Ziua Unității Germane se sarbătorește pe 3 octombrie
De 

i4Job


3 octombrie – Ziua Unității Germane: ce evenimente sunt asociate cu această sărbătoare? Cum se sărbătorește astăzi Ziua Unității Germane în Germania? De ce este ea atât de importantă pentru poporul german? Citiți despre toate acestea în articolul nostru!

3 octombrie este sărbătoare națională în Germania – Ziua Unității Germane (Tag der Deutschen Einheit). În această zi din 1990, a avut loc unificarea oficială a celor două state germane ale RFG și RDG. Însă procesul de unificare a Germaniei a început pe 9 noiembrie 1989, ziua în care a căzut Zidul Berlinului. Să ne dăm seama de toate după ordinea evenimentelor.

De unde a început totul?

După cel de-al Doilea Război Mondial, din 1949, Germania a existat sub forma a două state: Republica Federală Germană (Republica Federală Germania, in germană Bundesrepublik Deutschland; neoficial și Germania de Vest) și RDG (Republica Democrată Germană, Germania Deutsche Demokratische Republik, DDR; neoficial și Germania de Est). Între aceste state exista o graniță cu un regim special.

În plus, Berlinul a fost, de asemenea, împărțit în Vest și Est. În 1961 a început construcția zidului. Citiți mai multe despre acest eveniment istoric și despre modul în care viața în RDG și RFG a fost diferită în articolul nostru de la linkul https://e4de.info/9-noiembrie-caderea-zidului-berlinului/

În doar câteva zile, orașul a fost împărțit prin întinderea sârmei ghimpate – mulți oameni au rămas tăiați de rude și prieteni de un gard de sârmă. Pentru a vizita Berlinul de Vest, cetățenii RDG aveau nevoie de o permisiune specială.

La ce a dus asta?

În cei 17 ani de existență a zidului, 175.287 de oameni au fugit în partea de vest. Evadarile din RDG au fost organizate în diferite moduri: zburau pe un deltaplan sau cu un balon, și lovind un perete cu un buldozer și de-a lungul unei frânghii aruncate între ferestrele caselor învecinate și traversănd tunelurile săpate pe sub zid. Și odată patru bărbați au trecut granița chiar în fața tuturor, grănicerii chiar i-au salutat – fugarii purtau uniforme militare sovietice, cusute de prietena lor.

De fapt, trecerea ilegală a frontierei era foarte periculoasă – în RDG exista ordinul de a trage în fugari să-i omoare. Potrivit diverselor surse, între 125 și 600 de persoane au murit în timp ce încercau să evadeze prin Zidul Berlinului.

Căderea Zidului Berlinului – cum a fost?

În seara zilei de 9 noiembrie 1989, purtătorul de cuvânt al guvernului RDG Günther Schabowski a menționat în discursul său la o conferință de presă noile reguli de călătorie pentru cetățenii RDG: vizele pentru călătorii private sunt acum eliberate fără condiții speciale și fără lungi așteptări pentru procesare. Acest discurs a fost difuzat la televizor.

De fapt, din cauza erorilor de negociere, Schabowski a vorbit prematur despre o nouă înțelegere, aceste reguli fiind doar planificate să fie introduse. Dar sute de mii de est-germani s-au grăbit deja în acea seară la graniță.

Polițiștii de frontieră, care nu au primit instrucțiuni speciale, au încercat mai întâi să împingă mulțimea înapoi, dar apoi, cedând atacului maselor, au fost nevoiți să deschidă barierele. Est-germanii de cealaltă parte erau deja întâmpinați de mii de berlinezi din vest. Întregul oraș a fost plin de bucurie și încântare. Ceea ce se întâmpla a fost ca un festival popular de amploare.

Deci, ca urmare a unei revoluții pașnice din RDG, Zidul Berlinului a căzut în acea noapte și cele două state germane s-au unit. Toate cele mai populare întrebări pe această temă și, cel mai important – răspunsurile la ele, le veți găsi în articolul nostru despre căderea Zidului Berlinului. În următoarele trei zile, peste 3 milioane de oameni au vizitat Occidentul!

Zidul Berlinului era încă în picioare, dar doar ca simbol al trecutului dur recent.

Zidul a fost pictat cu graffiti, spart, berlinezii și oaspeții orașului au căutat să ia o bucată din structura cândva puternică ca amintire. Orașul s-a bucurat câteva zile, străzile s-au umplut de festivități. Pe Kurfürstendamm, multe restaurante au oferit băuturi gratuite clienților lor.

Pretuitul 3 octombrie

Unificarea oficială a Germaniei a avut loc la 3 octombrie 1990. Această zi a devenit de atunci Ziua Unității Germane și este sărbătorită anual ca sărbătoare națională. În această zi, de la ora 00:00, RDG a încetat să mai existe, instituțiile sale de stat au fost desființate, armata a fost desființată, marina a fost lichidată.

După reunificarea Germaniei, Zidul Berlinului a fost demolat în câteva luni. S-a decis să se păstreze doar părți mici din ea ca monument – o amintire a trecutului, a Războiului Rece. Acum puteți urmări unde trecea Zidul de-a lungul unei linii de douăzeci de kilometri în centrul orașului. Este așezată pe pământ cu un rând dublu de pavaj din granit.

Credem că nu merită să explicăm de ce această sărbătoare este cu adevărat foarte importantă pentru poporul german. Ziua unității germane este principala sărbătoare națională a țării. Se sărbătorește în toată Germania: festivaluri, târguri, concerte, în aer liber, festivaluri populare – toate acestea sunt incluse în mod tradițional în programul evenimentelor festive (dar, desigur, anul acesta fără programe de masă), deoarece 3 octombrie 1990 este unul dintre evenimentele cheie ale istoriei recente a Germaniei.


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *