De ce nu vor sa munceasca pensionarii in Germania
De 

i4Job


Adevărat, până în 2030 se preconizează creșterea treptată a vârstei de pensionare în Germania la 67 de ani, dar acesta nu este un proces rapid, iar problema deficitului de lucrători trebuie abordată urgent. Drept urmare, multe companii trebuie să-și implore angajații în vârstă să continue să lucreze după ce se pensionează. Dar puțini sunt de acord cu acest lucru, admite Schulte-Südhoff, așa că această măsură nu va îmbunătăți fundamental situația.

Cert este că, după ce au muncit din greu, pensionarii de astăzi își doresc acum să se relaxeze, să călătorească, să mănânce mâncare delicioasă și să se bucure de toate beneficiile sociale. Ideea de a te ridica din nou la strung nu îi atrage. Dar, făcând acest lucru, pun în pericol bunăstarea economică în continuare a Germaniei. Cu cât sunt mai puțini oameni care lucrează și cu cât mai mulți pensionari, cu atât apar probleme mai acute cu acordarea de pensii și beneficii, asistență medicală, educație și alte sfere sociale.

Dacă germanii nu găsesc o modalitate de a asigura afluxul de forță de muncă, vor trebui să-și ia rămas bun de la visul unei vieți prospere în continuare, spun experții de la Bloomberg Economics. Prognozele lor sunt foarte pesimiste: în următoarele decenii, creșterea PIB-ului țării va depăși cu greu 1%.

Ce este de făcut? O modalitate de a rezolva problema este creșterea productivității forței de muncă existente. Guvernul german vine neobosit cu și implementează noi măsuri pentru a stimula cumva inovația, a dezvolta noi industrii și a sprijini micii antreprenori care creează noi locuri de muncă.

Cu toate acestea, chiar și optimiștii admit că aceasta este o muncă pe termen lung, va dura ani de zile și nu va aduce un efect instantaneu. În plus, potrivit Bloomberg Economics, presiunea demografică asupra creșterii economice în Germania este mult mai puternică decât în alte țări. Situația este mai gravă doar în Japonia: din punct de vedere istoric, societatea de acolo este mai închisă, iar participarea femeilor la economie nu crește.

Migranții: sunt un rău sau un bine?
Pentru a nu calca pe aceeasi grebla, expertii ofera singura iesire posibila: este o invitatie la munca a strainilor. De fapt, Germania se confruntă acum cu aceeași problemă ca Germania postbelică: fără un aflux masiv de muncitori invitați, va fi pur și simplu imposibil să salvezi economia țării.

Potrivit experților, Germania are nevoie de aproximativ 400.000 de noi imigranți anual. Fără imigrare, în următorii 10 ani, numărul muncitorilor din Germania se va reduce cu 3 milioane de persoane, adică aproape 7%.

Adevărat, pentru o parte semnificativă a cetățenilor țării, ideea deschiderii granițelor pentru muncitorii străini ridică îndoieli și chiar anxietate. În ultimii ani, au fost nevoiți să suporte un aflux de refugiați din Siria și Libia, iar în ultimul an, cel puțin un milion de ucraineni au ajuns în țară. Cu toate acestea, nu toți „oaspeții” sunt dornici să meargă la muncă: mulți sunt destul de mulțumiți că trăiesc din beneficii sociale. Drept urmare, școlile și grădinițele sunt supraaglomerate, nu există suficiente locuințe, prețurile cresc; în plus, protestele împotriva migranților devin din ce în ce mai puternice în societate.

Cu toate acestea, cu toate deficiențele lucrătorilor oaspeți, aceștea rămân singura modalitate eficientă de a scoate rapid economia germană din criză, scrie Bloomberg. Prin urmare, autoritățile germane vor continua să facă tot posibilul pentru a atrage personal calificat din alte țări, în special din India, Filipine și Indonezia. Ministrul federal al Muncii, Hubertus Heil, consideră că invitația specialiștilor străini va ajuta la rezolvarea, printre altele, a problemelor digitalizării și a tranziției către o economie neutră din punct de vedere climatic.


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *