Cetatenia Germaniei
De 

i4Job


In fiecare zi, tot mai multi oameni se gandesc la emigrare. Cel mai adesea, locuitorii altor state, mai cu seama a celor din tarile non UE doresc mutarea in Statele Unite, Germania sau Canada. Toti spera sa traiasca in noul stat cat mai mult timp – suficient pentru a obtine cetatenia tarii. Germania este una dintre cele mai populare tari pentru imigrare din Europa, dar care are legi foarte stricte in aceasta privinta. Cum sa obtineti cetatenia germana?

Conditii pentru obtinerea cetateniei germane

Inainte de a scrie o cerere si a bate pragurile departamentului local pentru acordarea cetateniei (Einbürgerungsbehörde), merita sa intelegeti daca strainul indeplineste toate cerintele? Sa le evidentiem pe cele principale:

Candidatul trebuie sa locuiasca legal in Germania mai mult de opt ani. In cazuri speciale, aceasta perioada poate fi redusa la sapte sau sase ani, in cazul in care solicitantul demonstreaza succesele deosebite in insusirea cursului de integrare.

Ce este un curs de integrare?

Sosind in Germania cu scopul de sedere pe termen lung si de cetatenie, dar avand cunostinte slabe in vorbirea fluenta a limbii germane, trebuie sa participati la cursuri de integrare. Oficiul Cetatenilor Straini ofera un certificat de participare la cursuri si o lista de scoli de limbi straine. La terminarea cursului (durata 600 ore) si finalizarea cu succes a examenului final, se eliberează Certificatul (Zertifikat Integrationskurs).

Pentru a obtine cetatenia, trebuie sa aveti dreptul la sedere permanenta in tara – un permis de sedere in Germania sau un permis de sedere permanena.
Trecerea cu succes a testului pentru cetatenie. Acest test determina cat de bine potenialul cetatean german cunoaste cultura, politica, bazele dreptului public si constitutia tarii. Trecerea testului este de obicei usoara (conform statisticilor, aproximativ doar 3% nu trec testele). Examenul consta din 33 de intrebari (testul este trecut daca se raspnde corect la 17 intrebari). Puteti lua examenul in scoli speciale Volkshochschule (VHS), care se afla in orice oras german mare, costul de trecere – 25 €.
Unul dintre cele mai importante puncte este situatia financiara. Pentru a obtine cetatenia, trebuie sa gasiti un loc de munca in Germania sau sa va deschideti propria companie germana.
Candidatul trebuie sa vorbeasca fluent in limba germana. Pentru confirmare, puteti furniza certificatul cursului de integrare sau o diploma de la o Universitate din Germania.
Cetatenia germana nu o poate obtine o persoana care are amenzi sau un cazier judiciar. Chiar si incalcarea regulilor de circulatie poate intarzia primirea cetateniei pe o perioada nedeterminata.
Pe langa cererea de cetatenie, reclamantul semneaza un document confirmand cunoasterea constitutiei si sustinerea sistemului democratic din Germania, precum si despre lipsa comunicarii cu organizatiile teroriste.
Un punct important – renuntarea la cetatenia anterioara. In Germania, este dificil sa aveti doua pasapoarte.

Cetatenia Germaniei

Costul obtinerii cetateniei germane este de 255 euro. Daca un cetatean minor va primi cetatenia separat de parinti, va plati aceeasi suma. Daca o va dobandi impreuna cu parintele, suma este redusa la 51 euro.

Este usor sa obtii cetatenia germana devenind sotul unui cetatean german?

Este imposibil sa obtineti un pasaport imediat dupa casatorie – trebuie sa treaca cel putin trei ani. In acest timp, puteti obtine doar un permis de sedere. Timp de trei ani, familia ar trebui sa arate fericita, sotii nu ar trebui sa fie despartiti nici macar o vreme – pentru ca din exterior va arata ca o casatorie falsa care nu va permite cetatenia germana.

Dupa trei ani de casatorie, candidatul primeste un permis de sedere permanent, cu conditia cunoasterii limbii germane la nivelul B1. Dupa aceasta, puteti colecta documentele pentru un pasaport german.

Daca un copil s-a nascut in Germania?

Un copil nascut in Germania si care are cel putin unul dintre parinti cu cetatenie germana devine automat german. In caz contrar, baza pentru obtinerea cetateniei este resedinta unui parinte in tara timp de cel putin 8 ani si prezenta permisului de sedere permanenta. Incepand din 2011 copii care au dubla cetatenie – un parinte neamt si unul strain – pot pastra ambele cetatenii. Copilul poate cere sa ramana cu o singura cetatenie la majorat.

Datele prezentate in articol sunt si pentru cetatenii non UE [ cei care au nevoie de permis de sedere in Germania ].

Cetățenia germana
Condiții pentru obținerea cetățeniei germane


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *