Criza forței de muncă din Germania
De 

i4Job


Situația economică din Germania ridică îngrijorări serioase: există o penurie catastrofală de muncitori. Ce se întâmplă pe piața muncii din Germania? Pe cine caută urgent fabricile și uzinele germane? Cât va dura această situație și merită să începi să înveți limba germană pentru a te muta în Germania?

Criza forței de muncă din Germania: economia nu va face față fără specialiști străini

Când angajații fabricii de filtre de aer din Bad Lahr (Saxonia Inferioară) nu au putut respecta termenul de livrare, șeful companiei a făcut ceva ce nu mai făcuse de 20 de ani. André Schulte-Südhoff însuși a coborât în atelier și a asamblat personal filtrele de aer tot weekendul. Într-un interviu acordat presei, industriașul disperat a recunoscut că îi lipsește forța de muncă: fabrica are 200 de angajați, și are nevoie de cel puțin încă 15 angajați.

Astăzi, pentru Germania, aceasta este o situație tipică care apare în diferite regiuni.

În 2022, deficitul de forță de muncă din Germania a atins un maxim istoric. Institutul de Cercetare a Ocupării Forței de Muncă (IAB) a găsit 1,74 milioane de locuri de muncă la nivel național. Acest lucru este echivalent cu un deficit de aproximativ 100 de miliarde de euro.

Pentru întreprinderile germane, deficitul de muncitori este mai mult decât tangibil acum, dar în viitor poate avea consecințe complet catastrofale.

Vor salva economia doar muncitorii migranți?
Experții de la Institutul German pentru Piața Muncii și Cercetare Profesională (Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung) au efectuat o analiză și au ajuns la o concluzie dezamăgitoare: Germania poate fi salvată doar de specialiști străini și în număr mare.

O astfel de ocazie nu trebuie ratată, ce părere aveți? Cea mai rapidă modalitate de a îmbunătăți limba germană sunt lecțiile individuale cu un profesor. În cazul cănd nu vă permiteți ICURSURI………, vă ajută cu cursuri de lecții gratuite. Vă puteți stabili nivelul de cunoștere a limbii germane și vă puteți stabili un program convenabil.

Autorii studiului sunt convinși că populația muncitoare germană, care în prezent este de aproximativ 47 de milioane, va scădea doar în viitorul apropiat. Aceasta înseamnă că epoca lungă de creștere economică rapidă care a transformat Germania într-o putere industrială și una dintre cele mai bogate țări din lume a ajuns efectiv la sfârșit. Și acum economia germană va trebui inevitabil să se confrunte cu o scădere a numărului de cetățeni care lucrează.

Acest lucru este dovedit de un studiu realizat de banca de stat de dezvoltare KfW la începutul acestui an. Autorii studiului avertizează că, fără schimbări globale pe piața muncii, numărul lucrătorilor din Germania va scădea brusc în următorii ani. Sute de industrii care stau la baza economiei germane vor fi lovite. Și atunci locuitorii Germaniei se vor confrunta cu multe probleme, inclusiv creșterea inflației și o înrăutățire a situației în sfera socială.

Pensionarii germani nu vor să muncească
Experții Bloomberg au publicat astfel de previziuni alarmante în articolul lor, care au făcut mult zgomot. Jurnaliştii au amintit că la sfârşitul secolului al XX-lea Germania avea un număr record de populaţie aptă de muncă. Cu toate acestea, acest lucru s-a datorat exclusiv afluxului de imigranți, precum și creșterii numărului de femei care lucrează.

Aceste măsuri au contribuit temporar la reducerea declinului demografic. Dar acum, când generația baby boomer se retrage în masă, numărul germanilor care lucrează a început din nou să scadă.

O altă problemă este că nemții sunt extrem de reticenți în a continua să lucreze după pensionare.

Mai puțin de 9% dintre germanii de peste 65 de ani continuă să lucreze, scrie Bloomberg. Spre comparație, în Statele Unite, una din cinci persoane care s-au pensionat pentru o odihnă binemeritată rămâne la locul de muncă, iar în Japonia, una din patru.


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *