Cum au grija germanii de ecologie si mediul inconjurator (I)
De 

i4Job


Cum au grija germanii de ecologie si mediul inconjurator: cum percep ei ecologia in Germania, cum si cu ce spala vasele, de ce consuma produse BIO, de ce Reichstag-ul este un miracol al gandirii tehnice si de mediu si cum sa economisiti pe taxele de transport? Toate acestea in ordinea de mai sus!

Ar fi fost mult mai usor sa scriem „Despre ecologie in Germania„, dar am vrut sa fim la fel de precisi ca si germanii: ecologia (die Ökologie) este stiinta despre mediu, dar sa protejam si sa restauram trebuie natura care ne inconjoara – die Umwelt. Anume cu asta si se ocupa activ germanii, numind aceasta afacere die Umweltschutz – protectia mediului inconjurator.

Trebuie de spus ca grija pentru mediul inconjurator nu a fost intotdeauna un semn distinctiv al Germaniei. Prin anii 80 al secolului trecut, starea mediului in Europa Centrala era aproape de o catastrofa. Europa, locuita de mult timp de oameni, a dat toate resursele posibile omenirii, iar natura de pe continent era pe punctul de a fi distrusa.

De exemplu, pe acest teritoriu nu mai existau paduri indigene, animale mari practic au disparut, in multele iazuri, lacuri si rauri organismele nu mai puteau trai.

Era timpul pentru actiune, iar partidul „verzilor” („Bündnis 90 / Die Grünen”) a inceput sa implementeze in mod activ noi solutii si metode tehnologice pentru restaurarea mediului. Acestea au atins toate sferele vietii – de la procese globale pana la maruntisuri de zi cu zi.

Ai grija de natura, de mama ta!
Practic, orice bucata de teren neocupata este declarata zona naturala protejata – das Naturschutzgebiet. Aceasta poate fi o portiune a unei paduri, a unui parc, a unui mal de fluviu, a unei mici pajisti sau a unei zone de mlastina. Este permisa intrarea in zona protejata, in plus – aceste locuri sunt de obicei locurile preferate pentru odihna si plimbari.

Cu toate acestea, toata lumea este obligata sa respecte anumite reguli:
– sa nu paraseasca cararile,
– sa tina cainii in lesa scurta,
– de asemenea, este interzisa perturbarea pasarilor si a altor animale, in special in perioada lor de reproductie (care sunt indicate cu precizie pe standurile de informatii).
Toate aceste reguli ajuta la ingrijirea mediului in Germania.

Activitatea ecologistilor
Inainte de a incepe orice constructie – a construi sau demola o cladire, a reconstrui drumul, a inchide o fabrica – trebuie sa aveti grija de ecologie si sa efectuati un studiu de mediu complet pentru a proteja speciile – die Artenschutz, care eventual ar trai in această zona. Pentru acest lucru, se studiaza fauna pasarilor – die Vogelfauna, a liliecilor – die Fledermäuse si amfibiilor – die Amphibien.

Un exemplu simplu: daca un fermier vrea sa mute un sant de meliorare pe campul sau, ar trebui sa comande un studiu die Amphibien. Si daca broastele sau alte amfibii au ales aceasta adancire ca fiind casa lor, ei vor fi prinsi si mutati intr-un alt loc. Numai atunci va fi posibila efectuarea lucrarilor tehnice.

Arhitectura ecologica
Guvernul si toate departamentele guvernamentale incearca sa fie un model, inclusiv in domeniul conservarii naturii. Cladirile administrative sunt construite dupa cea mai recenta tehnologie „verde”, sau -umweltfreundlich – „prietenoasa cu mediul”.

Un exemplu inspirat este solutiile ingineriale pentru construirea Domului Reichstag – der Reichstagskuppel. Ele vizeaza economisirea maxima a resurselor: conul central este construit din sute de oglinzi, fiecare dintre acestea fiind mobila. Datorita rotirilor reglabile, in sala de sedinte lumina soarelui este naturala – das Sonnenlicht, ceea ce permite economia energiei la iluminat.

APROPO: In partea de sus a cupolei, a fost proiectata o palnie gigantica care „colecteaza” si acumuleaza apa de ploaie (das Regenwasser) – aceasta contribuie la utilizarea rationala a resurselor de apa.

Aerul cald sufocant, evacuat din sala de sedințe, este folosit pentru incalzirea incintei Reichstag-ului, iar panoul solar din partea de sud a acoperisului serveste drept sursa de energie electrica. Multe dintre cladirile parlamentare din jurul Reichstag-ului sunt alimentate de o centrala termica biologic – der Biokraftstoff.

Germania si mediul
Cum au grija germanii de ecologie si mediul înconjurător (I)

VA URMA


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *