Germania: Ce inseamna Feierabend?
De 

i4Job


Astazi vom vorbi despre un cuvant sacru pentru germani – Feierabend. De ce sacru? Pentru ca fara acest cuvant nu exista nici macar o saptamana de lucru a unui rezident din Germania.

Deci, ce inseamna Feierabend? Daca luam etimologia acestui cuvant, atunci ni se poate parea ca provine din doua cuvinte Feier – sarbatoare si Abend – seara. Este rezonabil, dar daca te uiti mai adanc in istorie, atunci in Evul Mediu a existat un cuvant vīrabent = Vorabend eines Feiertags – ajunul inainte de unele sarbatori. Si abia atunci vīrabent a luat forma Feierabend, iar semnificatia sa principala este sfarsitul saptamanii de lucru, sfarsitul zilei de lucru.

Ati intalnit vreodata un astfel de fenomen? Ora cinci seara a unei zile lucratoare, primiti urgent o sarcina de la sef, dar o puteti rezolva doar conectand un coleg din Germania. Il suni la birou, pe mobil, scrii la posta, conectezi linia telefonica, dar tot ce auzi este:

“Sorry! Ich mach schon Feierabend! Passt es, wenn wir morgen darüber sprechen? – Imi pare rau! Am parasit deja locul de munca. Rabda daca vorbim despre asta maine? „

Este si mai grav daca aceasta situatie apare vineri, la ora 12.00 sau la 13.00 dupa-amiaza … Desi, inca poate fi posibil ca la ora 12.00 sau la 13.00, veti mai gasi cativa colegi germani in birou, dar dupa doua pentru multi colegi sigur incepe Feierabend!

Sa vedem in ce expresii este folosit cuvantul Feierabend:

Feierabend! – E timpul de plecat acasa! Gata pentru astazi!

Für heute ist Feierabend! – Asta e tot pentru azi!

Wann machst du heute Feierabend? – Cand termini lucrul astazi?

Si acum va sugeram sa va testati cunostintele in cateva fraze. Mult noroc!

Traduceti in limba germana.

1. Vinerea eu termin munca la ora 14.00.

2. Gata pentru astazi!

3. E timpul de plecat acasa!

Raspunsuri:

1. Freitags mach ich Feierabend um 14 Uhr.
2. Für heute ist Feierabend!
3. Feierabend!

Speram ca lectia de azi desi scurta v-a placut. Nu uitati sa cititi si alte lectii de limba germana de pe site, sau de ce nu , informatii folositoare pentru viata de zi cu zi in Germania.


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *