Capcanele muncii cu Gewerbe in Germania

i4Job


Multi romani au fost pacaliti si adusi in Germania ca sa lucreze dar au fost obligati sa-si faca Gewerbeanmeldung, mai exact sa lucreze ca angajati individuali, persoana fizica autorizata. Nu zic ca nu au fost si persoane care au reusit si azi sunt bine, dar prin 2012 -2013 a fost invazie – si inca se mai practica acest sistem cu angajare cu Gewerbe in Germania – dar multi au fost pacaliti. De ce? Pai in primul rand multi nu au rezistat mai mult de o luna, doua sau trei in Germania. Li s-a promis una si au ajuns sa vada ca realitatea e alta.

Capcanele muncii cu Gewerbe in Germania

Cum incepe totul? Gasesti pe internet sute de anunturi de angajare in Germania, dar cand ajungi descoperi ca ti se zice ca trebuie sa-ti faci Gewerbe, ca e usor si ieftin si o sa castigi multi bani. Asta desi cand ai plecat din tara ti s-a zis un salariu net sau brut. Unde e capcana, pacaleala? Pai ca angajat aveai un minim garantat, puteai sa mergi la Zoll sau mai stiu eu unde sa-ti ceri drepturile. Cu Gewerbe nu ai salariu, primesti cat ai muncit sau cat vrea intermediarul.

Cum muncesc romanii cu Gewerbe adusi in Germania. Nu vorbim aici de cei ce stiu limba si asta au vrut sa-si faca, o intreprindere individuala cu care sa presteze servicii in Germania. Aici discutam cu cei care isi fac firma din prima zi si de fapt au venit la intermediari pentru firme precum Hermes, sau alte firme de curierat, sau in constructii, etc. Acestia risca mult daca nu stiu limba si legislatia germana. Asadar NU recomandam angajarea prin Gewerbe decat cand stii ce faci cu adevarat. Unii raman dupa ce pleaca peste o luna in Romania cu firma deschisa, cu cont in banca si posibile amenzi [ care nu se prescriu niciodata, ba din contra cresc an de an] .

Avantajele Gewerbe in Germania

Poti sa incepi munca rapid, fara mari investitii. De multe ori un Gewerbe este deschis rapid cu ajutorul intermediarilor cu care vei lucra. Cheltuielile de administrare sunt mici, scutire de impozite pana la o suma oarecare, exista si cheltuieli deductibile. Astea ar fi avantajele, dar asa cum ziceam, exista riscul sa te trezesti ca nu ai incasat cat ai de plata ca sa inchizi un Gewerbe [ Gewerbe Abmeldung]. Daca sperati ca firma voastra se va inchide automat, va inselati amarnic. Penalitatile sunt extraordinar de mari, mai ales pentru asigurarea medicala. Puteti inchide un Gewerbe temporat sau definitiv. Daca nu sunteti sigur ca veti mai lucra, dar nici nu garantati ca veti pleca definitiv din Germania, puteti opri temporar functionarea firmei si evident din acel moment nu mai platiti taxe si impozite. In schimb daca ati parasit Germania, optati pentru inchiderea/desfiintarea firmei. Faceti acesti pasi sub indrumarea unui contabil/firme autorizate! Mai ales daca nu stiti limba germana.

Gewerbe in Germania
Capcanele muncii cu Gewerbe in Germania


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *