Sase reguli de viata ale tanarului Mozart
De 

i4Job


1. Familia nu o alegi, dar sa te nasti cu succes este important!

Leopold Mozart (tatal si profesorul lui Wolfgang Amadeus Mozart) a fost un violonist la curtea arhiepiscopului din Salzburg. Nativ din Asburg, a venit la Salzburg pentru a studia filozofia, dar nu a functionat: muzica a predominat peste tot. Drept urmare, a fost exmatriculat din universitate.

In plus fata de cantatul la vioara, Leopold a compus muzica. Insa vocatia sa principala era pedagogia. El a fost cel care a scris tratatul cu privire la regulile de a canta la vioara, care este folosit pana acum. Iar cand in familie in cele din urma s-a nascut fiul, principala sa preocupare a devenit cresterea copilului.

Multi sunt convinsi ca datorita lui Leopold Wolfgang a devenit cel pe care il cunoastem astazi.

2. Ce fel de nume porti – o astfel de soarta te aateapta, deci abordati alegerea unui nume cu mare seriozitate!

Viitorul mare compozitor s-a nascut la 27 ianuarie 1756 in Salzburg. Botezul sau a avut loc a doua zi si a fost numit cu
Johannes Chrysostomus Wolfgang Theophilus. „Theophilus” inseamna „iubit de Dumnezeu”, „iubindu-l pe Dumnezeu”. Versiunea germana a acestui nume este Gottlieb. Mozart va alege versiunea latina – Amadeus (Amadei).

3. Fanatismul in munca este una dintre principalele conditii ale succesului.

Cand alti copii abea incepeau sa mearga sau sa vorbeasca, Wolfgang deja muncea din greu pentru muzica. Si nici macar cateva ore pe zi, dar cate 10-12! Tatal lui, uneori, trebuia sa-si traga fiul cu sila departe de instrument.

4. Fii serios si sarguincios in munca, chiar si atunci cand altii se indoiesc de tine.

Aceasta poveste este spusa de un prieten al familiei lui – Shahner, ea exista in aproape toate biografiile lui Mozart. Se
spune tanarul Wolfgang de 4 ani a compus un concert complex, pe care nimeni nu l-a putut interpreta, iar tanarul compozitor nu a vrut sa se impace cu asta, s-a asezat la kravikord si a cantat concertul cum a putut, apoi a spus: „Acesta este un concert. Este nevoie de o lunga perioada de timp de repetitii pentru a-l canta”. Cel mai probabil, aceasta poveste este o frumoasa legenda. Nu exista dovezi documentare care sa sustina aceasta poveste.

Cu toate acestea, „moralitatea” acestei povestiri este absolut adevarata: dezvoltarea muzicala a lui Wolfgang a fost rapida! Deja la cinci ani (!), Tatal sau Leopold inregistreaza primele compozitii intr-un notebook separat. Erau doar minueturi, mici piese, dar totusi aceste piese sunt terminate in forme de lucrari, pe care le-ar putea scrie un muzician profesionist.

5. Dezvoltati-va talentul, extindeti limitele cunostintelor dvs., ascultati cat mai multi muzicieni diferiti si pentru aceasta calatoriti!

Cand Wolfgang avea cinci ani, intreaga familie a lui Mozart a decis sa plece intr-o calatorie prin Europa pentru a demonstra talentele muzicale ale tanarului Wolfgang. El canta cu ochii inchisi, compunea piese pe subiectele propuse si determina dupa ureche notele care erau emise de un obiect sau altul din camera – el a facut tot ce ii cerea tatal sau si publicului. Atunci Wolfgang a primit porecla Wunderkind.

6. Independenta financiara este un criteriu important pentru libertatea creativitatii, deci alegeti corect mireasa.

Dupa concertul pentru familia imperiala a Habsburgilor, tanarului Wolfgang i s-a permis sa mearga impreuna cu copiii imparatesei. El se jucau, alergau, cand Mozart brusc a alunecat pe podea si a cazut. Printesa Marie Antoinette a alergat la el si l-a ajutat sa se ridice. El a privit-o cu blandete, i-a zambit si s-a grabit spre imparateasa. Maria Theresa a atras atentia asupra chipului stralucitor a lui Wolfgang, i-a permis sa se urce in poala ei, iar el i-a soptit la ureche: „Cand voi creste ma voi casatori cu fiica ta„.

Fiind o femeie foarte bine crescuta, Maria Theresa a zambit un pic si linistita l-a intrebat cu o expresie de uimire: „De ce anume cu ea?”. „Pentru ca ea a fost buna cu mine”- i-a raspunse Mozart in mod grav si chiar oarecum patetic.

In continuare – muzica … sau inca un cuvant despre tata.

Prima simfonie a fost scrisa la 11 ani, prima opera – la 12 ani! Wolfgang nu mai este un „copil minunat”, multi il percep ca pe un rival in lumea muzicii. Dar cu cruzimea acestei lumi iubitul de zei nu s-a intalnit dintr-o data – ingerul sau pazitor, tatal sau, a preluat toate responsabilitatile, certurile asociate cu complexitatea productiilor de opera. Dar, din păcate, nu intotdeauna ingerul pazitor putea tine pasul cu cherubino d’amore…

Concluzie: Ce ati realizat voi pana la varsta de 14 ani?

* La varsta de 14 ani, Wolfgang Amadeus Mozart era autorul a mai mult de o suta de lucrari in toate genurile muzicale.
* Compozitorul a devenit cel mai tanar membru al celei mai prestigioase academii de muzica din acea vreme din Bologna, unde varsta medie a academicienilor depasea 50 de ani!
* Tot la aceasi 14 ani, Mozart a primit Ordinul Spur de Aur de la Papa de la Roman, care a fost socat de talentul muzical al lui Wolfgang, care a inregistrat din memorie dupa doua auditii o piesa complexa pentru noua voci, care dura mai mult de 14 minute!

„Nu va trai mult”, a spus arhiepiscopul din Salzburg, dupa concertul tanarului Wolfgang. „De ce?“ il intreba mama speriata. „Baietii maturizati devreme nu traiesc mult timp”.

Wolfgang Amadeus Mozart
Sase reguli de viata ale tânărului Mozart


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.