Amenzile de circulatie din Germania
De 

i4Job


In Germania exista un sistem destul de rigid de sanctiuni, si este destul de distinctiv in afara de amenda in bani, contravenientilor le sunt calculate , de asemenea, si puncte de penalizare. Multi straini, atunci cand vin in Germania, pot incalca regulile dn trafic neintentionat, ci doar pentru ca nu stiu. Care sunt sanctiunile si ce-i asteapta pe soferi in Germania?

Depasirea vitezei
Multi sunt obisnuiti ca pentru limita de viteza depasita cu km/h nu-i ameninta nicio pedeapsa. Ceea ce, de fapt, nu este in intregime corect, deoarece chiar si un usor exces de viteza poate fi periculos nu numai pentru pietoni, ci si pentru conducatorii auto.

Amenzile de circulatie din Germania: modul de calculare si valoarea lor

Depasirea de viteza de la 20 km/h pana la 40 km/h risca o amenda in primele 20 de zile – 3,5 euro, iar dupa 20 de zile dublu (circa 7 euro). Adica cuantumul amenzii este echivalent cu costul unei ceasti de cafea.

Dar conducatorilor auto din Germania, politia locala nu le va aplica doar o amenda, dar le va atribui puncte de penalizare. Daca ati adunat 8 puncte, atunci puteti sa va luati la revedere de la permisul de conducere. Administrata principala a sistemului de amenzi se afla in orasul Flensburg, prin urmare sistemul insusi a dobandit in popor acelasi nume. Germanii glumesc: „Flensburg – ca un joc, dupa 8 puncte primesti o bicicleta”.

Cat de mult va trebui sa platiti pentru depasirea vitezei, stabilita de un politist sau de camerele de supraveghere:

0-10 km/h – 10 euro;
11-15 km/h – 20 de euro;
16-20 km/h – 30 euro;
21-25 km/h – 70 de euro si 1 punct;
70 km/h si mai mult – 600 de euro, 2 puncte si privarea de drepturi timp de trei luni.
In mai multe tari depasirea de viteza de 80 km/h, este pedepsita doar cu amenda. Nu exista puncte penale, iar soferul ramane corect.

Nerespectarea distantei

In Germania va trebui sa platiti o amenda de 25 de euro daca soferii nu pastreaza distanta la viteza de pana la 80 km/h. Cu cat este mai mare viteza si mai mica distanta, cu atat mai mare va fi suma amenzii. Cea mai mare amenda de 400 de euro se aplica cand soferul la viteza de 130 kilometri pe ora merge aproape lipit de un alt vehicul. Si in plus fata de amenda de 400 de euro conducatorul auto va primis ai acele 2 puncte din Flensburg si vor merge pe jos timp de trei luni – anume acesta este termenul de lipsire de drepturi pentru o astfel de incalcare.

Trecerea pe rosu

In Germania exista o pedeapsa destul de severa pentru trecerea la semafor pe rosu – 90 de euro si 1 punct. In cazul in care pe sosea s-a creat o situatie de urgenta, pedeapsa este majorata la 200 EUR, 2 puncte si privarea de drepturi timp de o luna. Daca au fost cauzate daune – 240 de euro, 2 puncte si o luna fata drepturi. In cazuri deosebit de grave, permisul de conducere poate fi pierdut pentru o perioada de 5 ani.

Vorbind telefonic

In mai multe tari soferii care nu se pot rupe de la gadgeturile lor primesc amenzi. In Germania pentru o astfel de incalcare vor trebui sa plateasca 100 de euro nu numai pentru vorbitul la telefonul mobil, ci si pentru scrierea de mesaje. Prin urmare, este mai bine sa nu luati telefonul in mana in timpul conducerii, pentru a evita amenzile.

In cazul in care conducatorul auto a vorbit la telefon si in acest moment din cauza vina lui pe drum a avut loc o situatie de urgenta cu un prejudiciu, amenda va fi deja de 200 de euro, 2 puncte si privarea de drepturi timp de o luna.

Amenzile pentru biciclisti

Conducatorii auto care si-au pierdut drepturile trebuie totusi cumva sa ajunga la munca. Atunci bicicleta le poate veni in ajutor. Dar si atunci puteti primi o amenda, in cazul in care nu va deplasati pe pista de biciclete (20 de euro), cu lumina defecta pe bicicleta (20 de euro), pentru trecerea pe rosu (60 de euro), iar cand lumina rosie a fost mai mult de o secunda, pedeapsa a crescut la 100 euro.

Scrierea punctelor

Punctele de penalizare sunt „arse” de la sine dupa trecerea timpului. 1 punct va fi anulat dupa 2,5 ani, 3 puncte, calculate odata vor disparea in 10 ani. Daca ati fost lipsiti de drepturi, puteti cere stergerea unor puncte, dar pentru asta trebuie sa treceti testul „Idiotentest”.

Acest test poate fi numit examen medical-psihologic. Cel mai des il trec cei care si-au pierdut permisul de a conduce fiind in stare de ebrietate. Trecerea testului „Idiotentest” este incredibil de dificila. De exemplu, la intrarea in birou, vi se spune: „Inchideti usa”. Iar voi deja ati inchis-o, dar daca va intoarceti sa va uitati la usa, atunci considerati ca ati picat testul – deoarece inseamna ca aveti probleme evidente de memorie sau de atentie.

Sistemul de amenzi pentru soferii din Germania, desigur, este foarte strict, si cuantumul amenzilor – extrem de ridicat. Dar, datorita acestui fapt, pe drumurile germane exista un nivel ridicat de siguranta si mult mai putine accidente.


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.