Berea germana – despre traditie si nemti
De 

i4Job


Sa vorbesti despre berea germana si sortimentele sale este o sarcina ingrata. Obligatoriu ceva vei uita ceva sau te vei incalci undeva. Fiecare cunoscator al acestei bauturi magice (si, desigur, fiecare al doilea german asa se considera) va gasi propriile comentarii si corectii despre gustul anume pe care al are unul sau alt sortiment.

In plus, istoria fabricarii berii in Germania incepe din cele mai vechi timpuri – mentionarea unei bauturi speciale de orz dateaza din secolul al VIII-lea. Si totusi, daca doriti sa mergeti in Deutschland, merita sa intelegeti cel putin elementele de baza. Doar pentru a putea plasa o comanda intr-un bar in loc sa studiati speriati meniul timp de o jumatate de ora. La urma urmei, germanii insisi, care comanda aceasta bautura, adesea numesc sortul, si nu marca producatorului.

Toate varietatile oferite atentiei dvs. au fost atent si cu placere testate de catre autor.

Batalia gigantilor

In Germania, exista aproximativ 1400 de fabrici de bere (mai mult decat oriunde in Europa) si de la doua pana la cinci zeci de tipuri de bere (in functie de faptul ca tipurile majore bine-cunoscute se impart sau nu in sub-puncte). Multe dintre aceste tipuri in numar mic sunt produse si consumate numai intr-o regiune anume. Chiar si in tara federala vecina, s-ar putea sa nu le gasiti. Cu toate acestea, doua tipuri sunt cu adevarat germane, si in orice restaurant ati intra, in mod sigur veti gasi o haalba de Piltz sau Weizen. Aceasta si este cea mai mare confruntare de bere dintre nord si sud.

Weizen sau Weissbier (Weizen/Weissbier, adica „de grau/bere alba) – principala bauturaa alcoolica a bavarezilor. 80% din berea consumata in Bavaria apartine acestei clase. Weisen sau Hefeweizen (Hefeweizen – „de grau cu drojdie”) este tipica, adica bere cu fermentatia de varf, realizata la o temperatura de 15-20 ° C, in timp ce drojdia (spre deosebire de fermentatia de baza) nu se aseaza la fund, ci se ridica la suprafata. Prin urmare, de asta Weizen are o asemenea spuma de lux, sub forma de palarie alba mare. In compozitia acestei beri, de obicei, 60-70% din malt de grau, iar continutul de alcool este de 5-5,4%. Graul da bauturii o culoare caracteristica de galben deschis, iar drojdia nefiltrata – un gust deosebit, pe care unii al caracterizează ca gust de banana si altii de mere. Exista, de asemenea, o varietate filtrata de Weizen – Kristallweizen, precum si varianta sa intunecata – Dunkelweizen.

Principalul adversar al berii de grau bavarez este asa-numitul Pils. Varietatea este numit dupa orasul ceh Pilsen, unde pe 5 octombrie 1842 fabricantul de bere bavarez Josef Groll, folosind tehnici noi si noi soiuri de malt, a produs primul lot de Pilsener moderne. Pils, cum il numesc pe scurt germanii, se refera la familia de lageri, adica de bere cu fermentatie de baza care decurge la temperaturi cuprinse intre 6 si 9°C. Aceasta bere poate fi pastrata mai mult, ceea ce in germana inseamna -lagern, de unde si numele tipului. Astazi, Pils este cea mai populara bere din Germania, dar este deosebit de populara in nordul tarii, mai precis in Bremen, unde se afla cel mai mare producator – fabrica Beck. Pils este o bere usoara. Potrivit tariei, este inferioara lui Weizen (4-4,8% alcool), contine mai putin malt, dar mai mult hamei, din cauza caruia are un gust amar. Uneori chiar foarte amar, dupa preferinte.

Apropo, in Bavaria se produce propriul -lagern – Helles, „bere usoara”. Potrivit multor experti – aceasta este cea mai rafinata bere germana. Culoarea sa stralucitoare ca soarele nu poate fi confundata cu nimic altceva. Helles are o aroma echilibrata, mai moale decat cea a lui Pils. Continutul de alcool este de pana la 5%. Cei mai renumiti producatori ai sai sunt Paulaner, Augustiner. Fiind pregatit acest tip de bere pentru export, germanii uneori scriu pe etichete in loc de neintelesul „Heles” pentru straini, „Munich Original Lager”, adica bedea originala din Munchen. Sau pur si simplu – München original.

Tur prin orase
Daca e sa trecem la tipuri mai locale, atunci geografia berii a creste foarte mult. La urma urmei, tipul sau de bere exista aproape in fiecare regiune germana mai mica sau mai mare. In mod separat, trebuie sa vorbim despre confruntarea dintre berea de la Köln si Düsseldorf, ca fiind ireconciliabile cu derbyul de fotbal. Ambele tipuri de bere – Kölsch si Altbier – sunt ales, dar se deosebesc radical dupa gustul lor. Altbir are o nuanta de culoare de cupru si o aroma amara de hamei, culoarea Kölsch este mai galbena, iar gustul nu este atat de saturat. Nu este nevoie sa va spun ca fiecare tip de bere este pe locul 1 in orașsul lor natal, fiecare dintre aceste tipuri sunt practic absente in barurile orasului vecin.

Foarte aproape in districtul Rin din Germania, in Dortmund exista tipul sau de -lagern – Dortmunder Export, cu un gust bogat de malt. Dortmund sa pozitionat intotdeauna ca fiind „bere pentru clasa muncitoare, pentru tipii obisnuiti”, dar acum este in declin – germanii il prefera pe Pils-ul obisnuit.

In zona Francofona, care face parte din Bavaria, in orasul Bamberg, o serie de fabrici de bere inca mai produc bere in conformitate cu o reteta veche, uscand maltul pe foc deschis. Ca rezultat, este imbibat cu miros de fum, si rezzuma asa-numita Rauchbier – bere „cu fum”. Aroma aminteste de carnea afumata, iar acest gust poate fi atat de neobisnuit incat, dupa vechea zicala, va fi corect numai dupa a treea halba. Tot in acea zona exista un soi Steinbier – o bere bruna cu aceeasi aroma de fum.

In estul Germaniei, in Berlin, este populara berea Berliner Weiße , adica „Berlina alba”. In forma sa originala, berea este intr-adevar foarte alba, foarte usoara – pana la 3% alcool. Pentru gustul sau acru efervescent a fost numit si „sampanie populara”. Numai in forma sa pura se bea extrem de rar – de obicei se adauga in ea sirop de fructe, dupa care bautura obtine o culoare verde sau rosie, iar la denumire se adauga „mit Schuss”. Productia Berliner Weiße este stabilita prin lege numai pentru fabricile de bere din Berlin (cum ar fi Kölsch – pentru Köln), iar aceasta bere se comercializeaza in principal in sticle de 0,33 litri. Cel mai faimos brand este Berliner Kindl.

Berea germana
Berea germana – despre tradiție și nemți


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *