Ai grija sa nu patesti si tu asa ceva daca esti in Germania
De 

i4Job


Publicam o poveste nu tocmai vesela a vietii unei fete care a studiat in Germania. Mai jos veti gasi o analiza a situatiei si a recomandarilor pentru cei care se afla intr-o situatie similara.

Am venit in Germania nu cu mult timp in urma pentru studii, bucuroasa pana la nebunie! Imi place totul: o tara noua, o noua situatie, oameni noi, o noua cultura. Multi oameni viseaza la asta. Am studiat, m-am integrat, nu m-am plans de viata. La un moment dat mi-am dat seama ca nu am destui bani. Obosita sa cumparar doar necesarul, sa refus orice viizta la cafenea cu prietenii, sa ma uit dupa lucruri in magazin, si sa stiu ca nici in acaesta luna nu pot cumpara nimic, din cauza finantelor! Asta inseamna ca trebuie sa fac ceva …

Mai devreme, in tara mea am lucrat frecvent ca liber profesionist, dar dupa ce m-am mutat in Germania, n-am avut timp. Deci a venit iar momentul si dorința de a trai mai bine. Am inceput sa ma uit pe diverse forumuri, in ziare si pe Internet, toate tipurile de anunturi despre munca. Si iata … un MIRACOL! Am gasit ceva lucru pe forumul rus, omul a oferit sa ma angajeze in logistica. Dar nu prea logistica. Omul mi-a spus ca el si partenerul lui locuiesc in Anglia, dar sunt din Polonia (noi comunicam in engleza). Ei doresc sa deschida un nou birou in orasul meu, deoarece Germania, pe baza cercetarilor lor, are cea mai mare putere de cumparare. Dar doresc sa testeze piata timp de o luna sau doua, asa ca sunt in cautare de angajati. M-am gandit cat de norocoasa am fost, pentru ca am asa oportunitate…

Am semnat un contract cu ei in limba engleza (doar ei traiesc in Anglia), eram sigura ca de acum icolo va fi doar bine! Treaba mea era sa accept coletele la adresa mea, sa le incarc pe site si sa le transmit mai departe. Nimic complicat, nu-i asa? Potrivit contractului salariul era de 800 EURO pe luna + 20 EURO pentru fiecare colet. Era vorba de bani buni pentru o studenta, cu atat mai mult ca munca nu depasea numarul permis de ore pe saptamana (20 de ore pe saptamana), conform legislatiei germane. Am inceput a visa la haine noi, daruri parintilor si multe altele …

Au inceput sa vina pachete pe numele si adresa mea, cu siguranta eram derutata, dar nu am inteles. O saptamana mai tarziu am realizat ca am multe intrebari si vreau sa vorbesc mai detaliat cu angajatorul. M-a sunat la telefon, numarul era ascuns. El a spus ca in aproximativ zece zile va veni in Germania pentru a vorbi cu clientii si in acelasi timp se va intalni cu mine. Am fost incantata, am pregatiti intrebarile pentru intalnire si am asteptat. Trebuia sa soseasca marti in Belgia, iar a doua zi in Germania. Este marti, 22 martie 2016 …

La stiri se vorbeste despre atac terorist, victime si teroristi! Eram ingrijorata pentru ca trebuia sa ajunga azi dimineata. S-a intamplat ceva? Este in regula, este in viata? Am inceput sa scriu la angajator prin posta, el nu raspunde, la fel nici pe retelele sociale.

Salariul pentru luna de lucru era pe 23 martie. Bineinteles, banii nu au venit in contul meu. M-am gandit – asta-i soarta. Au trecut 2 saptamani … am primit doua „Mahnung”, in traducere, cerere de plata pe bunurile scumpe, care au venit la adresa mea pe numele meu. Imaginati-va ce mi s-a intamplat.

Acum, la subiect: pe diverse forumuri, site-uri web in mod constant se scrie despre acest tip de frauda. Astfel de „angajatori” gasesc „reprezentanti in Germania”, comanda achizitii pe numele si adresa lor, platesc cu carduri de credit FURATE sau nu platesc deloc, doar comanda cu plata „Rechnung” prin posta. „Angajatul” primeste bunurile si le transmite mai departe. Magazinele abuzate scriu plangere la politie, care la randul sau incepe un caz penal. Va asteapta:
Caz penal cu posibilitatea inchisorii de la 3 luni la 5 ani.
Conturi uriase de datorii la magazinele inselate.
Deportarea si interzicerea intrarii in spatiul Schengen.
Gata, sfarsitul … Cortina.

Cum functioneaza aceasta schema
Puteti gasi undeva un anunt, presupusul „angajator” va propune sa primiti acasa colete (sau bani) de la diverse firme de tranzactionare si sa le transmiteti mai departe. Puteti chiar sa semnati un contract, care, cel mai probabil, va fi simbolic si asa incepe „munca”. Veti primi colete, le raportati „angajatorului”, el va trimite o eticheta online pentru posta si le trimiteti. Lucrati asa un timp, dupa care seful dispare. Nu raspunde la scrisori si la apeluri, daca ati avut numarul lui. Dupa ceva timp vine la voi politia si va acuza de incalcarea Codului penal in conformitate cu articolul 261 din Codul penal al Germaniei (Strafgesetzbuch) „spalareade bani” (Geldwäschgesetz) sau in conformitate cu articolul 263A din Codul penal al Germaniei „frauda online”.

Apoi, se dovedete ca acestei escroci plateau marfurile cu carduri de credit furate in numele dumneavoastra, sau pur si simplu faceau „Rechnung” la adresa dumneavoastra, respectiv intreaga responsabilitate va apartine! Din moment ce acest lucru se intampla in Germania, aici poate fi anulata plata, care n-a fost exercitata, astfel incatt proprietarilor de carduri furate li se returneaza banii, iar magazinelor le ramaneti dator, din nou – voi. Cel mai des coletele sunt foarte scumpe, in mare majoritate dispozitive electronice, computere, camere de luat vederi, telefoane mobile, haine scumpe si tot ce este posibil. Sumele din conturi pot ajunge la zeci de mii de euro.

Dar sa ne intoarcem la inceput. Ati incheiat un contract … In acest contract nu va exista niciun singur cuvant veridic, orice informatie despre firma este o fictiune. Numele si numele firmelor sunt fictive. Singurele contacte pe care le aveti sunt e-mail, Skype, cont de retea sociala si (poate) numar de telefon mobil, cu alte cuvinte, nu veti gasi rezolvarea. Exista o alta optiune ca politia inca n-a venit, dar veti incepe sa primiti „Mahnung” de la companiile din care provin marfurile.

Ce trebuie sa faceti daca sunteti in aceasta situatie?

Adunati urgent toate informatiile pe care le avet despre acest subiect, si anume corespondenta, contactele, coletele ramase si tot ceea ce intr-un fel se refera la acest lucru – si fuga la cea mai apropiata sectie de politie. Scrieti o cerere (Anzeige), spuneti totul asa cum este si faceti tot ce este mai bine pentru a ajuta politia sa-i gaseasca pe acesti criminali.

Important! Daca aveti timp si faceti asta inainte de a veni politia, si ati incercat sa-i ajutati, atunci nu veti fi pedepsit in conformitate cu articolul 261 din Codul penal al Germaniei, punctul 9, care prevede ca, daca o persoana a venit la si a marturisit, nu este pedepsita.

In acelasi ritm accelerat, cautati un avocat (daca aveti posibilitatea sa-l platiti). Daca impotriva voastra s-a deschis deja un dosar penal, atunci el face la procuratura orasului in care locuiti, o solicitare pentru materiale disponibile impotriva voastra pentru a studia cazul. In plus, in conformitate cu aceste informatii poate prezenta o petitie sa se inchida cazul impotriva voastra in temeiul articolului 170 din Codul penal al Germaniei Partea 2 „lipsa de probe” cu probele de rigoare.

ATENTIE: fiecare caz este individual, depinde mult de detalii. Posibilitatea unui astfel de rezultat nu este garantata!

Acestea nu sunt toate problemele care va asteapta. Inca exista companiile inselate care doresc banii. Potrivit juristilor pentru drepturile omului, magazinele pagubite trebuie sa demonstreze ca tu ai fost cel care a comandat produsele, si nu cineva in numele tau. Dar totul este pur si simplu individual, politia poate recunoaste ca tu esti cel care trebuie sa platesti toate prejudiciile companiilor de productie.

O buna optiune ar fi daca gasiti lista completa a companiilor de la care ati primit coletele si le scrieti scrisori cu o poveste despre situatia care s-a produs si telefonul de contact al avocatului. Deci, veti accelera solutia problemelor dumneavoastra, deoarece fiecare companie cu care ca si cum ati colaborat va scrie in mod obligatoriu o declaratie impotriva dumneavoastra. Asteptati-va! Toate aceste litigii pot dura ani de zile.

O alta posibila consecinta, dar nu obligatorie, este deportarea (depinde de cetatenia dumneavoastra si de dreptul de sedere in Germania). Acceptand sa lucrati cu orice companie, asigurati-va cerand sa va prezinte un certificat de inregistrare a companiei, adresa, date de contact, site-ul web, precum si orice alte documente de inregistrare posibile. Astfel, nu va veti proteja de frauda cu 100%, dar veti reduce serios sansele de a fi inselati.

Acest articol este doar pentru scopuri informative si nu poate inlocui un sfat juridic complet. Autorul articolului si site-ul nostru nu sunt responsabili pentru corectitudinea si relevanta continutului lor. Pentru a obtine asistenta juridica calificata, contactati avocatul.


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.