforma militara sovietica, cusuta de prietena lor.

De fapt, trecerea ilegala a frontierei era foarte periculoasa – a existat un ordin in RDG sa se traga in fugari. Potrivit diferitelor surse, intre 125 si 600 de persoane au murit atunci incercand sa treaca de Zidul Berlinului.

Caderea Zidului Berlinului – Cum a fost?

In seara zilei de 9 noiembrie 1989, Günter Schabowski, reprezentantul guvernului RDG, a mentionat in discursul sau, la o conferinta de presa, noile reguli de calatorie pentru cetatenii RDG: vizele pentru calatorii private sunt acum eliberate fara conditii speciale si in timp scurt. Acest discurs a fost difuzat la televizor.

De fapt, din cauza erorilor din acord, Shabovski a vorbit prematur despre noua intelegere, doar se intentiona introducerea acestor reguli. Dar deja sute de mii de germani din est s-au grabit la granita in acea seara. Garzile de frontiera care nu primisera instructiuni speciale au incercat mai intai sa impinga multimea inapoi, dar apoi au fost fortati sa deschida barierele. Pe germanii din est, din cealalta parte erau deja inatlniti de mii de Berlinezi din Vest. Intregul oras a fost cuprins de bucurie si incantare. Ce se intampla semana cu o sarbatoare nationala.

Astfel, ca rezultat al revolutiei pasnice din RDG, Zidul Berlinului a cazut in acea noapte si cele doua state germane s-au unit. In urmatoarele trei zile, mai mult de 3 milioane de persoane au vizitat vestul!

Zidul Berlinului era inca in picioare, dar numai ca un simbol al trecutului sever. Totul a fost pictat cu graffiti, daramat, berlinezii si oaspetii orasului smulgeau bucati din zidul candva puternic pentru memorie. Orasul a jubilat timp de mai multe zile, a avut loc o sarbatoare publica pe strazi. Pe strada Kurfürstendamm, multe restaurante le oferea vizitatorilor bauturi gratuite.

Unificarea Germaniei a avut loc oficial la 3 octombrie 1990. Aceasta zi este de atunci Ziua Unitatii Germane si este sarbatorita anual ca sarbatoare nationala. In aceasta zi, de la ora 00:00, RDG a incetat sa mai existe, institutiile sale de stat au fost desfiintate, armata a fost dizolvata, flota a fost lichidata.

Dupa reunificarea Germaniei, Zidul Berlinului a fost demolat in cateva luni. Sa decis sa fie pastrate doar cateva parti din el ca un monument – o amintire a trecutului, a „razboiului rece”. Acum este posibil de vazut pe unde a trecut Zidul mai devreme, de-a lungul unei linii de douazeci de kilometri dinn centrul orasului. Ea consta intr-un rand dublu de pietre de pavaj din granit.

Ziua Unității germane
3 octombrie – Ziua Unității germane


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *