Chancenkarte și noi oportunități de mutare în Germania
De 

i4Job


Poate deveni engleza a doua limbă oficială în Germania? Piața muncii din Germania este deschisă imigranților? Ce este Chancenkarte? Trebuie să învăț limba germană pentru a mă muta în Germania în viitorul apropiat sau pot să mă descurc cu limba engleză?

Chancenkarte și noi oportunități de mutare în Germania

În vara, în Germania, FDP (FDP, Freie Demokratische Partei) a propus o inițiativă de a introduce limba engleză ca a doua limbă de stat. De la procesul de cetățenie până la munca în Germania, limba germană reprezintă o barieră pentru profesioniștii străini, așa că introducerea limbii engleze ca a doua limbă de stat va permite profesioniștilor străini să aibă oportunități mai bune pe piața muncii, au considerat politicienii.

Lipsa forței de muncă în Germania
Anul acesta, deficitul de forță de muncă din Germania a atins un nivel record. Institutul de Cercetare a Ocupării Forței de Muncă (IAB) a găsit 1,74 milioane de locuri de muncă la nivel național în 2022. Acest lucru este echivalent cu un deficit de aproximativ 100 de miliarde de euro. În plus, populația Germaniei scade treptat. Sunt din ce în ce mai mulți oameni în vârstă în țară cu o natalitate scăzută. Acesta este motivul penuriei de forță de muncă.

În prezent sunt deschise 1,8 milioane de locuri de muncă, iar multe dintre ele nu pot fi ocupate din cauza lipsei de muncitori calificați în țară. Fără imigrație, potrivit economistului în domeniul migrației Herbert Brücker, numărul de oameni apți de muncă ar scădea cu o treime într-o generație, până în 2060. Dar pentru ca migrația să compenseze pierderile, Germania va trebui să facă eforturi mari și să aducă în țară mult mai mulți oameni. Ar fi nevoie de 400.000 de oameni pe an doar pentru a menține numărul de muncitori calificați la un nivel constant.

Te pregătești să te muți? Angajatorul cere un certificat, dar limba dvs. de germană nu este la nivelul cerut? Vă vom om ajuta! Înscrieți-vă la cursul de lecții pe www.iCursuri.ro – gratuit!

În lupta împotriva penuriei de forță de muncă, liberalii vor să facă țara mai atractivă pentru cei care caută un loc de muncă vorbitori de limbă engleză. În sprijinul cererii sale, secretarul general al FDP, Bijan Djir-Sarai, a citat lipsa de muncitori calificați în Germania și „concurența globală pentru cele mai strălucite minți”. Se așteaptă acum că companiile „să fie deschise candidaților vorbitori de limba engleză”.

În plus, guvernul federal german elaborează o nouă lege care va permite lucrătorilor străini calificați din Germania să obțină cetățenia după trei ani de viață și muncă în ea.

Acest proiect a fost prezentat la Skills Summit de la Berlin, unde politicienii, mediul de afaceri și asociațiile au discutat despre modalități și măsuri moderne de a face față deficitului de competențe în creștere. În timpul summitului, ministrul federal al Muncii Hubertus Heil a subliniat: „Țara noastră are nevoie de lucrători calificați pentru a face față provocărilor digitalizării și a tranziției către o economie neutră din punct de vedere climatic”.

Ministrul federal pentru Afaceri Economice și Protecția Climei, Robert Habeck, a subliniat și necesitatea urgentă de a crește numărul de angajați competenți pentru țară, atât din Germania, cât și din UE, precum și din țări terțe. „Trebuie să facem educația și formarea mai atractive, trebuie să ne deschidem mai mult către imigrație și împreună trebuie să promovăm faptul că Germania este o țară cosmopolită cu locuri de muncă interesante și de înaltă calitate”, a spus el.

Harta oportunităților (Chancenkarte) pentru imigranți
Agenda a discutat cinci moduri principale prin care guvernul federal poate reduce deficitul de forță de muncă. Aceasta este o oportunitate de învățare, de creștere a numărului de locuri de muncă și de implicare a forței de muncă, de îmbunătățire a calității muncii, de modernizare a imigrației și de reducere a emigrației.

De asemenea, merită adăugat că ministrul federal al Muncii al Germaniei, Hubertus Heil, a dezvăluit deja planuri pentru o „hartă a oportunităților” (Chancenkarte) care va ajuta țara să-și reducă deficitul de forță de muncă. Chancenkarte este un program conceput de Guvernul Federal pentru a ajuta persoanele din grupurile dezavantajate social să se integreze pe piața muncii. Datorită acestui program, persoanele care, datorită statutului lor social, au mai puțin acces la locuri de muncă, își pot crește șansele de a găsi un loc de muncă.

Chancenkarte va fi emis pe baza unui sistem de puncte pentru o perioadă de maximum un an. Se vor acorda puncte, de exemplu, pentru recunoașterea parțială a calificărilor străine, a competențelor lingvistice și a experienței de muncă. Munca de probă sau munca cu fracțiune de normă va fi permisă în timpul căutării unui loc de muncă. Acest lucru va face mai ușor pentru angajatori și potențialii angajați să se cunoască între ei.

Pentru a sprijini egalitatea între bărbați și femei, Ministerul Federal al Muncii și Afacerilor Sociale (Bundesministerium für Arbeit und Soziales, BMAS) intenționează să crească numărul femeilor angajate, care este în prezent mai mic decât cel al bărbaților, la 72,1%. Potrivit lui Hubertus Heil, dacă decalajul dintre femei și bărbați poate fi redus chiar și la jumătate, atunci alți 900.000 de muncitori vor intra pe piața muncii din Germania.

Chancenkarte și noi oportunități de mutare în Germania
Vineri, 23 iunie 2023, Bundestag a aprobat modificări ale legii imigrației care vor simplifica foarte mult legalizarea imigranților calificați din țări non-UE din Germania. Printre aceste schimbări se numără și introducerea Chancenkarte.

Chancenkarte va oferi profesioniștilor străini oportunități suplimentare, inclusiv cetățenie accelerată. Cu acesta, va fi posibil să se mute în Germania și, ulterior, să găsească un loc de muncă pentru cei care obțin 6 puncte din 10 posibile (se acordă puncte pentru cunoștințele de germană sau engleză, diplomă de specialitate, precum și experiență de muncă într-o specialitate, vârsta de până la 35 de ani și legături cu Germania).

Imigranții care vin în Germania pe Chancenkarte vor avea la dispoziție 1 an pentru a găsi un loc de muncă sau pentru a studia. Cei care oferă o diplomă de studii superioare sau confirmă doi ani de experiență de muncă în specialitatea lor vor primi automat acces la „harta oportunitatilor”. Cardul poate fi prelungit cu 2 ani dacă există contract de muncă.

Va fi posibil să se aplice pentru Chancenkarte în prima jumătate a anului 2024, potrivit Tagesschau.

Ce a mai aprobat Bundestagul pe 23 iunie? Scăderea pragului de salariu minim la 3.650 EUR (43.800 EUR brut pe an. Anterior, limita salariului minim era de 58.400 EUR brut pe an) pentru cei care plănuiesc să primească Cartea Albastră a UE, precum și ușurarea cerințelor pentru profesioniștii IT: acum aceștia se vor putea muta fara diploma de profil (totusi va trebui sa confirmati experienta de munca in domeniul IT), acelasi lucru este valabil si pentru alte specialitati.

Cei care vin cu o diplomă de specialitate vor avea voie să lucreze în afara specialității lor, precum și să își confirme diploma după mutarea în Germania. Totodată, experiența de muncă obligatorie în specialitate a fost redusă la 2 ani. În plus, nu numai copiii și soții se vor califica acum pentru reîntregirea familiei, ci și părinții solicitantului principal, precum și părinții soțului/soției acestuia.

Există și vești bune pentru studenți – acum studenții străini au voie să facă un stagiu în Germania, urmat de obținerea unui permis de ședere de până la 9 luni.

Cei care au intrat în țară cu viză de turist, dar au motive pentru a obține o Carte Albastră (de exemplu, o ofertă de muncă), nu vor mai avea nevoie să părăsească Germania și să depună din nou cererea: scopul șederii lor poate fi schimbat pe loc. .


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *