Cetatenii Moldoveni in Germania
Ro 

i4Job


Am primit pe FaceBook urmatoarea intrebare de la un cititor al site-ului dedicat comunitatii romanesti din Germania, motiv pentru care vom explica aici pentru toata lumea care este statutul cetatenilor moldoveni casatoriti cu un cetatean roman.

Buna seara!!! Sunt din Republica Moldova si as avea o intrebare pentru cei care pot sa imi raspunda sau sa imi dea macar un sfat.. Sunt casatorita cu un cetatean roman si avem o fetita de 3 ani, locuim in Italia legal, dar am vrea sa ne transferam in Germania, si am vrut sa stiu daca eu, fiind moldoveanca pot sa stau in GERMANIA sau ce acte mi-ar trebui ca sa pot sa intru in aceasta tara si sa pot sta acolo fara probleme… va multumesc la toti …Bafta!!!

Draga Ana, fiind casatorita cu un cetatean roman poti circula si sta legal acolo unde este si sotul tau. Spui ca stati legal in Italia, asta inseamna ca aveti deja un Permesso di Soggiorno. Asta inseamna ca pe baza lui poti sta legal in Germania, insa imediat ce va perfectati actele (cel mai important este sa dovediti ca aveti cu ce sa va intretineti), vei putea sta legal in Germania cu sotul tau. Oricum nimeni nu te va cauta sau nu te va da afara din Germania atat atimp cat ai obtinut deja dreptul de a circula liber in spatiul Schengen.

Totusi pana nu vei obtine dretul de resedinta si de munca in Germania nu vei putea lucra legal acolo. UN sfat: ar fi bine sa ai un permis de rezidenta in Romania pe baza casatoriei, cu el puti apoi sa te duci unde vrei in Uniunea Europeana. In cazul in care sotul tau est emereu cu tine, nu vei avea nici o problema. Chiar si fara el, nu ar trebui sa fie probleme, insa teoretic un permis de rezidenta intr-o tara din UE nu da decat dreptul de libera circulatie, deci nu si de munca sau sedere mai lunga de 3 luni consecutive, insa nefiind vama intre tarile din UE, nu am auzit sa fie probleme.

moldoveni in germania


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *