Datoria Germaniei fata de Romania
De 

i4Job


Cred ca mai toate site-urile au scris despre asta, mai ales dupa ce Grecia si-a amintit si ea ca are de primit niste bani de la Germania. Cum nu sunt nici politician si nici mare specialist in drept international, stau si ma intreb de ce nu s-a pomenit de banii astia intr-un proces la Haga, sau la Tribunalul European pana acum. Probabil ca o problema este la mijloc, de la faptul ca pe vremea comunistilor nu prea aveam ce cere, nu ne baga nimeni in seama si pana la etapa premergatoare aderarii la UE, cand eram ca soriceii.

Datoria Germaniei fata de Romania

Datoria asta isi are inceputurile intr-un tratat din anul 1939, deci de pe vrema lui Hitler, iar platile au mers onorabil pana prin 1944. Deci cum este vorba de al doilea razboi moldial, or fie ele datorii istorice, dar conducerea Romaniei s-a dat la invartit timp de 70 de ani, parca acum cand e nevoie de bani, sa te duci si sa le ceri nu prea are cum sa dea roade. Ok, or fi ele 19 miliarde de euro, dar cam asta e treaba cand esti decalarat invins, iar nemtii iti erau aliati 90% din timp. Am intors armele, dar prea tarziu – iar datoria am vrea sa o primim acum, iarasi prea tarziu.

Art. 28 din Tratatul de Pace de la Paris prevede ca “Romania renunta la orice pretentii fata de Germania, cu exceptia celor rezultand din contracte si alte obligatii anterioare datei de 1 septembrie 1939, precum si din drepturi dobindite inainte de aceeasi data” .

Eu cred ca ideea de a dezbate acum, la peste 70 de ani de la sfarsitul targului o datorie pentru care nici datele nu sunt suficiente, e o prostie. Am putea de comun acord cu nemtii, sa facem un fel de proces, asemanator cu cel al tezaurului. Probabil cu acelasi rezultat ca si asta, rusii au mai trimis cate ceva, dar grosul niciodata.

Datorie istorica a Germaniei fata de Romania
Datorie istorica a Germaniei fata de Romania


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *