9 noiembrie – caderea Zidului Berlinului
De 

i4Job


Ce este Zidul Berlinului, cand a fost ridicat si cand a fost demolat, precum si despre ce sarbatoresc germanii pe 9 noiembrie.

Cand am inceput sa invat limba germana la scoala, Zidul Berlinului avea deja 4 ani (iar pana la sfarsitul studiilor mele – 10 ani). Dar am studiat dupa vechile manuale sovietice, iar in textele despre Berlin, desigur, era vorba despre partea sa estica. Prin urmare, principalele atractii ale Berlinului in creierul meu au ramas – Alexanderplatz, Treptow Park, Universitatea in numele lui Humboldt si strada principala Unter den Linden.

Desigur, mai tarziu am aflat si despre Zidul Berlinului,sși despre Wiedervereinigung (reuniune), si chiar despre Ostalgie (Osten + Nostalgie – nostalgie pentru RDG).

9 noiembrie – caderea Zidului Berlinului: intrebari si raspunsuri

Dar, doar vizitand Berlinul, vazand ambele sale gradini zoologice, ambele universitati si cele doua teatre de opera (de est si vest), strada principala din vest -Kurfürstendamm, Potsdamer Platz, care in timpul existentei zidului a fost inchisa, ramasitele zidului – mi-am dat seama ca, Berlinul candva a fost impartit in doua parti si importanta faptului ca acum este din nou un singur oras.

Ce este Zidul Berlinului?

Zidul Berlinului este granira dintre RDG cu Berlinul de Vest, este o structura echipata si fortificata. Apropo, numele oficial al Zidului Berlinului era Antifaschistischer Schutzwall.

De ce si pentru ce a fost construit?”
Din 1949 pana in 1961, mai mult de 2,6 milioane de persoane din RDG au fugit in Republica Federala Germania. Cineva a fugit de represiunea comunista, cineva cautand o viata mai buna in vest. Frontiera dintre Germania de Vest si Germania de Est a fost inchisa din 1952, dar trecerile prin sectoarele frontierelor deschise din Berlin erau posibile aproape fara risc pentru fugari. Autoritatile din RDG nu au vazut nici o alta cale pentru a opri fuga in masa catre Occident.
– La 13 august 1961 au inceput constructia Zidului Berlinului.

Cat timp a continuat constructia zidului Berlinului?
In noaptea de 12-13 august 1961, granita dintre vest si estul Berlinului a fost marcata in cateva ore. Era zi libera si multi Berlinezi dormeau cand autoritatile din RDG au inceput sa inchida granita. Intr-o dimineata de duminica, orasul s-a pomenit cu bariere de frontiera si de randuri de sarma ghimpata. Unele familii aproape peste noapte au fost rupte de rudele si prietenii lor care locuiau in acelasi oras. Iar pe 15 august, prima sectiune a zidului era deja construita. Constructia a durat destul de mult timp in diferite etape. Putem spune ca zidul s-a extins si a fost terminat pana in toamna anului 1989.

Care a fost dimensiunea Zidului Berlinului?
155 km (in jurul Berlinului de Vest), inclusiv 43,1 km in Berlin.

– De ce a fost deschisa frontiera?
Se poate argumenta mult timp ca revolutia pasnica din RDG cocea de ceva timp, ca perestroika in URSS a fost o conditie prealabila pentru acest lucru. Dar faptele in sine sunt mult mai izbitoare. De fapt, caderea Zidului Berlinului pe 9 noiembrie 1989 a fost rezultatul erorilor de coordonare si de nerespectare a ordinelor. In acea noaptea, reporterii l-au intrebat pe reprezentantul guvernului RDG-ului Günter Schabowski despre noile norme de calatorii in strainatate, la care el a raspuns in mod gresit ca, „in masura in care el cunoaste”, acele reguli intra in vigoare „imediat, chiar acum”.

Desigur, ca la punctele de control de frontiera au inceput sa vina mii de Berlinezi din Est, dar la puncte nu exista nici un ordin de trecere. Din fericire, politistii de frontiera nu au folosit forta impotriva compatriotilor lor, au cedat presiunii si au deschis frontiera. Apropo, in Germania pana azi ii sunt inva recunoscatori lui Mihail Gorbaciov pentru faptul ca el nu a folosit forta militara si a retras trupele din Germania.

– Zidul Berlinului a cazut pe 9 noiembrie, de ce atunci Ziua Unitatii Germane este sarbatorita pe 3 octombrie? Initial se planifica sa fie numita data de 9 noiembrie, dar aceasta zi a fost asociata cu o perioada intunecata din istoria Germaniei (Puciul de bere din 1923 si pogromurile din noiembrie 1938), asa ca s-a ales alta data – 03 octombrie 1990, cand a avut loc unificarea efectiva a celor doua state germane.

Zidul Berlinului
9 noiembrie – căderea Zidului Berlinului: întrebări și răspunsuri


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.