Cum deschid o firma in Germania
Ro 

i4Job


Iata o idee pe care ar putea merge destui dintre romanii din Germania, daca au suficient capital. Iar la capitolul capital ar putea ajunge destul de usor prin asociere. Avantajul romanilor din Germania atunci cand vor sa deschida o firma este evident, avand in vedere ca legislatia din Germania nu te forteza sa ai un asociat german, iar cum de la 1 ianuarie suntem liberi pe deplin sa facem ce dorim in Germania, la fel ca si un cetatean local, deschiderea unei firme ar putea fi o idee buna.

Pentru a deschide o firma in Germania ai nevoie evident de un document de identitate, CI sau pasaport, domiciliu stabil – dovedit printr-un contrac de inchiriere sau de cumparare, la care se adauga resursele financiare. Ca orice afacre se incepe cu partea birocratica, romanii fiind obligati sa completeze cererea de infiintare a firmei, care seamana destul de mult cu cea prin care te declari liber profesionist.

Cererea ta va ajunge sau va fi depusa direct la Camera de comert din raza domiciliului sau sediului declarat al firmei. Daca ti s-a aprobat crererea, pimul pas este sa va gasiti un contabil roman, daca nu cumva stiti germana la perfectie si va puteti adresa si unuia local. Asa cum probabil stiti, echivalentul SRL-ului romanesc este GmbH-ul nemtesc. faceti o socoteala inca de la inceput, daca nu sperati sa depasiti 17.000 sau 20.000 de euro venit anual, mergeti pe varianta liber profesionist.

Pentru a infiinta un GmbH veti avea nevoie de un statut, asa cum este si in Romania, autentificat la notar. Capitalul minim necesar est ede 25.000 de euro, din care jumatate trebuie depus de la inceput in banca, adica 12.500 de euro va trebui sa-i aveti. daca aveti firma inregistrata, a primit deja avizul de la judecatorie, trebuie sa o inregistrati la Finanzamt, pentru a primi certificatul fiscal, platitor de TVA sau nu, in functie de ce presupueti ca veti castiga in primul an. Api veti obtine alt cod, de la Arbeitsamt – oficiul de munca. Ultimul pas este casa de pensii si daca e cazul, inregistrarea la furnizorii de utilitati. Succes!

Infiintare Firma in Germania


News Reporter

7 thoughts on “Cum deschid o firma in Germania

 1. Buna seara.
  As avea o intrebare in legatura cu echivalentul PFA-ului aici in Germania (freiberuflichen cred). Cum functioneaza aici? Am fost la Finanzamt, ni s-a dar un formular (Fragebogen zur steuerlichen Erfassung). Aveti idee despre ce este vorba? A mai completat cineva un formlar de “persoana fizica autorizata”? Orice informatie sau sfat ne este foarte folositor. Multumesc.

 2. Buna ziua. Este formularul in urma caruia vi se va elibera numarul fiscal. Il completati si il trimiteti la Finante.
  In alta ordine de idei, ´´PFA´´-ul romanesc ar avea corespondent in Germania atat in notiunea ´´Gewerbe´´ cat si in cea de ´´Freiberufler´´. Intre cele doua notiuni exista insa diferente,atat in conditia de inregistrare cat si din punct de vedere al contabilitatii.

 3. Buna ziua, Suntem o firma de productie publicitara din Romania si vrem sa ne extindem afacerea in Germania.
  Ce trebuie sa facem? Este obligatoriu sa facem o firma acolo sau putem functiona cu cea din Romania?

  1. Laura, depinde ce vreti sa faceti, daca aveti oameni care locuiesc acolo si muncesc ar trebui sa va deschideti firma, dar subliniez, depinde de ce anume faceti.

 4. Buna ziua. Dorim sa luam in administrare o pensiune. In acest sens vrem sa deschidem o firma care sa ne permita sa avem angajati. Care forma e mai avantajoasa si o alta intrebare; am nevoie de vreo licenta de turism? Nu ma refer la licenta pensiunii, ci eu ca administrator. Multumesc.

  1. Sorin, eu zic sa iei legatura cu firma de contabilitate – o gasesti in lateralul site-ului la servicii de contabilitate si asigurari sau cu doamna Alina Iordan, ai adresa sus in pagina!

 5. Buna seara.De unde se poate lua cererea de infiintare unei firme in Germania care,ulterior trebuie depusa la Camera de Comert in vederea aprobarii ? (Eventual cum se numeste acest formular/cerere ?)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *