E ok sa trecem la „tu”? Siezen oder Duzen?
De 

i4Job


Adresandu-va cu „Dumneavoastra” – oficial si rece, la „tu” – familiar si nepoliticos. Nemtii sunt deja confuzi, cum este
corect. Vom incerca sa intelegem – cum totusi este corect potrivit normelor actuale ale limbii germane sa va adresati interlocutorului Dumneavoastra.

Astazi la o intalnire nu mai sarute mainile ca mai inainte si acest ceremonial „Dumneavoastra” (siezen) este folosit din ce in ce mai putin. In epoca Facebook-ului, unde pot fi vazuti oameni absolut necunoscuti in pijamale, a devenit adecvata adresarea simpla la „tu” (duzen). Insa uneori poti fi in dubii: per sa va fi vazut la o petrecere, pe langa faptul ca ati baut impreuna, totusi diferenta de varsta pare sa fie solida. Deci, trebuie in astfel de cazuri sa evitam adresarile.

„Sa trecem la „tu” – ii spune un barbat respectabil unui tanar. Accentul pe varsta astazi nu este in voga, spun oamenii de stiinta. In special, acest lucru se aplica persoanelor de varsta mijlocie – cum ar fi barbatii cei vesnic tineri de patruzeci de ani, care nu doresc sa fie considerati garda veche, si se opun acestui lucru prin toate mijloacele disponibile.
O persoană care aude in adresa sa cunoscuta „Sie”, aude o insulta cu referinta la vârsta, spune lingvistul Leonard Kretzenberger. Dar, in acelasi timp, unii dintre sociologi noteaza, de asemenea, tendinta opusa: impusa pe internet si TV, trecerea la „tu” este respinsa de un numar de germani. Subliniind starea lor proprie, vor sa se distanteze de „tinerii verzi”, de familiaritatea lor. Acest lucru poate da nastere la o „renastere a cultului curtoaziei”, spune Martin Hartung, un expert in discursuri.

Potrivit Institutului Allensbach, in 1993, 59% dintre cei cu varste cuprinse intre 16 si 29 de ani din Germania sustineau ca au trecut cu usurita la „tu”. Dupa un deceniu, numarul lor nu era deja mai mic de jumatate. Prin urmare, un numar de cercetatori noteaza faptul ca tinerii din ultimii douazeci de ani au devenit in mod oficial formali.

Dupa cum putem vedea, „categoria respectului” nu are nici o interpretare fara echivoc, dar, cu toate acestea, a nega faptul ca dezvoltarea rapida a internetului, in afara de distanta a redus diferentele sociale si diferentele de varsta ar fi o mare greseala. Valul de comunicare in retea care i-a lovit pe toti inlocuieste formalismul nu numai la scris (prietenosul – Du nu se mai scrie cu majuscula), dar, de asemenea, si din exprimari, spun expertii.

Obisnuitul -DU a incetat sa mai fie apropiat si de multe ori pur si simplu pastreaza o distanta neutra: a devenit mai usor de trecut la „tu”, iar in cazurile dubioase anume aceasta are credit.

Du? Sie?


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *