Oh, nemtii astea! (II)
De 

i4Job


Tot timpul in care traiesc in Germania, asa-numitele „dovezi compromitatoare” impotriva germanilor s-au acumulat in capul meu – tot ceea ce ii deosebeste pe „ei” de „noi”. Lucruri la care mai intai razi sau de care esti surprins si apoi te obisnuiesti si te acomodezi cu ele.

Si iata a doua portie!
(Pentru cei care au ratat prima portie, ea este aici.)

1. In vizita
Daca sunteti invitati in vizita la ora 19:00 in multe tari, majoritatea oaspetilor vor veni putin mai tarziu din politete si de dragul decentei. In Germania, 19:00 este 19:00. Nu mai devreme si nici mai tarziu. In 10 minute, daca nu vii, asteapta un SMS cu continutul de genul „Mai vii, sau nu?” sau „Sa te astept sau ce?”

2. Strangere de mana
Pregatiti-va pentru faptul ca la locul de munca, la universitate, la doctor si intr-adevar oriunde este aplicabil cuvantul „termen” (o programare), ti se va intinde o mana pentru o strangere de mana. Da, chiar daca esti fata si mergi la o femeie medic. Cand ne intalnim si cand ne luam ramas bun.

Daca vrei sa pari politicos, da-ti mana.

3. Dosare
Oh, aceste dosare … mergeti sa vizitati un german si veti vedea ca documentele sale personale sunt pastrate in perfecta ordine. Aproape intotdeauna stie unde se afla o astfel de confirmare din partea asigurarii, unde este o scrisoare a unui dermatolog si unde este o factura de la un dentist.

Si daca nu ati fost lucrator la birou in trecut, veti fi surprins de cate hartii veti acumula in decurs de un an dupa sederea dvs. in Germania. Numeroase contracte, confirmari, notificari … Asa ca faceti provizii de dosare, aranjati-le dupa subiect si pregatiti-va ca se vor umple rapid!

4. Ochelarii
Nu, serios, pur si simplu nu pot sa nu scriu despre asta. Avem aproximativ 30 de persoane pe semestru. Si atentie – doar trei dintre ei nu poarta ochelari! In jurul meu sunt doar ochelari!!

Da, bine, medicii se invata mult mai mult decat altii, iar jumatate dintre ei sunt orbi, dar de ce nu aleg oamenii lentilele (ca mine, de exemplu)?

Am intrebat cativa colegi de curs. Raspunsurile sunt ceva de genul: „De ce am nevoie de lentile daca datorita vederii mele slabe pot sa par mai solida?”, „Asa par putin mai experimentat” etc.

Apropo, trei dintre ei la curs poarta ochelari fara dioptrii…

5. Esarfe
Un alt fetis german sunt esarfele. Noi, ceilalti de cele mai multe ori: cumparam esarfe pentru a ne incalzi. Intram in camera – scoatem esarfele, si putini stiu sa le lege frumos. Desigur, avem si iubitori de „esarfe”, dar nu atat de multi …

Absolut orice culori, materiale si texturi. Ai o esarfa – esti la moda. Ai esarfa si ochelari esti la moda si inteligent. Acest lucru se aplica, desigur, nu numai fetelor.

6. Trezirea devreme
Germanul mediu se ridica cel tarziu la 7 dimineata. Ce poti face – viata de aici incepe mai devreme. La 12 este deja ora pranzului, iar la 22 este timpul pentru culcare. Cui sa-i spun, dar chiar si eu acum ma trezesc la 5:30. C’est la vie – la 7:30 clinica este deja in plina desfasurare.

7. Stomacul ca ceasul
Nu ma obosesc sa scriu despre asta. Nu conteaza cand ti-e foame, ce zi din saptamana este si la ce ora te-ai trezit. La 12 luati pranzul si chiar daca crapati!

Eu, bineinteles, am ras si de asta … pana cand mi-a parut cu adevarat mila de ei. Am un prieten, un german mediu, la care totul e pe ora, in ordine. Deci, daca se trezeste la 11.00 la sfarsit de saptamana, atunci fige sa ia micul dejun (a pierdut timpul) si imediat ce a terminat micul dejun, undeva pe la 12 (si micul dejun preferat este cafeaua, cornurile si alte produse de patiserie, principalul lucru este sa fie mai dulce) , el, frecandu-si mainile, spune: „Ei bine, acum se poate lua masa!”. Este de nepatruns!!

Nu contest ca exista oameni normali, flexibili in Germania, cu un sentiment sanatos al proportiei. Dar, auzind asta, am ramas pur si simplu uimit, sincer. Acest lucru nu se incadreaza in capul meu in niciun fel – adica nu conteaza ca iti umpli stomacul de doua ori acum si chiar ca esti acum mai mult decat plin – principalul lucru este ca masa de pranz este la timp! Si apoi, Doamne fereste, va trebui mutata ora cinei!

8. Sticle de apa
Germanii beau apa tot timpul. La birou, fiecare are propriul ulcior sau sticla, fiecare student are cel putin un litru de apa cu el, in multe magazine exista distribuitoare automate cu apa si pahare de hartie. De asemenea, puteti bea apa de la robinet, insa unii o filtreaza sau carbonateaza.

9. Incaltaminte
Sa nu va descaltati intr-un apartament este o trasatura tipica germana. Poate cred ca strazile lor sunt perfect curate?

Nu uitati sa oferiti papuci oaspetilor germani, altfel ei insisi nu se vor gandi sa se descalte.

10. Cadouri
Germanii le ofera cunoscutilor acele daruri pe care, dupa parerea lor, si le pot permite. A fi rusinat de un dar modest nu este in mod clar o problema germana.

Recent, prietena mea isi sarbatorea ziua de nastere, asa ca a spus imediat ca plateste factura (nemtii fac asta mai rar). Oaspetii au mancat, au baut … Dar cum poti veni la petrecere cu un pachet de ceai ieftin la 50 de centi (dar cu o panglica) sau sapun obisnuit de la supermarket? Si sa o dai cu un aspect mandru si multumit? Poti, poti. Tac despre ce cadouri am primit eu in aceasta tara …
Nu, nu o arat niciodata mirarea si nu va sfatuiesc nici pe voi.

In aceasta tara, este obisnuit – indiferent de ceea ce ti-ar oferi, trebuie cu siguranta sa admiri si sa arati cat de incredibil de fericit esti.
Proprietarul laboratorului in care fac practica, dupa mini-cutia cu bomboane de ciocolata care i-au fost oferite de Craciun, a spus: „Pur si simplu nu am cuvinte … da-mi o imbratisare!”
Sper ca ti v-a parut interesant.


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *