Munca in calitate de medic in Germania
De 

i4Job


Bine ai venit! Sunt doctor si lucrez in Germania. Acest articol este adresat fostilor mei colegi care doresc sa lucreze dupa profesie, dar intr-o tara civilizata.

Am decis sa nu-mi povestesc povestea, este un sunet gol. Suntem cu totii individuali, cineva este tanar, cineva batran, cineva are trei specializari si vorbeste in toate dialectele germane, iar unii au auzit limba germana doar in film. Prin urmare, nu vreau sa imbrac pe nimeni in „vesta” mea. Doar voi scrie ceva despre care va poate fi de folos si ce nu pentru a pleca cat mai curand in Germania.

1. Limba germana:

Ori ma bateti, ori loviti cu piciorul, dar pentru a lucra intr-un spital din Germania, trebuie sa vorbesti limba germana. Desigur, exista optiuni, dar despre ele mai jos. Nivelul de cunoastere a limbii germane trebuie sa fie cel putin de nivelul B2 pe scara de sase „Cadrul european comun de referinta pentru limbi”, si trebuie sa aveti un certificat care sa confirme acest nivel (Telc, Goethe Institut, Test Daf).

Va fi un nivel mai ridicat – mai bine, dar acesta este cel minim necesar pentru a obtine un loc de munca in Germania. Si acum nuantele: incepeti a trimite actele sipastrati contactul cu spitalele deja la nivelul B1; nu pierdeti timp pe cursuri necertificate care promit certificate „frumoase”. Daca exista posibilitatea de a merge in Germania pentru cursuri – aceasta este cea mai buna alegere, in tara natala este mai bine sa o faci individual cu un tutore, sau individual dar cu „burta pe carte ” zilnic. Daca vorbiti engleza foarte bine, atunci puteti merge in Germania pe linii stiintifice, luati contact cu universitatile germane, grupuri de cercetare si incercati studii de aspirant, dar activitatea clinica fara limba germana va fi inchisa pentru voi.

2. Firmele – intermediari

Activitatea acestor firme este platita de catre clinica, exista multe deficiente in asta. Firmele recruiteri ingusteaza zona de cautare, intrucat vor cauta doar in baza lor de date, printre acele spitale care sunt dispuse sa plateasca, si sa plateasca bine pentru persoana dvs. De regula, acestea sunt clinici de reabilitare sau clinici din sate indepartate, uneori ambele. Aceste clinici nu sunt solicitate de catre germanii locali si, de regula, procentul strainilor din aceste clinici este mare.

In plus, daca clinica deja a platit pentru „capul” dvs., angajatorul nu va mai dori sa investeasca in relocarea sau in formarea dvs., uneori numai companiile mari isi pot permite asta. Opinia mea este ca serviciile acestor firme ar trebui lasate pentru cazul in care nu ati gasit nimic.

3. Si ce-i de facut?

Germanii sunt birocrati mari, dar spre deosebire de tarile noastre, aici birocratia functioneaza. Prin urmare, primul lucru care trebuie facut este un CV competent (Lebenslauf), precum si o cerere de angajare (Bewerbung), desigur, in limba germana. Informatiile ar trebui sa fie structurate in mod clar, de la nastere pana astazi, cu indicarea datelor, descrieti numai calitatile voastre pozitive, chiar daca acestea nu exista.

Obligatoriu anexati o fotografie facuta intr-un studio foto si cu zambet. In general, aceasta este o stiinta intreaga, asa ca recomand tuturor sa se informeze, sa „googleze” in mod natural in limba germana.

Dar „Bewerbung“ – care este cererea pentru ocuparea locului de munca, cu o scurta biografie sub forma de text, care trece lin la intrebarea „de ce ati ales acest spital?” si se termina exact cu cat esti de bun si o multime de lucruri ce vei putea aduce la spital. Iata asa un lucru complicat este acest Bewerbung. Pot spune doar un singur lucru ca acest chin merita, deoarece odata facut veti trimite CV-ul si Bewerbung neschimbate. In plus fata de aceste doua documente principale, aveti nevoie de a scrie o lista cu abilitatile dumneavoastra si de a traduce in limba germana diplomele (universitate, stagierea, altele…).

Daca ca traducerea este totul mai mult sau mai putin clar, despre abilitati va voi da explicatii. De exemplu, daca sunteti chirurg, atunci specificati apendicomia-200 efectuate de dvs., holicystectomia -150, etc. In cazul in care sunteti terapeut, atunci cunostintele tin de – USG la cavitatea abdominala, ECG, etc…

Si nu uitati sa indicati ca sunteti capabili sa luati sange si sa aplicati catetere, acest lucru in Germania se face de catre medici! Toate documentele de mai sus trebuie sa le creati in forma digitala, pentru a le putea trimite in siguranta prin e-mail. Aveti grija ca dimensiunea lor sa nu fie mai mare de 5-10 mb.

Urmatoarea intrebare este: „Unde ar trebui sa caut de lucru?”. Si locurile de munca, sunt aici sub nas, pe Internet. Deschideti site-ul – http://jobcenter-medizin.de/, este site-ul principalei reviste medicale din Germania, unde este una dintre cele mai mari piete ale anunturilor de munca. Introduceti datele dvs. si voila, obtineti sute de anunturi de locuri de munca. Apoi cititi-le cu atentie si selectati ceea ce va place voua si nu agentiilor de recrutare, de preferinta 10-20 de anunturi. Apoi, trebuie sa trimiteti CV-ul dvs., Bewerbung, o lista de competente si traducerile de documente. Pentru a face acest lucru, creati o adresa speciala pentru dvs. pe un e-mail international (cu sfarsitul „com”, sau chiar mai bine „de”). Numele dvs. ar trebui sa fie numele si prenumele dvs., ca in pasaport.

Desigur, ar fi mai bine daca trimiteti documentele pe hartie, intr-o mapa calitativa si din hartie buna – aceasta cu siguranta ar imbunatati sansele de angajare, dar fiecare trimitere ar costa 4-5 euro, ceea ce nu este putin. Mai mult decat atat, pentru succes, va trebui sa scrieti multe scrisori si daca in format electronic aceasta nu este o problema, atunci pe hartie – este.

Bineinteles, site-ul mentionat mai sus nu este singurul, mai departe depinde de imaginatia voastra. Puteti folosi site-urile cu adresele de Internet ale tuturor clinicilor din Germania (google va ajuta), pe site-ul absolut oricarui spital solid exista o sectiune – Job, Stellenangebote. Acolo este indicat care sunt posturile vacante.

4. Și unde este rezultatul?

Acum trebuie doar sa trimiteti si sa asteptati, sa trimiteti si sa asteptati si sa invatati mai departe limba germana. Printre zeci de refuzuri inteligente va fi unul care va fi interesat de voi.

Poate veti fi sunat, daca nu sunteti siguri de conversatia voastra telefonica, nu indicati numarul, credeti-ma, lor nu le va fi lene sa sune. Dar daca vorbesti macar putin, conversatia telefonica va creste sansele tale, precum si respectul votru fata de sine.

Cea mai buna optiune pentru comunicarea de astazi este Skype. Va fi mai usor sa comunicati cu interlocutorul cand il vedeti. In contactele urmatoare, dati despre voi doar informatii veridice, ca la moment nu sunteti in Germania, dar sunteti dispusi sa plecati, ca sunteti interesati sa va dezvoltati ca doctor, etc.

Dar niciodata nu spuneti ca plecati din cauza salariului mic, germanii nu inteleg acest lucru. Cand salariul tau este de 4-5 mii de euro, crezi ca in toata lumea si toata lumea ar trebui, ca tine, sa lucreze cu zambet si dragoste pentru patrie.

Medic in Germania
Munca in calitate de medic in Germania


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *