Cum să economisești bani pentru alimente în Germania
De 

i4Job


Cum s-au schimbat prețurile alimentelor în Germania în ultimul an? Care este motivul pentru creșterea inflației în țară? Care sunt câteva modalități de a economisi bani la achizițiile alimentare? Sfaturi utile pentru a trăi în Germania sunt în articolul nostru de astăzi.

Cum să economisești bani pentru alimente în Germania

Potrivit Oficiului Federal de Statistică (Statistisches Bundesamt), prețurile alimentelor din Germania continuă să crească, deși cifrele sunt ușor mai mici decât în ​​decembrie 2022. Această tendință afectează toate grupele de alimente.

Inflația a fost în medie de puțin sub 1,5% între 2000 și 2019, dar creșterea prețurilor la alimente din ianuarie 2022 până în ianuarie 2023 a fost de 20,2%. Uleiul de floarea-soarelui și rapiță (+69%), zahărul (+67%), brânză de vaci (+64%) și făina de grâu (+56%) au crescut în preț.

Situația în agricultură și industria alimentară s-a schimbat sub influența mai multor factori. Astfel, costurile pentru energie, îngrășăminte și furaje au crescut, a apărut un deficit de forță de muncă, iar o creștere a salariului minim a dus la costuri mai mari cu personalul. Dar nu toate creșterile de preț se bazează pe costuri de producție mai mari. Deși petrolul și gazele sunt principalele articole tranzacționate la burse, produsele alimentare precum grâul, untul și uleiul vegetal au devenit subiect de speculație.

Nu este ușor să faci previziuni precise cu privire la costul alimentelor, dar deja s-a anunțat că prețurile alimentelor vor continua să crească. Pe termen lung, consumatorii vor fi nevoiți să cheltuiască mai mult din veniturile lor pe alimente.

10 sfaturi pentru a vă ajuta să economisiți la alimente în Germania

Inflația ridicată și creșterea constantă a prețurilor la alimente reprezintă o amenințare serioasă pentru întreaga populație, așa că am reunit 10 sfaturi care vă vor ajuta să economisiți bani.

1. Cumpărați produse de sezon
Fructele și legumele sunt mai ieftine în sezon în Germania, deoarece nu au nevoie să fie depozitate în depozite frigorifice, ceea ce presupune costuri mari din cauza prețurilor ridicate la energie. Pentru a înțelege care sunt produsele în prezent cele mai ieftine, puteți pur și simplu să mergeți la magazin sau să deschideți Saisonkalendar (calendarul sezonier), astfel încât să puteți urmări ce fructe și legume sunt de sezon în diferite perioade ale anului.

2. Măncați mai puțin unt

În ultimul an, prețul untului în Germania a crescut cu peste 40% – în unele cazuri, un pachet de unt de 250 de grame costă 3 euro. Folosiți uleiuri vegetale, cum ar fi de măsline, semințe de in sau soia, ca înlocuitor pentru unt în gătit, iar pentru delicii, luați în considerare alternative precum brânză de vaci sau cremă de brânză.

3. Faceți un plan de masă și o listă de cumpărături

Una dintre regulile de aur pentru a economisi bani la supermarket, indiferent unde locuiți, este să vă planificați mesele și să scrieți ingredientele de care aveți nevoie pentru ele pe o listă. A avea o listă de cumpărături te ajută să eviți cumpărăturile impulsive costisitoare, deoarece începi să cumperi lucruri pe care știi că le vei folosi.

4. Cumpărați mai puțină carne

Prețurile la produsele din carne precum cârnații și fripturile au crescut și ele cu 19,3% față din octombrie anul trecut. Drept urmare, grupurile germane de consumatori sfătuiesc cumpărătorii să înlocuiască unele produse din carne cu alimente pe bază de plante sau leguminoase, cum ar fi linte, mazăre, fasole, năut și soia.

5. Vizitați piețele alimentare

În Germania, piețele locale sunt deosebit de solicitate; acolo puteți găsi nu numai fructe și legume, ci și produse lactate, cârnați, miere și chiar condimente. Prin urmare, vă recomandăm să vizitați mai des piețele locale de fructe și legume, deoarece produsele proaspete sunt mult mai ieftine acolo decât în ​​supermarketuri.

6. Comparați prețurile în funcție de greutate

Un alt sfat bun pentru a cumpăra alimente ieftine este să comparați prețurile în funcție de greutate, mai degrabă decât doar prețul de vânzare cu amănuntul de pe afișaj. Pe lângă prețul de vânzare cu amănuntul, puteți vedea întotdeauna cât costă 100 de grame din fiecare produs, utilizați acest număr ca bază pentru comparație.

De exemplu, dacă doriți să cumpărați brânză parmezan și există două soiuri diferite expuse etichetate 4 € și 6 €, pachetul de 4 € poate părea mai ieftin. Dar dacă te uiți la prețul în funcție de greutate, s-ar putea să descoperi că într-un parmezan de 6 EUR vei plăti 1 EUR la 100 de grame, în timp ce într-un pachet de 4 EUR vei primi 100 de grame la 2 EUR.

7. Folosiți aplicații pentru a găsi oferte grozave

Prețul aceluiași produs în diferite supermarketuri din Germania poate diferi uneori foarte mult, așa că este o idee bună să faceți cumpărături.

Dar dacă nu ai timp să mergi din magazin în magazin în căutarea celor mai ieftine produse alimentare, există mai multe aplicații pe care le poți folosi pentru a găsi și compara oferte la supermarketurile locale: Smhaggle, Marktguru și Kaufand.

O altă aplicație grozavă pentru cei care doresc să economisească mult din alimente este Too Good to Go. Aceasta este o aplicație care conectează oamenii cu restaurantele locale, brutării și magazinele alimentare care sunt dispuși să doneze alimente rămase sau articole nevândute celor care le doresc.

8. Obțineți un card bonus

Cu cardurile de recompense precum Payback Card sau Deutschland Card, puteți acumula puncte la cumpărăturile din diferite magazine și apoi le puteți transforma în reduceri de numerar.

Aceste carduri sunt gratuite și necesită doar înregistrarea pe site. Iar dacă, pe lângă cardul de beneficii, folosești cupoane suplimentare din magazin, poți economisi mult mai mult.

9. Verificați rafturile de jos din magazine

Rafturile de jos din supermarketurile germane conțin adesea cele mai ieftine articole, inclusiv produse sub marca proprie a magazinului. Dacă alegeți mărci private precum „Rewe”, „Ja”, „Gut & Günstig”, „Edeka”, „Penny”, „Grandessa” sau „Maribel”, veți putea obține aproape același produs ca și marca, dar la jumatate de pret.

10. Mergeți la magazin înainte de a se închide

Dacă faci cumpărături cu puțin timp înainte de închiderea magazinului, poți găsi adesea oferte excelente la prețuri reduse în supermarketurile și brutăriile germane. Cel mai adesea, astfel de reduceri pot fi găsite pe rafturile cu produse de panificație, legume, fructe, carne și iaurturi.


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *