Clasele de impozitare in Germania
De 

i4Job


Nu stii de ce am mereu senzatia ca nu voi aproba postarile de pe FaceBook cand vad ca se pune anuntul cu salariul net, asta pentru ca de fapt in Germania sunt sase clase de impozitare, deci nu ai cum sa stii apriori cat este venitul net, fara sa stii in ce clasa se incadreaza viitorul angajat. Asadar avem doua clase [ 1 si 2 ] pentru celibatari, adica aia neinsurati, clasa a 6-a pentru cei cu mai multe locuri de munca si restul pentru familisti. Daca stii cum sa jonglezi cu ele – ma refer la familisti, ramai cu ceva bani mai multi in buzunar. Asadar de clasa de impozitare – Steuerklasse – depinde netul, iar cei ce dau un anunt corect ar trebui sa afiseze brutul.

Clasele de impozitare in Germania – Steuerklasse

In mod normal cei de la Finanzamt stabilesc clasa de impozitare la care te incadrezi pe baza documentelor depuse de catre angajat atunci cand isi face Anmeldung, dar evident ca pot apare modificari pe parcurs, asa ca poti cere schimbarea clasei de impozitare cand apar astfel de schimbari – de exemplu te casatoresti, divortezi, etc. Atentie la clasa a 6-a, pentru minijob-urile la care nu se plateste impozit, si nici nu se schimba clasa de impozitare.

Atunci cand semnezi un contract de munca – Arbeitsvertrag – afli si ce salariu brut ai [ niciodata NET ], in 2020 de exemplu salariul minim in Germania este de 9,35 euro/ora. Acum sa vedem cat este impozitul pe salariu in functie de venit si clasa de impozitare. Daca esti celibatar, pentru venitul de pana la 9.408 € pe an, nu platesti impozit. Daca esti casatorit sau ai copii in intretinere, valoarea venitului neimpozabil creste pana la 18.816 € pe an. Cei care au copii mai pot deduce inca 7812 € pe an -Kinderfreibetrag – ajungand astfel la 26.628 € pe an, sau 2.219 €/luna.

Impozitul pe salariu in Germania este progresiv. Daca nu te incadrezi la sumele de mai sus, vei plati intre 14% si 45% pentru ceea ce depaseste valoarea neimpozabila. Cel mai mic impozit se plateste pentru venituri de pana la 55.961  €/an pentru celibatari si 111.922 €/an pentru familii. Ei vor plati 14%, apoi 42% daca depasesc pragul, iar de la 265.327 €/an celibatarii vor plati 45% [ Spitzensteuersatz II – Reichensteuer ].

Pentru a fi inclus intr-o clasa de impozitare trebuie sa ai venituri mai mari de 450 € pe luna. Steuerklasse 2 este clasa de impozitare a celor necasatoriti dar care au copii in intretinere, din care cel putin unul trebuie sa locuiasca cu cel care se incadreaza la aceatsa clasa. La clasa 1 sunt cei care traiesc singuri. Schimbarea clasei de impozitare se poate face la cerere la Finanzamt.

Clasele de impozitare
Clasele de impozitare in Germania – Steuerklasse


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *