10 Sărbători Germane preferate (III)
De 

i4Job


Despre unele din cele mai iubite sărbători din Germania cititi în articolele noastre precedente. Astăzi mergem mai departe și vom scrie despre alte sărbători iubite și pretuite în Germania.

6. Ziua Sfântului Nicolae (Nikolaustag)

Sfântul Nicolae Făcătorul de Minuni este venerat în toată lumea și, bineînțeles, germanii sărbătoresc și ziua amintirii sale pe 6 decembrie. Sfântul Nicolae s-a născut în secolul al III-lea și a fost episcopul orașului Lycian Myra din Asia Mică, câștigând dragostea și venerarea turmei sale. A luptat pentru cei nefericiți și dezavantajați, i-a ajutat pe cei săraci, a fost foarte generos și milos. Faptul binecunoscut din viața lui despre felul în care dădea bani de zestre fetelor sărace pentru a se căsători, a inițiat obiceiul darurilor secrete care încântă atât de mult copiii.

Dar în Germania, Nikolaus nu este bunicul de Crăciun, ca în alte țări occidentale. Aici, aceste două personaje se disting clar: există Sfântul Nikolaus și există Weihnachtsmann. Și anume primul este cel care, în noaptea de 6 decembrie, pune cadouri pentru copii în șosete sau pantofi special pregătiți, iar al doilea le pune sub brad.

În ajunul zilei de 6 decembrie în Germania, brutăriile și cofetăriile vând produse speciale din aluat de drojdie numite Nikolausgebäck sub formă de omuleți, iar Sfântul Nicolae însuși poate apărea pe 6 decembrie pe orice stradă și poate oferi dulciuri tuturor copiilor pe care îi întâlnește.

7. Ziua Muncii 1 mai (Tag der Arbeit)

Nemții sunt oameni foarte muncitori, așa că nu este de mirare că 1 mai este o dată importantă pentru ei. Aceasta este Ziua Muncii, care este sărbătorită de toată țara. Astăzi în Germania, la 1 mai, sunt organizate numeroase mitinguri și demonstrații, la care participă un număr foarte mare de oameni, inclusiv reprezentanți ai diferitelor partide politice, în special de stânga. Aceste demonstrații se încheie adesea într-o festivitate sau așa-numita piață a oportunităților (der Markt der Möglichkeiten) în care grupurile politice și sociale își prezintă pozițiile și le discută cu cetățenii.

Mulți germani merg în natură. Vremea la această oră este deja foarte caldă, aproape de vară, iar ei folosesc vacanța de 1 mai pentru drumeții în pădure, îmbrăcată în verdeață proaspătă. Tot în ajunul zilei de 1 mai, seara, se organizează în mod tradițional un eveniment de dans (der Tanz in den Maien), acesta este obiceiul grupurilor de lucru.

Dar din moment ce noaptea de 30 aprilie spre 1 mai este și celebra Noapte Walpurgis, cea mai veche sărbătoare păgână, celebrarea acesteia într-un mod bizar precede evenimentele zilei de solidaritate internațională a muncitorilor. Tinerii se adună noaptea în discoteci, unde „vin din plin”, și nici măcar adulții nu se împotrivesc să meargă să vadă această acțiune nocturnă, deși mulți nemți nu sunt de acord cu un asemenea zel.

În general, Ziua 1 Mai pentru germani este o sărbătoare a unității de credințe, viziuni asupra lumii și tradiții.

8. Ziua Unității Germane (Tag der deutschen Einheit)

3 octombrie este sărbătoare națională în Germania – Ziua Unității Germane (Tag der deutschen Einheit). Aceasta este o sărbătoare oficială în stat din 1990. Atunci a avut loc unificarea Germaniei de Est și de Vest. Procesul de unificare în sine a durat din noiembrie 1989, când Zidul Berlinului a fost distrus. În această zi, în țară au loc mitinguri dedicate veselului eveniment, la care participă autoritățile statului. Politicienii fac discursuri de felicitare, oamenii se salută cordial pe străzile orașelor.

Aceasta este cea mai tânără sărbătoare din Germania, o sărbătoare a unificării și integrității statului. Trece de standardele europene destul de modest și liniștit. Această sărbătoare nu are tradiții speciale și obiceiuri rare. În orașe sunt organizate festivaluri folclorice, concerte în aer liber și spectacole ale artiștilor locali. Oamenii își pictează fețele în culorile drapelului german. În seara zilei festive, este aranjat un spectacol cu ​​laser, iar cerul nopții deasupra Germaniei strălucește cu artificii strălucitoare.

9. Ziua Sf. Martin (Sf. Martinstag)

Sfântul Martin, Episcop de Tours, este sărbătorită pe 11 noiembrie. Acesta este unul dintre cei mai venerati sfinți dintre francezi și germani, care a trăit o viață lungă de dreptate: a fost soldat roman, dar apoi a devenit călugăr, iar mai târziu episcop. Cel mai faimos complot pentru multe picturi religioase a fost un eveniment din viața Sfântului Martin, când acesta, cunoscând un cerșetor înghețat, a tăiat cu o sabie o bucată din mantia sa uniformă și i-a dat-o nefericitului.

O tradiție preferată de Sfântul Martin este Festivalul Lanternelor (Laternenfest). Seara, în orașele germane are loc Laternenumzug (procesiunea cu felinare): adulții și copiii poartă felinare de hârtie de casă, iar în față călărește un călăreț în mantie roșie, uniforma unui soldat roman. Copiii iubesc foarte mult această sărbătoare și se distrează din suflet, mai ales că în această zi primesc adesea și dulciuri.

10. Ziua Reformei (Reformationstag)

Ziua Reformei este o sărbătoare celebrată de confesiunile luterane și creștine reformate pe 31 octombrie, în memoria zilei de 31 octombrie 1517, când Martin Luther a trimis celebrele sale teze episcopilor locali pentru a se opune indulgențelor catolice și le-a bătut în cuie la ușa unei biserici din orașul Wittenberg. Acest eveniment este considerat începutul Reformei în Europa.

Martin Luther este un om care a luptat pentru instaurarea dreptății în biserică și în lume. În urmă cu cinci secole, într-o zi pe care germanii o numesc acum Reformationstag, acțiunile acestui teolog au dus la începutul scindării Bisericii Catolice. Luther și-a fixat cele 95 de teze pe porțile bisericii Castelului din Wittenberg. Ele au inclus, de asemenea, o chemare de a considera Biblia ca fiind singurul sprijin spiritual pentru toți creștinii, și nu pentru biserică și persoanele care slujesc în ea.

Reformele bisericești au atins viața spirituală a germanilor și au dus la multe schimbări în cursul politic, în economie și în viziunea publică. Statul s-a separat de biserică și a recunoscut importanța drepturilor civile: în lumea modernă, toți oamenii fără excepție au aceste drepturi, iar în secolul al XVI-lea oamenii nici nu puteau visa la astfel de beneficii și oportunități. Reformationsstag este o zi importantă pentru protestanții care trăiesc nu numai în Germania, ci și în alte țări.

Reforma bisericii începută în Germania a dus la crearea de noi biserici, care după moartea lui Luther au început să fie numite luterane evanghelice, iar adepții lor au început să fie numiți luterani. Bisericile evanghelice luterane s-au răspândit nu numai în Germania, ci și în alte țări. Ziua Reformei nu are obiceiuri speciale. În fiecare parohie se sărbătorește după tradițiile stabilite. Aceasta este o sărbătoare foarte religioasă, care este celebrată în principal în zonele protestante.

* Interesant
În 2017, în legătură cu împlinirea a 500 de ani de la publicarea celor 95 de teze ale lui Martin Luther, ziua de 31 octombrie a fost declarată sărbătoare legală în toate statele germane.

*

Prin aceste 3 articole am făcut o mică imagine de ansamblu asupra principalelor sărbători germane, încercând să dăm o idee generală a zilelor semnificative pentru poporul german. Sperăm că cititorii vor găsi ceva interesant pentru ei înșiși în articol!


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *