Clasele de impozitare in Germania, 2017 – 2018
De 

i4Job


Marimea impozitului pe venit in Germania se calculeaza in functie de clasa de impozitare, iar aceasta este definita de starea dumneavoastra familiara si de felul venitului incasat. Veti fi incadrati diferit in functie de starea civila – casatorit sau necasatorit ( Verheiratet/Ledig ) sau daca va cresteti singur copilul sau copii ( Alleinerziehende ). Avem in Germania sase clase de impozitare, dar ultima este doar pentru cei cu venituri mari si foarte mari, deci practic pe un roman obisnuit il intereseaza doar primele cinci.

Clasele de impozitare in Germania, 2017 – 2018 ( Steuerklasse )

Clasa I de impozitare este cea la care se incadreaza persoanele singure, adica cele necasatorite, cele divortate sau vaduve – inclusiv cele casatorite dar care s-au separat in fapt, au adrese diferite in buletin. Fiind singur beneficiezi in primul rand de o scutire la impozitul pe venit, daca acesta nu depaseste 8.652 €/an. Practic cei mai multi proaspat sositi sunt impozitati in primul an, dar nu trebuie s ava faceti griji, veti recupera acesti bani printr-o simpla cerere la Steuererklärung! Un sfat: nu apelati la intermediari, cu siguranta veti gasi un prieten roman/neamt care va va ajuta sa completati GRATUIT cererea! Cei care au sotul/sotia in tara ( Romania ) sunt considerati din start incadrati la Steuerklasse I.

Totusi daca vreti sa fiti corecti, depuneti certificatul de casatorie la Finante si evident declarati venitul sotului/sotiei.

Clasa II de impozitare este in general pentru cei care-si cresc singuri copii, ei fiind scutiti de impozit pana la nivelul de 1908 €/an – Kinderfreibetrag. Atentie! Va incadrati in aceasta clasa de impozitare daca aveti copilul cu voi in Germania. Cererea de schimbare a clasei de impozitare se face la Finante.

Pentru cei casatortiti exista Clasa de impozitare III, ea diind cel mai frecvent intalnita la romanii din Germania, fie ca au sau nu sotia cu ei. Parerea mea este sa nu ascundeti ca sunteti casatoriti – desi poti spune ca sunteti despartiti si nedivortati. In functie de veitul sotului/sotiei puteti cere incadrarea in alte clase de venit [ III – IV ]. In cazul cand veniturile sunt egale intre sot si sotie se poate cere Clasa de impozitare IV.

Clasa de impozitare V este cea care corespunde celor ce au partenerul incadrat la clasa III.  Ultima clasa este pentru cei cu venituri mari si foarte mari, vom reveni asupra ei cu alta ocazie.

Clasele de impozitare in Germania
Clasele de impozitare in Germania, 2017 – 2018 ( Steuerklasse )


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *