Adevar sau fictiune? – 9 mituri despre germani
De 

i4Job


Cu siguranta, ati auzit in repetate randuri ca toti germanii sunt lacomi, iar femeile sunt urate? Verificati cele mai populare mituri despre germani cu noi.
Mitul 1. Toti germanii sunt punctuali
Punctualitatea germana ii enerveaza pe toti. Este cunoscut faptul ca „germanii nu intarzie” chiar si de copii. Dar nu-i vom pune pe toti in acelasi rand! Odata la Berlin, am fost invitat in vizita la o lasagna la ora 19:00. Stiind ca am mereu obiceiul de a intarzia, eram foarte ingrijorat ca voi face o impresie proasta, ca nu vin la timp. Cat de mare a fost surpriza, cand la inceputul orei opt eram singurul invitat care a vinit la timp, am gasit proprietarii foarte relaxati – de lasagna nici nu se apucase s-o faca. Restul oaspetilor au ajuns doar pe la opt sau noua.

Asa cum mi s-a explicat ulterior, la petrecerile de tineret este mai bine sa vii mai tarziu, mai ales in orasele mari. Doar totusi nu trebuie sa intarziati la serviciu, daca lucrati intr-o companie germana.

Mitul 2. Toti germanii s-au nascut fara simtul umorului
Probabil acest mit este legat de faptul ca petrecerile germane difera de ale noastre. Sau cu faptul ca germanii iubesc discutiile pe diverse subiecte, poate nu foarte interesante pentru noi, cum ar fi politica, de exemplu. Desigur, cazuri individuale de persoane plictisitoare se intalnesc, ca si la alte popoare, dar ati putea fi mirati sa decsoiperiti cu cat de mult majoritatea germanilor sunt mai artistici si relaxati decat noi.

Umorul german este adesea sarcastic si mai dur. Trebuie doar sa va adaptati. Nu exista practic subiecte tabu. Nu va suparati daca cineva glumeste pe seama voastra. Acesta este un eveniment raspandit in randul germanilor – nimeni nu vrea sa va jigneasca.

Mitul 3. Toti germanii sunt lacomi
La tot se poate privi din mai multe aspecte. Ceea ce ne pare noua lacomie – poate fi numita economie, rasionalitate sau practica.

Desi, probabil, la practica i-am putea intrece pe germani. Va supravietui un german cu venitul minim? Totusi, aceasta natiune s-a obisnuit cu un anumit nivel de trai, in timp ce o mare parte din populatia tarii noastre este cu siguranta abila in economia zilnica.

Germanii pot, de asemenea, sa va invite la restaurant si sa lase un bacsis generos pentru chelner. Cu toate astea nu prea este de asteptat de la un german ca va arunca cu banii. Doar ca in Germania nu se obisnuiste sa-ti faci publicitate cu averea, chiar daca exista. Acest lucru este considerat indecent. Prin urmare, aproape toti germanii care au vizitat alte tari, sunt mirati de contrastul dintre bogati si saraci, si revin cu ideea ca nu exista o clasa de mijloc. Apropo, nu numai in Germania, ci si in alte tari europene, se vorbeste despre bogatanii, care vin in Europa cumpara bijuterii de lux si blanuri scumpe intr-o zi cat cifra de afaceri lunara a multor magazine.

Mitul 4. Germanii nu sunt o natiune ospitaliera
Zeci de astfel de povesti par a fi pastrate de toti cei care au fost in Germania in oaspetie. Cineva a venit in vizita si nu l-au hranit. Pe cineva l-au hranit putin. Cineva a fost rugat sa aduca o bautura.

Desigur, ospitalitatea noastra, dorinta noastra de a hrani oaspetii pana nu mai pot pentru a dovedi ca sunteti ospitalieri si gazde primitoare, pentru germani nu este deloc caracteristic. Dar asta nu inseamna ca nu sunt ospitalieri!

Doar chemand oaspeti, germanii nu au stabilit problema de a demonstra toata abilitatea dea coace chifle sau depasi numarul de feluri de mancare a meniului de restaurant. Scopul principal este comunicarea! Va puteti linisti, de asemenea, cu gandul ca, cu cat este mai putina mancare pe masa, cu atat este mai sanatos ficatul si mai subtire talia.

Mitul 5. Germanii sunt nepoliticosi
Este uimitor, dar rezista opinia ca germanuii au un limbaj dur si urat. Dar cine daca nu noi, cunoscatori si admiratori ai acestei limbi, stim ca aceasta este doar o prejudecata.

Pe de alta parte, germanii pot parea nepoliticosi din cauza onestitatii lor si a dorintei de a arata altora neajunsurile sau greselile. Fireste, remarca despre culoarea ingrozitoare a rochiei voastre va fi mai degraba perceputa drept grosolana si fara tact decat afirmatia adevarului. Dar facand o astfel de remarca, germanul crede cu sinceritate ca va ajuta.

Mitul 6. Germanii sunt mereu curati
Acest mit este dezvaluit de cartea „sub paturile germane” („Unter deutschen Betten”), devenit instantaneu un bestseller. Justyna lui Polanski, in varsta de 32 de ani, o femeie poloneza a lucrat ca mai mult de 12 ani menagera in casele germane si apoi a „scos rufele murdare in public” a angajatorilor sai. Numai cemurdarie a fost ea nevoita sa curete de sub pat: bucati de unghii, cadavrul putrezit a unui hamster si chiar doi dinti de minte.

Mitul 7. Germanii nu se simt vinovati de Holocaust
Dimpotriva, pentru germani este foarte caracteristic sapatul in trecut, prelucrarea lui, teama de a repeta greselile si vina pentru aceasta pagina intunecata a istoriei. Acesta este una dintre putinele teme inacceptabile pentru umor. Mai mult decat atat, in legatura cu toate acestea, generatia mai in varsta nu se mandreste cu tara lor, iar cuvantul patriotism este perceput aproape sinonim cu nazismul. Si abea acum tinerii pot spune calm ca se mandresc cu echipa de fotbal, fara teama căavor fi banuiti de ceva condamnabil.

Mitul 8. Germanii sunt oameni ai „moralei libere”
In Germania exista intr-adevar bai, unde barbatii si femeile merg impreuna fara haine. Iar pe unele plaje femeile pot face plaja la soare. Dar asta nu inseamna ca exista nudism si iubire gratuita peste tot. Doar o baie si niste plaje – acestea sunt singurele locuri unde oamenii merg fara haine.
Iar daca voi sunteti bine familiarizati cu o anumita productie germana, aceasta cel mai probabil va caracterizeaza pe voi, decat pe germani.

Mitul 9. Toate femeile germane sunt urate si se imbraca urat
Aceasta, desigur, este o chestiune de gust. Daca comparam femeia noastra medie si o germana, atunci compatriota noastra, cu siguranta, va fi mai … eleganta. Chiar daca a iesit doar la brutarie sau a aruncat gunoiul. Germanii nu abuzeaza de cosmetice si ornamente, moda germana este mult mai practica pentru zi cu zi – si nu bate la ochi. De fapt, chiar este surprinzator cum de cu investitii minime pentru intretinere fetele germane reusesc inca sa arate decent.

In loc de incheiere

Puteți continua sa luati in considerare miturile despre germani, dar are sens? Stereotipurile sunt imposibile fara generalizari si cu cat generalizati mai mult, cu atat este mai mare probabilitatea de eroare. In loc sa agatati o alta eticheta, va puteti intreba: Cat de mult arat eu ca reprezentant tipic al natiunii mele?


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *