Revelionul in Germania: cum este sarbatorit
De 

i4Job


Revelionul in Germania, spre deosebire de Craciun, se obisnuieste a fi sarbatorit nu intr-un cerc restrans al familiei, ci zgomotos si distractiv. Germanii in aceasta zi se aduna pe strazi, in pietele principale ale orasului, se lanseaza focuri de artificii sau se duc la baruri si cluburi.

Obiceiul de a sarbatori Anul Nou cu zgomot si dansuri de cantece este asociat cu o credina medievala: se credea ca zgomotul poate duce la indepartarea spiritelor rele. Festivitatile de Anul Nou in Germania, ca si in alte tari sunt numite Silvester (germana Silvester.) – dupa numele unui calugar-preot biblic, care a murit la data de 31 decembrie a anului 335.

Pregatirile pentru celebrarea Anului Nou incep din timp. Pe parcursul lunilor, sunt rezervate locuri la cafenele si restaurante, biletele sunt cumparate, iar prietenii sunt invitati in vizita. De dimineata si pana in seara de ajun, casa este facuta luna, se pun pe masa feluri de mancare, se astern asternuturi noi: in anul nou se crede ca este bine „de intrat” cu tot ce este nou. Mai precis, germanii nu isi doresc reciproc felicitari cu ocazia Anului Nou, ci (literalmente) o „intrare“ buna, o „alunecare“ buna, in noul an: einen guten Rutsch in das Neue Jahr! In plus, germanii, felicitandu-se reciproc la Anul Nou, spun si Frohes Neues! (ceea ce inseamna literalmente „nou cu bucurii”).

Masa festiva
Masa de Anul Nou in Germania nu este foarte bogata. Mancarea traditionala este crapul copt, pielea argintie a caruia aminteste: lasati Anul nou sa aduca mai multi bani! Cu toate acestea, in ultimul timp gospodinele prefera alimente care cer mai putina pregatire si din ce in ce devine mai popular fondue (die/das Fondue) sau Raclette (die/das Raclette), precum si gustari – branza feliata, sunca si o varietate de dulciuri. Tortul delicios sau produse de patiserie vor completa si decora orice masa de Anul Nou. Fructe – mandarine si ananas, precum si toate tipurile de deserturi si inghetata sunt servite la sfarsit.

Dintre bauturi se prezinta in mod necesar sampanie (der Sekt), care umple pocalele atunci cand ceasul bate miezul noptii. Alte bauturi traditionale pe masa de Anul Nou sunt (die Bowle) si (der Punsch).

Traditii si obiceiuri
In timpul mesei de revelion, multi germani urmaresc un program TV festiv, ascultă muzica si joaca jocuri de masa. Unii ghicesc ce le va aduce anul urmator, punandusi dorinte. Este popular asa-numitul obicei Bleigießen – ghicitul in plumb. O bucata de plumb se pune intr-o lingura si se incalzeste la o lumanare arzatoare pana cand plumbul incepe sa se topeasca. Apoi se pune intr-un recipient cu apa rece, plumbul se raceste imediat, luand o noua forma. Dupa aceasta forma se incearca sa se interpreteze sensul ghicitului, de exemplu, se crede ca in cazul in care o bucata de plumb s-a facut ca o inima, inseamna iubirea, florile sunt considerate un semn al unei noi prietenii, etc.

Care-s cadourile?
Cadourile in Germania sunt de obicei date la Craciun (ceremonia de schimb de cadouri se numeste Bescherung), cu o saptamana inainte de Anul Nou. Prin urmare, in ajunul Anului Nou, nimeni nu ofera cadouri, cu exceptia suvenirurilor mici pentru noroc in noul an.

Globurile de Anul Nou, pomii de Crăciun si artificii
In ajunul Anului Nou, pomul de Craciun bine decorat sta in casele germane, care a fost pus pentru Craciun. Sub pom, sunt ascunse cadourile pentru copii, pe pom ghirlande, sfere spumante si ornamente stralucitoare. Focurile de Bengal sunt numite in limba germana Wunderkerzen si nu sunt atributul integral al sarbatorii de Anul Nou. In Germania, asa ceva mai probabil poate fi aprins la nunti. Insa focurile de artificii, pocnitorile si luminile da, toate sunt pirotehnice de Anul Nou. Vanzarea focurilor de artificii incepe cu mult inainte de Anul Nou, in Germania este strict monitorizat faptul ca acest produs sa nu este eliberat persoanelor sub 18 ani. Germanii ies in strada pentru a aprinde artificii in apropierea caselor si a pietelor centrale.

La Berlin, langa Poarta Brandenburgului in ajunul Anului Nou, se aduna sute de mii de oameni pentru a vedea focurile de artificii colorate.

Prost! Guten Rutsch! Frohes Neues! Alles Gute!

Ajunul Anului Nou
La Berlin, langa Poarta Brandenburgului in ajunul Anului Nou


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *