Ziua Mamei in Germania
De 

i4Job


Ziua Mamei in Germania: de unde a venit sarbatoarea – Cum se celebrează in familiile germane? ce  daruiesc de regula germanii mamelor? Cititi mai multe despre astea in articolul nostru!

A doua duminica a lunii mai este curand, ceea ce inseamna ca cea mai emotionanta sarbatoare – Ziua Mamei este aproape. Pana cand n-a inceput panica generala si cursa pentru buchete de flori, sa vedem impreuna ce este de fapt Ziua Mamei? Si cand se sarbatoareste?

In ciuda faptului ca data sarbatorii variaza de la an la an, ziua saptamanii ramane stabila. In spatiul vorbitorilor de limba germana, Ziua Mamei ieste mereu in a doua duminica a lunii mai. Acest lucru face viata mult mai usoara- cat de des uitam date importante, confundam cifrele si nu avem timp sa-i felicitam pe cei dragi la timp. Apropo, am colectat informatii foarte utile despre numere, date si alte cifre in limba germana despre care vom scrie in articolele irmatoare. Dar Ziua Mamei este cu siguranta dificil de confundat – a doua duminica a lunii mai, indiferent de an!

Ziua Mamei este sarbatorita in multe tari europene. Si indiferent unde si cand se sarbatoreste Ziua Mamei, ideea sa principala este sa accentueze importanta deosebita a femeilor ca dadatoare de viata.

Citeste si despre antene de satelit in Germania sau despre IP TV si ce implica legal pentru tine!

Istoria sarbatorii
Aceasta sarbatoare isi are originea in trecutul indepartat. Se stie ca in Marea Britanie, din secolele XVII-XIX, avea loc o sarbatoare similara – in a doua duminica a Postului Mare, asa-numita „Duminica Mamei”.

In 1907, in Statele Unite ale Americii, americanul Ann Jarvis a inaintata initiativa de a onora mamele. Ea a apelat la agentiile guvernamentale, cu o propunere de a dedica o zi pe an mamei.

In 1910, Virginia a recunoscut pentru prima data Ziua Mamei ca o sarnatoare oficiala. Si la 8 mai 1914, Congresul american a adoptat o rezolutie si a declarat Ziua Mamei o sarbatoare nationala. Dupa Statele Unite, multe alte tari, inclusiv Germania, precum si alte tari europene au introdus aceasta sarbatoare.

Astfel, pentru prima data, ziua mamei in Germania a fost sarbatorita in 1923, fiind organizata de floristii care doreau sa onoreze faptele eroice ale mamelor din primul razboi mondial. Pe vremea celui de-al Treilea Reich din 1933, aceasta sarbatoare a fost declarata una nationala.

Momentan, Ziua Mamei nu este o sarbatoare oficiala in Germania, dar este un bun motiv de a spune cuvinte calde si gingase mamelor!

Cadouri de Ziua Mamei
Din nefericire, Ziua Mamei, ca si alte sarbatori, recent sunt utilizate activ in scopuri comerciale. Supermarketurile (apropo, si despre supermarketurile germane cititi mai multe in articolele noastre) si reclamele din jurul ne amintesc obsesiv, fortand la propriu sa cumparati unul sau alt set de cadouri, si nu depinde in ce tara va aflati, se intampla peste tot.
Dar, in ciuda abundentei de oferte din centrele comerciale, multi se intreaba:
Deci, ce pot sa-i daruesc mamei mele ca semn de recunostinta?

Trebuie sa recunoastem, copiii au aici mai multe optiuni: dau liber fanteziei si darul este gata! Se poate ceva mesteri sau desena o imagine pe care mama o va pune intr-un cadru. Dar si un adult care iubeste lucral cu acul poate sa-si bucure mama cu o esarfa tricotata, o perna brodata sau o vesela din faianta..

Este interesant de observat ca doar un cadou facut cu propriile maini va incanta pe orice german, deoarece ei nu sunt adeptii gesturilor mari si cea mai importanta pentru ei este atentia. Un cadou scump poate uneori chiar sa va stanjeneasca pe voi dar si pe destinatar.

In ceea ce priveste florile, florile salbatice obisnuite sunt potrivite ca un cadou in Germania, numarul lor poate fi par sau impar. Ce alt cadou putem face daca cu creativitatea stam prost? Cand cautati raspuns la aceasta intrebare, ganditi cu inima si nu va grabiti sa scoateti cardul de credit intr-un magazin.

Desigur, orice mama va fi incantata de un certificat pentru un masaj relaxant, articole de decor, cadre cu fotografii ale celor dragi care pot fi atarnate in camera. Apropo, mama germana (si, in general, orice german) nu va fi ofensat daca ii veti oferi orice flecustet cumparat in cel mai apropiat centru comercial.

In Germania, darurilor nu li se acorda o importanta mare, au o cultura aparte pentru cadouri, deci nu ar trebui sa fiti jigniti de germani, care brusc decid sa va cadoneze un fel de „trinket”.

Cand alegeti un cadou pentru mama, incercati sa distrageti atentia de la valorile materiale, deoarece la astfel de cadouri lipseste de multe ori relatia personala. Pentru multe mame, inclusiv cele germane, nu un dar material este important, ci faptul ca toata familia s-a reunit si a petrecut bine timpul. De aceea, anume astfel de actiuni comune sunt, de asemenea, potrivite ca un cadou.

Sa ne largin vocabularul limbii germane!

der Muttertag – Ziua Mamei
das Muttertagsgeschenk – cadou de Ziua Mamei
die Blume – floare
der Ausflug – plimbare
das Muttertagskuchen – prajitura de Ziua Mamei
schenken – a darui
besuchen – a vizita
der Gutschein – certificat cadou
die Muttertagswünsche – urari pentru Ziua Mamei
Einen fröhlichen Muttertag! – O zi a Mamei fericita!
Ein ganz großes Dankeschon – Multumesc mult
an die beste Mama! – celei mai bune mame!
Alles Gute zum Muttertag – Toate cele bune de Ziua Mamei!

Ziua Mamei in Germania
Ziua Mamei in Germania


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *