Oktoberfest:  data sarbatorii, istoria si fapte interesante
De 

i4Job


Despre Oktoberfest 2018: data sarbatorii, istoria si fapte curioase si interesante. Despre cum este organizat totul si ce merita obligatoriu de incercat, cititi in articolul nostru!

Oktoberfest – una dintre cele mai celebre sarbatori din Germania, precum si cea mai mare festivitate populara din lume. Acesta atrage anual aproximativ 6 milioane de vizitatori din diferite parti, nu numai din Bavaria, dar toata Germania, precum si turisti din alte tari.

Aproximativ 70% dintre vizitatori sunt rezidenti ai Bavariei, restul de 30% – vizitatori din alte state germane si turisti din intreaga lume.

FACT: In Cartea Recordurilor Guinness, Oktoberfest este listat ca cea mai mare sarbatoare din lume!

In 2018, Oktoberfest are loc intre 22 septembrie si 7 octombrie. Corturile de bere vor fi deschise la ora 10.00 si inchise la ora 22.30. Festivalul are loc la Theresienwiese ( «Lunca Theresei”), in centrul orasului München, in apropiere de gara principala. Zona luncii este de aproximativ 26 hectare!

Organizatorii Oktoberfest-ului este administratia de la München. Ea permite sa participe la festival numai fabricile de bere din Munchen, care pune la fiert pentru sarbatoare berea speciala Oktoberfestbier cu un continut de alcool de 5.8-6.3%.

Halba de bere de un litru (Mass) la Oktoberfest-ul din acest an va costa un pic mai mult de 10 de euro (ceea ce conform standardelor germane – foarte scump).

Istoria sarbatorii Oktoberfest

Primul Oktoberfest a avut loc in urma cu 205 de ani, 12 octombrie 1810, in onoarea nuntii Printului Ludovic (mai departe regele Ludovic I al Bavariei) si printesei Theresa de Saxa-Hildburghausen. La sarbatoarea in cinstea casatoriei lor au fost invitati toti locuitorii din Munchen. In cinstea nuntii pe 17 octombrie, au fost organizate curse de cai. Din acest motiv, diferite surse se refera la o data diferita a primului Oktoberfest (12 si 17 octombrie). Sarbatoarea s-a trecut pe pajistea, care la acel moment se afla in afara orasului (iar acum este aproape in centrul orasului), si in cinstea miresei, aceste pajisti au fost numite Theresienwiese.

In anul urmator -1811, la sarbatoare a fost adaugat targul de animale cu demonstratia celor mai frumosi cai si tauri. In 1813, sarbatoarea nu a avut loc, deoarece la acel moment Bavaria era implicata in razboaiele napoleoniene.

Iar in 1818, la sarbatoare au fost instalate primul carusel si leagane. Si, desigur, ceea ce este tipic pentru Bavaria – primele tarabe de bere. Dar aceste lucruri nu erau suficiente pentru ca oamenii sa se distreze.

Initial, sarbatoarea era organizata si desfasurata privat. In 1819, organizarea si gestionarea sarbatorilor au fost date consiliului municipal din München. S-a decis ca Oktoberfest va avea loc in fiecare an fara exceptie.

In 1872, Oktoberfest a fost extins si data a fost mutata de la sfarsitul lunii septembrie – inceputul lunii octombrie, pentru ca in aceasta perioada vremea in Munchen, in cele mai multe cazuri, este stabila si ziua temperatura se ridica pana la 30 ° C, ceea ce creste setea la vizitatori si creste veniturile organizatorilor evenimentului. Cu toate acestea, ultima duminica a sarbatorii trebuia sa ramana in luna octombrie. Aceasta traditie a supravietuit pana in prezent.

In 1896, proprietarii de crasme si restaurante au construit impreuna cu fabricile de bere din Munchen corturi de bere reale si „cetati” si au instalat atractii mai diverse.

In 1910, Oktoberfest a sarbatorit centenarul. Cu aceasta ocazie s-au vandut 1,2 milioane de litri de bere. In 1913 a fost instalat cel mai mare cort din istoria cortului festivalului de la 12.000 de locuri – Bräurosl, in prezent are aproximativ 6.000 de locuri, cel mai mare cort astazi este Hofbräu-Festhalle, are aproximativ 10.000 de locuri.

Primul si al doilea război mondial au adus o pauza fortata pentru sarbatorirea „celei mai populare sarbatori”. Numai in 1950, primarul orasului München Thomas Wimmer a reinnoit traditia de sarbatoare, care este mentinuta si astazi.

In prima zi, exact la ora 12:00 cu 12 impuscaturi in sus si desigilarea primului butoi de bere de catre primarul din Munchen, cu o exclamatie caracteristica „Ozapft este!” (in traducere din bavareza „destupat!”), incepe solemn Oktoberfest!

Cateva cifre despre Oktoberfest :

30% din intreaga productie anuala a fabricilor de bere din München este bauta in timpul sarbatorii;
12 000 de persoane lucreaza pentru Oktoberfest, dintre care aproximativ 1600 sunt chelnerite;
aproximativ 1.500 de toalete sunt disponibile pentru vizitatori;
in total, vor fi organizate circa 100.000 de locuri pentru vizitatorii sarbatorii.

Prima zi a sarbatorii este in mod traditional sambata, din cauza careia durata poate varia usor (in mediu 15 zile). Sarbatoarea se incheie in prima duminica din octombrie. Daca se incadreaza la 1 sau 2 octombrie, sarbatoarea este prelungita pana la 3 octombrie (ziua unificarii Germaniei).

Oktoberfest 2018
Oktoberfest 2018: data sărbătorii, istoria si fapte interesante


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *