Pfand – atat de multe in acest cuvant…
De 

i4Job


Intr-o zi, in timp ce studiam cu un prieten viata de noapte a celui mai tinar oras (si in combinatie, si capitala) din Germania – Berlin, m-am confruntat cu o problema: ce sa fac cu sticla de bere goala, daca toate ghenele din calea ta erau pline cu varf? Prietenul german, zambind la nesiguranta mea, fara ezitare, a raspuns: „Pune-le oriunde, le ridica cineva”. Acest raspuns m-a stanjenit – este oarecum incomod sa dai de munca muncitorilor de la salubritate. Atunci prietenul german m-a luminat.

Sa dovedit ca atunci cand am venit pentru prima data in Germania pe mult timp, nu aveam nicio idee despre existenta unuia dintre cele mai tipice fenomene germane –Pfand. Cuvantul „das Pfand“ inseamna in limba germana – „gaj“, „ipoteca“, „securitate“, dar in viata de zi cu zi este cel mai des folosit intr-un sens destul de restrans – o anumita garantie in numerar pentru container, deja inclus in pretul de achizitie, care poate fi returnat, dand sticla goala inapoi la magazin.

Colectarea de materii prime secundare in strainatate (nu numai in Germania) exista de mult timp, nici pentru alte tari un astfel de concept nu este nou. Cu siguranta, toata lumea isi aminteste punctele de colectare a containerelor din sticla, care existau aproape in fiecare curte respectuoasa. Dar nicaieri aceasta miscare nu a a ajuns la un astfel de nivel ca in Germania, creand o intreaga „industrie de colectare a sticlelor”, asa-numitul «Flaschensammler», care sunt gata la orice pentru a obtine sticla pretuita.

Acest fenomen este atat de raspandit incat, odata dupa ce m-am plans unei prietene de lipsa de bani dupa o calatorie in Europa, am primit raspunsul: „Aduna sticle”. Aceasta propunere m-a ofensat putin, totusi, dupa un moment de gandire, mi-am dat seama ca acest mod de ati castiga traiul nu este cu siguranta pentru mine – eu pur si simplu nuasi rezista concurentei. De indata ce noaptea cade peste oraa, ei merg pe strszi – Flaschensammler.

Cine sunt acestea? Bunica din Vietnam cu o bicicleta incarcata cu saci uriasi pentru dobanda, adolescentii – proveniti din familii de imigranti, elemente antisociale de neinteles – o multime de oameni, un singur scop: sa curete orasul de toate sticlele. Niciuna nu va scapa.

Cu o sticla pe asfalt in cateva minute se intampla o magie – dispare intr-o directie necunoscuta. Din cauza acestei lupte feroce, nu trebuia sa ma ingrijorez de sticla mea goala de bere, de soarta carei eram atat de ingrijorata, plimbandu-ma prin Berlin pe timp de noapte.

Prietena mea mi-a oferit dreptul sa-mi completez monologul despre viata in noapte a sticlei din capitala. Puteti colecta nu numai sticle de bere, puteti returna centii platiti inapoi si pe sticlele din plastic, care „costa” mai mult. Aproape fiecare supermarket are un dispozitiv automat pentru a primi sticlele folosite. Dupa ce ati introdus in el recipientele goale, de care nu aveti nevoie, primiti un cec care poate fi incasat la casa de marcat sau inclus in pretul de achizitii ca o reducere.

Pentru ca sticla sa fie primita de automat, trebuie sa respectati o importanta conditie – pe ea trebuie sa existe in mod obligatoriu o eticheta dupa care poate fi identificat tipul de ambalaj, in caz contrar, ce se va intampla cu ea veti decide voi deja. Aceeasi eticheta indica, de obicei, cat de multi bani puteti obtine pe ea, adica dimensiunea -Pfand. In general, exista doua sisteme care determina viitorul -Pfandflaschen – asa-numitele –Einwegpfand si –Mehrwegpfand. Conform sistemului –Einwegpfand, ambalajul este reciclat, iar –Mehrwegpfand inseamna reutilizarea acestuia. In functie de unul sau alt sistem poate varia marimea „garantiei pentru sticle”. Cu toate acestea, preturile medii arata astfel:

* Sticlele de unica folosinta contin sigla DPG (Deutsche Pfandsystem GmbH – German Pfandsystem Ltd) si costa 0,25 €

* Sticlele de bere reutilizabile germanii le estimeaaă la 0,08 € (volumul 0,3 sau 0,5 litru nu conteaza)

* Sticlele de bere cu un capac de tip Bügelverschlüß – un dop special inventat in Germania, care permite deschiderea si inchiderea de mai multe ori a sticlei, sunt evaluate la 0,15 €

* Alte sticle reutilizabile din sticla sau plastic dur costa 0,15 € (acestea includ sticle de apa minerala, cateva sticle de iaurt si lapte).

La prima vedere, banii nu sunt multi, dar cineva reuseste sa gestioneze cu succes „afacerea cu sticle”. Da, si pentru a economisi din bugetul personal, de asemenea, o idee buna – sa ntorci cel putin o parte din banii platiti deja este intotdeauna placut. Despre asta vorbea prietena mea germana, sfatuindu-ma sa colectez sticle.

In general, –Pfand ca garantie este utilizat in multe locuri, cum ar fi Piata de Craciun pentru o cana de vin fiert sau achizitionarea de alte bauturi calde sau de cafenele din strada, in cazul in care este foarte usor sa pleci cu ele, dar nimeni nu doreste acest lucru, deoarece „pentru ele a fost deja platit”.

Stiind despre o astfel de frumoasa caracteristica germana, va ajuta pe oricine vrea sa devina un pic mai aproape de acest popor foarte interesant si oarecum inca misterios din Germania.

Reciclare
Pfand – atat de multe in acest cuvant…


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *