Salariile medii si minim din Germania din 2019 (I)
De 

i4Job


Timp de multi ani, Germania a fost un lider in Europa in ceea ce priveste dezvoltarea economica si cresterea veniturilor in randul diferitelor segmente ale populatiei. In acest an, expertii companiei de consultanta Korn Ferry Hay Group prevad o crestere suplimentara a salariilor reale in aceasta tara. In Uniunea Europeana, mai mult decat germanii primesc doar locuitorii din Luxemburg, Danemarca, Suedia si Finlanda.

Daca tinem cont ca populatia Germaniei in 2019 depaseste 82 de milioane de persoane, locul al cincilea pare foarte demn. Pentru comparatie, in Luxemburg traiesc mai putin de 593 de mii de oameni. Desigur, venitul real al lucratorilor germani este influentat de multi factori, inclusiv impozitele si contributiile sociale. In plus, salariile variaza in functie de regiune si profesie. Mai detaliat despre salariile din Germania in 2019, vom vorbi mai departe si in articolul urmator.

Salariul minim din Germania

Potrivit datelor oficiale ale Biroului Federal German de Statistica, salariul minim in Germania in 2019 este de 9,19 euro pe ora. Sa mentionam ca, pentru prima data, rata minima a fost introdusa abia in 2015 dupa un deceniu de dispute politice si la acea data era egala cu 8.50 euro pe ora. Timp de patru ani, nivelul salariului minim in Germania a crescut cu 0,69 eurocenti pe ora, iar in comparatie cu 2018 cu 0,35 (4%).

In ciuda rezistentei din partea unor mari industriasi si antreprenori din Germania, timpul a demonstrat ca inovatia a fost justificata pe deplin. Situatia ocuaării fortei de munca in tara este stabila, somajul scade, iar puterea de cumparare a germanilor creste. In plus, s-a redus diferenta de venit al populatiei locale, iar in multe regiuni si zone de activitate, muncitorii necalificati au inceput sa primeasca mult mai mult.

In unele sectoare ale economiei germane, pentru stabilirea salariului minim in 2018 de pana la 8,84 euro pe ora, a fost prevazuta o perioada speciala de tranzitie, care a durat pana la sfarsitul anului 2017. In special, cotele reduse functioneaza in urmatoarele domenii:

8,60 euro – gradinarit, agricultura si silvicultura.

8,75 euro – industria carnii si servicii de spalatorie comerciale.

Cerintele privind plata salariului minim nu se aplica persoanelor independente, lucratorilor independenti si lucratorilor minori (sub 18 ani) fara studii profesionale. In plus, un stagiu de pana la 3 luni si nu garanteaza plata cu 9,19 euro pe ora. La detinerea unui loc de munca de 40 de ore pe saptamana, salariul minim brut in Germania este de 1.593 de euro pe luna.

Important. Urmatoarea crestere a salariului minim in Germania la 9,35 euro pe ora este programata pentru 1 ianuarie 2020.

Pentru antreprenori si lucratorii temporari in companiile germane, din aprilie 2018, salariul minim este de 9,47 euro pe ora in partea de vest a tarii si de 9,27 euro pe ora in partea estica. Pentru a calcula corect salariul minim lunar in Germania, utilizati calculatorul online.

Salariile medii și minim din Germania
Salariile medii și minim din Germania din 2019 (I)


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *