fbpx
Ghidul emigrantului roman in Germania
Ro 

i4Job


Am sa incerc sa fac un ghid al emigrantului roman in Germania, pe baza experientei mele de trei ani la Munchen si evident pe baza a ceea ce mai spuneti si voi. Sunt cateva categori ide romani care vin in Germania: unii vin ca si-au gasit un job, iar astia sunt de fapt cei care stiu ce fac si de opbicei reusesc in 95% din cazuri. Evident ca mai sunt si rateuri, dar nu ar putea fi altfel. A doua categorie sunt cei adusi in Germania de rude sau prieteni, astia reusesc sa se integreze si sa se aseze aici in proportie de 80%. Iar cea mai rea alegere este sa vii in Germania dupa cai vezi pe pereti, sau la plesneala cum se mai zice in popor.

Ghidul emigrantului roman in Germania

Am sa va dau cateva sfaturi daca va decideti sa emigrati in Germania: NU veniti aici daca NU aveti un loc unde sa stati – sau ma rog, daca aveti bani la pusculita – sa zicem cam 5.000 de euro, aveti deja un job gasit, merge si asa. Ati vazut mai sus ca sunt doua categorii de imigranti privilegiate, ai bine acestea au prima chestie rezolvata, cazarea – locuinta in Germania. NU va luati dupa ce cititi prima data pe FaceBook, cereti informatii de la cei pe care-i cunaosteti si stiti ca au reusit sa se integreze.

Cum gasesc de munca in Germania? Pai un loc de munca il poti gasi in mai multe feluri, prin firme de intermediere – aici e marea problema, a tepelor – asadar NU dati bani in avans. OK, daca va zice ca se retin din primele salarii, mai merge. Dupa ce ati gasit o firma care va promite ca va duce la munca in Germania, cautati numele ei pe Google, vedeti ce mai zice lumea despre ei! Paza buna trece primejdia rea, asa se zice in poopor si nu degeaba! NU va arnucati repede la curierat, mai ales la Hermes la intemediari polonezi, ucrainieni sau rusi – nici romanii nu sunt cine stie ce mari oameni de bine!

Cum gasesc cazare in Germania? Pai o varianta sunt grupurile de romani, astia au deja un loc de cazare si cauta sa iasa mai ieftin, asa ca daca e vorba de o casa cu mai multe apartamente, poate ca este o solutie de inceput. Nu mai visati ca va inchiriaza nemtii din prima zi cand ati ajuns in Germania. NU se va intampla asta, pentru ca nu ai serviciu, deci nu preziniti garantie. Asa ca te vor amana la infinit, pentru ca sunt prea „cu bun simt” sa te refuze in nas! NU stati la gramada, cate nu stiu cati in camera. Nu stii cu cine ai de-a face si oricum nu ai sa mergi cu „averea” in spate ca melcul. Asadar ai grija unde stai si mai ales cu cine.

Asigurarea medicala in Germania. Aveti mare grija, mai ales cei care nu prea stiti limba germana. Asigurarea medicala [ AOK sau altele ] se plateste pana cand anunti ca nu mai locuiesti in Germania. Asadar nu plecati acasa pana nu inchideti contul la banca, Gewerbele, dar mai ales asigurarea medicala – de obicei daca la venire iti faci anmeldung – adica te inregistrezi cu domiciliul in Germania, la plecare faci Abmeldung! Adica radierea domiciliului din Germania!

Vom reveni si cu alte sfaturi pentru cei ce s-au gandit sa emigreze in Germania, dar nu inainte de a va sfatui sa invatati limba germana. DA, nemtii stiu cel putin limba engleza, o vorbesc de nevoie, dar vor de la tine sa stii si limba statului in care muncesti. Ca sa nu se chinuie ei sa-ti explice de 10 ori si tu sa zici ca nu ai inteles.

roman in Germania
Ghidul emigrantului roman in Germania


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *