Cum sa gasesti un loc de munca in Germania

i4Job


Este nevoie de multa straduinta pentru a gasi un loc de munca in Germania fara a cunoaste limba germana. Sanse reale de a gasi un loc de munca il au imigrantii care vorbesc limba engleza si urmeaza sa invete limba germana imediat dupa sosirea in Germania.

Imigrantii vorbitori de limba engleza pot gasi un loc de munca in Germania, dar nu exista specialitati pentru astfel de angajati in fiecare industrie. Este de la sine inteles ca orice angajator va prefera candidatii care vorbesc limba germana. Cei care inca nu au gasit timp sa invete limba germana, trebuie sa aiba caracteristici profesionale excelente: o experienta de lucru deosebita si o abilitate deosebita. De asemenea, pe angajator il poate cumpara o cerere mai mica pentru salariu.

Pentru a ridica nivelul de salariu, va fi nevoie de aproximativ doi ani – anume asta este timpul necesar pentru a invata limba germana la nivelul cerut. Dupa atingerea nivelului B1, exista posibilitatea de schimbare a locului de munca, fie discutarea cu conducerea despre cresterea salariului.

Cum gasesti un loc de munca in Germania fara a cunoaste limba germana

Locuri de munca fara cunostinta de limba germana

intrucat firmele germane sunt orientate in principal catre clientii locali, este destul de natural ca angajatii sa poata stabili contactul cu acestia, adica sa vorbeasca limba germana. Nici un doctor, nici un oficial guvernamental nu poate fi aranjat fara a vorbi limba.

Dar, de exemplu, in unele companii IT din Germania, engleza este ceruta chiar mai mult decat germana, deoarece activitatile acestor organizatii vizeaza mai degraba piata externa, decat piata interna. O multime de posturi vacante pentru solicitantii de limba engleza sunt oferite de liderul programarii a unui sistem de control pentru intreprinderile mari SAP.

Lucrul in companii mari

Lipsa personalului ii impinge pe angajatori sa caute lucratori straini. In plus, in marile firme germane, cu sucursale in strainatate, nu este suficienta doar cunoasterea unei limbi germane, deoarece engleza este limba principala la intalniri, in pregatirea prezentarilor si in desfasurarea de cursuri. Exemple de astfel de companii sunt Volkswagen, Adidas sau BASF.

Imigrantii vorbitori de limba engleza nu pot gasi un loc de munca intr-o companie mica, deoarece astfel de intreprinderi familiale se dezvolta foarte lent, aproape toti clientii sunt reprezentanti ai populatiei locale, astfel incat nu este nevoie de cunoasterea unei limbi straine in astfel de firme. Cu alte cuvinte, angajarea unei persoane care nu cunoaste limba germana este ca si cum ai lua o persoana muta la serviciu.

Experienta mareste sansele

Experienta de lucru ofera un avantaj imigrantilor vorbitori de limba engleza fata de cei care tocmai au absolvit universitatea. Persoane cu diploma, dar fara experienta profesionala, in Germania sunt suficienti. Prin urmare, tinerii specialisti trebuie neaparat sa invete limba germană cel putin la nivelul lui B1.

Managerii sunt gata sa se adapteze la un profesionist cu experienta, chiar daca nu vorbeste germana. In plus, va fi mai profitabil sa inveti limba engleza pana la C1, decat de la zero sa inveti germana. Din moment ce combinatia de experienta plus limba engleza perfecta este mai preferabila decat limba engleza medie si limba germana slab.

Transferul in cadrul unei companii

Strainii fara cunoastinta de limba germana isi pot gasi un loc de munca si intr-o situatie in care un angajat experimentat care, dintr-o companie in tara sa, vrea sa se transfere intr-o sucursala germana a companiei sale. Liderii sunt ghidati de faptul ca este mai bine sa trimiti o persoana familiarizata cu specificul companiei decat sa iei un incepator si sa-l inveti elementele de baza de la bun inceput.

Filiale germane sunt, de asemenea, in companiile americane si europene. In plus, companiile care au sucursale in strainatate sunt susceptibile de a comunica in limba engleza in cadrul companiei, astfel incat cunoasterea limbii germane este un criteriu secundar pentru selectarea candidatilor.

Cautarea unui loc de munca printr-un recruiter international

Aceasta optiune este potrivita doar pentru profesionisti de inalta clasa, deoarece nu fiecare recrutor va lua in baza lor candidati fara perspectiva. Daca un agent international profesionist se va ocupa de cautarea unui loc de munca, puteti fi sigur ca locurile vacante vor fi gasite chiar daca lucratorul strain nu cunoaste nici un cuvannt in limba germana.

Puteti utiliza serviciile nu doar a agentiilor germane de recrutare. Agentii europeni pot avea acces la bazele germane de ocupare a fortei de munca.

La mutarea in Germania fara cunoasterea limbii germane, mai intai trebuie sa stiti ce posturi vacante pot fi revendicate. Poate ca ar merita sa imbunatatiti cunoasterea limbii engleze, dar nu sa aveti un nivel initial atat in limba engleza, cst si in limba germana.

CV-ul trebuie redactat in limba germana. Cu toate acestea, nu uitati sa indicati in rezumat sau in scrisoarea de intentie pentru angajator nivelul de competenta lingvistica si sa va exprimati intentiile de a imbunatati in viitor cunostintele lingvistice.

Loc de munca in Germania fara a cunoaște limba germana
Cum găsești un loc de munca in Germania fara a cunoaște limba germana


News Reporter

1 thought on “Cum sa gasesti un loc de munca in Germania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *