Cantecele de Craciun din Germania (I)
De 

i4Job


Traditia scantecelor de Craciun a aparut in Europa inca din Evul Mediu, si initial aceste cantece solemne erau cantate exclusiv in timpul Liturghiei festive si aveau un caracter religios.

De-a lungul timpului, cantecele preferate au inceput a fi cantate nu numai in biserica, ci si in cercul familiei, si a devenit ca un atribut esential al Craciunului, precum si cadourile. Cantarea in comun a cantecelor unea familia si daruia un sentiment de confort, siguranta si bucurie festiva.

Stille Nacht
Cel mai faimos cantec de Craciun este „Stille Nacht”, cu care sunt familiarizati chiar si oamenii care sunt departe de Germania si de cultura germana. Acest lucru nu este surprinzator, deoarece piesa a fost tradusa in mai mult de 300 de limbi, inclusiv exotice, cum ar fi Afrikaans sau Thai. In ciuda faptului ca „Stille Nacht” este cunoscut in intreaga lume ca cantec german de Craciun, el a fost creat in Austria, iar acum chiar este inclus in lista patrimoniului cultural al tarii.

O lungă perioada de timp aceasta piesa fost considerata cantec popular, pana cand in mijlocul secolului al XIX-lea Kaiserul Prusiei Friedrich Wilhelm, care iubea foarte mult acest cantec a dorit sa afle autororul ei. Dar, indiferent cat de mult nu s-a straduit conducatorul capelei, i-a fost imposibil sa indeplineasca aceasta sarcina. Odata a auzit un cantaret din cor cantand melodia, schimband usor subiectul. La observatia conducatorului capelei coristul a raspuns cu curaj ca el stie mai bine, deoarece cantecul a fost compus in satul sau natal din Austria. Ne crezand in fericirea sa, muzicianul a mers in Austria pentru a se cunoaste cu autorii.

Istoria cantecului este dupa cum urmeaza: in 1818, un preot catolic Joseph Mohr, rector al bisericii din satul austriac Oberndorf a scris versurile, muzica a creat-o muzicianul Franz Gruber, organistul din satul vecin. Exista mai multe legende care spun de ce a fost scrisa aceasta melodie. Cea mai faimoasa poveste: in ajunul Ajunul Craciunului un pastor a fost ingrozit de constatarea faptului ca orga bisericii sale a fost distrusa de soareci, si la ea era imposibil de cantat. Atunci el a decis: doar pentru a le face cumva pe plac enoriasilor sai, el a scris versurile cantecului de Craciun, iar muzica la cuvintele sale le-a facut prietenul lui organistul intr-o noapte. La Craciunul din 1818 piesa a fost cantatae pentru prima data in biserica satului acompaniata de o chitara, si imediat a fost indragita de oamenii. Cu toate acestea, adevarata glorie a venit la autori mai mult decat peste treizeci de ani de la crearea capodoperei muzicale.

Cantecul „Stille Nacht” a fost scris intr-un timp destul de dificil pentru Europa. Tocmai s-au incheiat razboaiele napoleoniene, toti tanjeau dupa pace si viata linistita, din aceasta cauza cuvintele linistite din noaptea binecuvantata au capatat o semnificatie speciala pentru oameni. Astazi, in satul austriac Oberndorf exista un muzeu dedicat cantecului.


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *