10 Sărbători Germane preferate (II)
De 

i4Job


Despre cea mai iubita sarbatoare Craciunul (Weihnachten) cititi in articolul nostru precedent. Astazi vom scrie despre alte sarbatori iubite si pretuite in Germania.

2. Paștele sau Invierea Domnului (Ostern)

Paștele este a doua cea mai importantă sărbătoare creștină din Germania.

* Interesant
În Germania, la fel se cumpără și (nu se coc!) cozonaci de Paște și ouă colorate de sărbătoare (ele se vând însă mereu), dar simbolul său amuzant, Iepurașul de Paște, ne este necunoscut, deoarece a fost luat din vechile culte germanice.

În tradiția modernă, Iepurașului de Paște i se încredințează o misiune specială – în ajunul sărbătorii în sine, să ascundă ouăle de Paște în tufișuri pentru ca dimineața copiii să se distreze căutându-le.

Iepurașii și ouăle de Paște cu ciocolată și marțipan – de la uriași la cele mai mici – umplu toate magazinele și pur și simplu este imposibil să treci pe lângă ele și să nu le cumperi, cel puțin pentru copii.

Paștele este, de asemenea, o masă comună în familie, dar puțini oameni de aici observă partea bisericească a sărbătorii, doar credincioșii, care sunt relativ puțini, participă la slujbe. Chiar și în Vinerea Mare, ziua de post strict, toate cafenelele și restaurantele sunt pline la capacitate de oameni care abia așteaptă să înceapă sărbătorirea. Toată lumea se bucură de sărbătoare și se salută cu cuvintele Frohe Ostern (Paște fericit!). Ei bine, ei pleacă imediat în diverse excursii în perioada sărbătorilor pascale.

3. Rusaliile (Pfingsten)

A treia dintre cele mai importante sărbători creștine sunt Rusaliile, deși suntem mai familiarizați cu numele de Sfânta Treime. Se sărbătorește în a cincizecea zi după Paști, duminica și, prin urmare, ziua următoare este zi liberă. În această zi, nu numai adulții, ci și copiii se odihnesc. Cele mai multe servicii publice și magazine sunt, de asemenea, închise în Trinity Monday.

* Interesant
Mesteacănul în Germania este un simbol al sărbătorii Sfântei Treimi.

Germanii au obiceiul să planteze mesteacăni în această zi, iar acest lucru nu este o coincidență. Vechii germani venerau mesteacănul ca pe un arbore sacru al zeițelor fertilității și căsătoriei, era și un talisman. Multe alei și plantații de mesteacăn din Germania sunt dovada acestui lucru. Ei bine, dar și o floare de bujor încântătoare și magică se numește în germană Pfingstrose – Trinity rose și este atât de drăguț și de emoționant.

4. Carnavalul (Fasching, Karneval, Fastnacht)

Carnavalul, este sărbătorit în multe moduri diferite în Germania, iar în multe zone, cum ar fi Renania, este de departe cea mai importantă sărbătoare.

Carnavalul este sărbătorit pe scară largă de la „Joia murdară” (Schmutzigen Donnerstag) până în marțea săptămânii următoare (Faschingsdienstag), miercuri (Aschermittwoch) începe Postul Mare. Acest lucru se întâmplă de obicei la sfârșitul lunii februarie. Dar pregătirile încep cu mult înainte, sau mai bine zis, chiar în ziua de 11 noiembrie, când se deschid primele piețe de Crăciun. Și din acel moment încep încet, încet, procesiunile de carnaval, la început mici și neregulate, pentru a ajunge la apogeu chiar în săptămâna Fasching.

Germanilor le plac în special măștile și costumele tradiționale de carnaval, mulți le fac singuri, exprimându-se la maxim. Procesiuni aglomerate în zilele carnavalului curg pe străzi – distracția îmbrățișează pe toată lumea.

* Interesant
De exemplu, în Köln, acest centru tradițional de carnaval, în acest moment este pur și simplu indecent să ieși în stradă, măcar fără să-ți desenezi ceva pe față sau fără să-ți pui, să zicem, o pălărie cu clopoței sau o șapcă de bufon.

Epicentrul sărbătorii este Rosenmontag, care înseamnă deloc roz, ci lunea nebună. În această zi, traficul se oprește în multe orașe și clovni, prințese, regi, vrăjitoare, curători de coșuri merg și conduc pe străzile centrale timp de câteva ore în mașini decorate, poartă păpuși uriașe și cântă orchestre. Zgomotul este de neimaginat – participanții la procesiuni cântă, strigă salutări, împrăștie confetti și dulciuri, în general, se distrează din inimă. Procesiunea se încheie cu un concert festiv în piață. Mulți oaspeți vin în Germania în zilele carnavalului pentru a se bucura de acest spectacol luminos și memorabil.

5. Anul Nou (Silvester)

De Crăciun în Germania, așa cum am spus deja, se obișnuiește să se adune cu toată familia, dar Anul Nou încearcă să sărbătorească cu prietenii. În mod tradițional, sărbătoarea este precedată de mâncare foarte bună, urmată de divertisment, muzică și dans. Aceasta este o zi de sărbători mici și mari: tinerii dau petreceri zgomotoase, iar generația mai în vârstă se întâlnește cu prietenii în restaurante și la spectacolele de Revelion. Ei bine, cei care stau acasă, bineînțeles, clincănesc și pahare de șampanie la miezul nopții, urându-le celor dragi fericire și succes în anul care vine.

* Interesant
Felicitarile de Anul Nou in Germania sunt speciale, suna asa: „Einen guten Rutsch in das Neue Jahr!” („Alunecare” bună în Anul Nou).

În Germania artificiile sunt aranjate și la miezul nopții, mai ales în orașele mari, unde sunt organizate în piețe centrale și adună numeroși spectatori. An de an, aceste artificii devin din ce în ce mai complicate și mai scumpe.

Da, de menționat că sărbătoarea poartă numele Sfântului Papă Silvestru, care a murit pe 31 decembrie. Prin urmare, întrebarea „unde vei merge de Sylvester?” înseamnă „unde vei sărbători Anul Nou?”.


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *