Oh, nemtii astia! (I)
De 

i4Job


Buna tuturor! De cand m-am mutat in Germania, am inceput sa „acumulez” ciudatenia si obiceiurile neobisnuite ale germanilor. In articolele noastre am mai scris despre caracteristicile tipice locuitorului mediu al Germaniei. Astazi, sa vorbim despre detalii. Despre lucrurile mici care surprind la inceput si dupa ani de viata in Germania, pur si simplu inceteaza sa mai fie evidente si chiar devin intr-un fel familiale.

Asadar, prima portiune din „caracteristicile germane”!

1. Cartofi si castraveti
Relatia germanilor cu cartofii se desfasoara de foarte mult timp – din 1589. Atunci a fost introdus pentru prima data de botanistul Carolus Clusius. Dar a inceput sa fie perceputa ca hrana abia in secolul al XVII-lea si chiar si atunci doar de taranii si fermierii saraci. Abia dupa foametea din 1719 si 1743 cartofii au devenit parte integranta a dietei germane.

De ce, germanii iubesc pur si simplu cartofii! Aproape fiecare al doilea fel de mancare traditional il contine – prajit, fiert, copt, sub forma de salata sau poate piure de cartofi? Cartofii sunt aproximativ la fel pentru germani ca orezul pentru asiatici. Daca un german nu vede cartofi pentru cateva zile, va incepe sa se planga, ceea ce, insa, este in sine tipic germanilor.

Pe langa faptul ca castravetii, impreuna cu cartofii, sunt adesea „unul langa altul” intr-o salata de cartofi, sunt aproape peste tot. Anterior, cumva nu am observat acest lucru pana nu mi-am dat seama: indiferent ce germana am comandat, va exista un castravete, chiar daca doar sub forma de decor, dar va fi acolo.

Urari de Craciun in germana

2. Maniere la masa
Exista mai multe momente importante aici. Incepand de la regulile referitoare la sfaturi referitoare la bacsis pana la interdictia de a vorbi pe mobil la masa. Aproape toata lumea va sti acest lucru in primele 2 saptamani in Germania.

Mai sunt cateva lucruri de luat in considerare. In Germania, este considerat foarte nepoliticos sa incepi sa mananci daca mancarea ta este adusa mai intai. Acest lucru se poate face numai dupa o cerere convingatoare de a nu astepta sau daca insotitorul dvs. nu a comandat nimic si nu ii este deloc foame.

3. Saune
Despre atitudinea mea fata de saunele germane voi scrie o postare separata, dar aici va spun esentialul: saunele din Germania sunt in mare parte comune, barbatii si femeile nu se acopera cu nimic, iar costumele de baie sunt interzise in interior.

Cel mai probabil, nimeni nu se va uita la tine, dar daca te vei infasura intr-un prosop, vei atrage cu siguranta atentia.

Daca nu sunteti multumit de perspectiva unor astfel de proceduri de baie ca mine, mai bine va ocupati cu altceva. Salvati-va nervii.

Digi TV in Germania

4. Reuniuni si acorduri
Daca casa am stabilit o intalnire cu cateva saptamani inainte si cu o seara dinaintea zilei X nimeni nu i-a scris nimanui, atunci puteam uita de asta. Aici insa, cu conditia si doar rostita cu voce tare despre ora si data intalnirii – considerati ca trebuie sa veniti.

Nu conteaza deloc daca ai primit sau nu mesajul „Totul este valabil maine?” sau nu.

5. Ajutarea prietenilor
Tinerii germani platesc foarte rar companiile de transport atunci cand se muta. Trebuie doar sa le spui prietenilor tai ca ai nevoie de ajutor!

In primul rand, este intotdeauna reciproc si, in al doilea rand, un nou venit recunoscator nu va lasa ajutoarele fara bere si gustari – este placut de doua ori!

6. Schorle
Aceasta nu este altceva decat o bautura formata din apa carbogazoasa si altceva: vin, suc, sirop in proportie de 1: 1. Germanii amesteca totul cu apa minerala sau limonada.

De asemenea, berea nu a scapat de soarta amestecului, drept urmare absolut in orice bar puteti incerca Radler – un amestec de bere si limonada. Dar cel mai popular Schorle este Apfelshorle (suc de mere cu apa minerala).

7. Fara perdele
Nemtii nu sunt deloc jenati de absenta perdelelor la ferestre sau de starea lor deschisa, chiar seara cu luminile aprinse, chiar si in apartamentele cu ferestre din podea pana in tavan la parter, pe strazi. In acelasi timp, casele au adesea jaluzele exterioare care pot fi inchise din interior, dar se pare ca germanii au nevoie doar de ele, astfel incat iluminatul stradal sa nu patrunda in camera noaptea.

O simt in mod deosebit puternic in noul nostru apartament. Visul meu este sa gasesc timp pentru a cumpara perdele. Desi uneori se pare ca doar pe mine ma ingrijoreaza.

8. Sevrajul cafelei
La ora 15-16, germanilor incep sa le tremure mainile, iar irisii devin ca boabele de cafea. Pauza de cafelea si atat. Impotrivirea este inutila.

Ce sa mai zic de germani, eu insumi am devenit la fel. Este contagios.

români în Germania
Informații de la români în Germania


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *