Opt povesti din viata lui Johann Sebastian Bach
De 

i4Job


In ziua de 21 martie (conform calendarului iulian), in 1685, s-a nascut marele compozitor german Johann Sebastian Bach. Numele acestui muzician este cunoscut de toata lumea si toata lumea a auzit ceva despre el. Cu cat mai mult timp trece, cu atat este mai departe de noi imaginea unei persoane reale, sub numele de Johann Sebastian Bach. Exista legende, povestiri, istorii, fiabilitatea carora este aproape imposibila pe cat de respins, pe atat de dovedit.

Va aducem la cunostinta unele dintre cele mai celebre si interesante dintre ele.

1. Familia Bach

Din secolul al XVII-lea, in Germania a existat o gluma „Fiecare Bach este un muzician, fiecare muzician este Bach”. Bach insusi a avut 20 de copii din doua casatorii. Au supravietuit numai sapte, dar toti au devenit muzicieni, continuand traditia familiala.

2. Povestea cu lumina lunii

Johann si-a pierdut curand parintii. La varsta de 10 ani, s-a mutat din orasul natal Eisenach in Ordruf la fratele sau, care a inceput sa-l invete muzica. Johann studia rapid si avea o dorinta puternica de cunoastere. Fratele lui avea un dulap in care erau pastrate manuscrisele cu numeroase opere ale compozitorilor eminenti. Lui Johann i-a fost interzis sa vada aceste note. Fie fratele credea ca Sebastian era inca mic pentru a intelege aceasta muzica, fie motivul era in calitatea notelor – erau vechi si erau pe cale sa se farame.

Cu toate acestea, in ciuda interdictiei, Johann a gasit totusi o modalitate de a-si insela fratele. In secret, noaptea, Sebastian se indrepta spre camera, unde se afla vestiarul dorit, extragea notele si le copia la lumina lunii. Dar fericirea muzicianului s-a incheiat cand, intr-o seara, fratele sau l-a gasit pe Johann copiind. El i-a luat notele, lasandu-l pe Sebastian in durere, comparabila, in conformitate cu descrierea unuia dintre primii biografi, „cu amaraciunea experimentata de navigatorii care au primit raportul despre moartea navei lor, nava aducand condimente si dulciuri de peste mari.“

3. Cel mai bun organist

Bach nu rata niciodata ocazia de a asculta jocul celor mai buni muzicieni ai timpului sau. De exemplu, Johann a fscut o excursie lunga doar pentru a-l asculta pe faimosul Dietrich Buxtehude. Numai mai tarziu, I. Bach a devenit un virtuoz recunoscut al jocului, „regele instrumental”, asa cum i-a spus V. Mozart, „organul”, si apoi oamenii calatoreau pentru a-i auzi interpretarea.

4. Competitii in jocul de pe clavecin

In acele vremuri indepartate, era un lucru obisnuit pentru muzicieni sa organizeze concursuri, care este cel mai bun.
A participat la astfel de evenimente similar si Bach. Dar, de indata ce adversarii lui au auzit de participarea lui, paraseau orasul imediat, recunoscând astfel infrangerea si inclinarea lor fata de aptitudinile lui I. Bach.

5. Capriccio pentru plecarea fratelui său iubit

Cand unul dintre fraaii Bach a plecat sa-l slujeasca pe regele Carol al XII-lea ca muzician militar, Johann a compus o
lucrare numita „Capriccio pentru plecarea fratelui meu iubit”. Aceasta este singura compozitie a lui I. Bach cu continutul programului scris de mana muzicianului.

Iar viata fratelui compozitorului a fost interesanta: el a participat la batalia de la Poltava, dupa infrangerea lui Carol al XII-a a mers in Turcia, si apoi inapoi in Suedia, unde si-a sfarsit viata in functia de flautist.

6. Familia muzicala

Bach avea un nume cu adevarat frumos. Mai intai, Bach (Bach) se traduce literalmente din germana ca un „flux”. Aceasta i-a oferit lui L. Beethoven ocazia de a spune: „Nicht Bach, sondern Meer sollte er heißen (nu un rau de apa, dar marea ar trebuie sa fie numele lui)”. In al doilea rând, numele de familie al lui Bach are un echivalent muzical. Ideea este ca notele sunt desemnate nu numai ca do-re-mi-fa-sol-la-si, dar si prin literele: a-b-c-d-e-f-g-h.

7. Tratamentul pentru insomnie

Un bogatan i-a cerut lui I. Bach sa scrie o astfel de lucrare, astfel incat acest nobil, dupa ce a ascultat-o, putea sa
adoarma intr-un somn strans si sanatos. Bach i-a implinit dorinta si, prin urmare, au aparut faimoasele variante
Goldberg, ale caror cronometrare a fost mai mult de o ora. Este demn de remarcat faptul ca numele sau ca pastila de dormit
este un eseu cu succes pana in prezent.

8. Bach si Handel. Doua jubilee, doi muzicieni, doua vieti diferite …

Acesti doi compozitori s-au nascut intr-un an, la doi kilometri unul de celalalt, dar soarta lor a fost formata in moduri diferite. Bach nu a parasit niciodata Germania, iar Handel a calatorit in toate centrele culturale ale Europei, stabilindu-se in Londra. Bach a fost cantorul bisericii Sf.Thomas dinn Leipzig, iar Handel a devenit compozitorul cel mai bine platit si celebru din timpul sau si a fost ingropat in Westminster Abbey.

Dar intr-una soarta lor a coincis: ambii au orbit spre sfarsitul vietii, drept rezultat al unei operatii nereusite, care a fost facuta de acelasi dr.J.Taylor sarlatan in perioade diferite.

Si in cele din urma, trei aforisme din partea lui I. Bach:

1.Pentru a dormi suficient, trebuie sa va culcati nu in aceeasi zi cand trebuie sa va treziti.
2.A canta pe claviaturi este simplu: trebuie doar sa stiti ce clape si cand sa le apasati.
3.Xandva Bach a fost intrebat cum a ajuns la astfel de perfectiune in jocul la orga si clavecin, la care muzicianul a raspuns: „Am muncit din greu si cine va face, de asemenea, va atinge excelenta in joc”.

Johann Sebastian Bach
Opt povesti din viata lui Johann Sebastian Bach


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.