Ziua Sfantului Martin: felinarele din noiembrie
De 

i4Job


Noiembrie, se intuneca devreme, este deja umed si rece, in Germania zapada va cadea mai tarziu, nu va mai curând, iar Craciunul este inca departe – cat de potrivit a fost inventat Laternenumzug-ul nemtesc (libera traducere – „Procesiunea cu felinare“)! Laterne – este un felinar de hartie pe un bat, copiii le lipesc in gradinite si scoli, pentru ca la 11 noiembrie, de ziua Sfantului Martin sa se poata plimba cu felinarul aprins pe strazile orasului.

Cine este Sfantul Martin?

El a trait pe teritoriul Frantei de azi (deci el este iubit si de francezi) in secolul al IV-lea. In tinerete, Martin era un soldat roman. Povestea spune ca intr-o noapte rece el trecea calare pe langa portile orasului Amiens („Sankt Martin ritt durch Schnee und Wind”) si a vazut un cersetor in zdrente. Martin era imbracat intr-o mantie calda („Sein Mantel deckt ihn warm und gut”), iar cersetorul – in zdrente („Hat Kleider nicht, hat Lumpen an”). Martin a taiat cu sabia jumatate din mantia sa pentru cersetor.

Legenda spune ca in noaptea urmatoare Martin a avut un vis – Isus Hristos a aparut inaintea lui, infasurat in jumatatea din mantie. Hristos i-a spus lui Martin: „Tu ai facut bine pentru fratele meu, de aceea ai facut bine pentru mine”. Martin a parasit slujba militara si a devenit predicator, iar mai tarziu – episcop de Tours. Pentru bunatatea si grija pentru saraci, Sfantul Martin este numit Gratios.

Toti copiii germani il cunosc pe Sfantul Martin. La gradinita li se spune csa imparta ce au, asa cum a impartit Sfantul Martin.

De ce este sarbatoarea acestui sfant legata de felinare?

Potrivit uneia dintre versiuni, atunci cand lui Martin i s-a oferit postul de Episcop de Tours, el a vrut cu modestie sa refuze si chiar s-a ascuns in cotetul cu gaste. Locuitorii il cautau, alergand pe strazi cu felinare. Pasarile zgomotoase l-au tradat pe Martin cu galagia si el a trebuit sa devina episcop. Iar gasca prajita a devenit un obicei traditional pe Ziua Sfantului Martin. Desi aceasta este doar una dintre versiuni.

Aproximativ in acel timp, taranii trebuiau sa plateasca terenul si adesea aduceau gaste in locul unei taxe. Poate ca gasca a devenit mancare festiva pentru ca in acest moment se incepe postul de Craciun, cand este interzis sa se manance alimente din carne.

In interiorul felinarului, copiii introduc o lumanare joasa (pentru siguranta o pun intr-un borcan de sticla). Acum, in magazine, se vand si felinare electrice. Ele arata ca o undita de pescuit cu un LED atasat la capat. La sfarsitul unei astfel de „undite” este pus un abajur de hartie, pe care il puteti face singur.

Copiii ies din gradinita sau scoala si merg cu cantece pe strada. Cantecele sunt invatate la scoala din timp. In plus in afara de scoli si gradinite, procesiunile colorate sunt organizate de biserici (uneori oarticipa si un calaret pe cal, care il simbolizeaza pe Sfantul Martin). Sarbatoarea este onorata si de catolici, si de protestanti. (Apropo, Martin Luther, reformatorul bisericii germane, s-a nascut pe 10 noiembrie si a fost numit dupa numele Sfantului Martin). Il onoreaza pe Sfantul Martin si Biserica Ortodoxa.

Sfantul Martin i-a invatat pe toti sa imparta, asa ca copiii merg in aceasta zi prin case cu cantece si li se daruiesc dulciuri.

Una dintre cele mai faimoase melodii din aceasta zi:
„Ich gehe mit meiner Laterne”

Originea acestui cantec este necunoscuta pana in prezent, dar cuvintele si melodia lui sunt deja descoperite in secolul al XIX-lea. La inceput, aparent, acest cantec nu era asociat cu Ziua Sfantului Martin. Copiii l-au cantat, de obicei, la sfarsitul toamnei, cand mergeau la orele de seara cu felinarele. Randurile, in care exista o legătura cu Ziua Sfantului Martin, apar in prim plan la mijlocul secolului al XX-lea.

Ziua Sfântului Martin
Ziua Sfântului Martin: felinarele din noiembrie


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *