Cum sa te inscrii la o universitate prin Studienkolleg
De 

i4Job


Din ce in ce mai mult, elevii din alte tari se gandesc sa obtina studii superioare peste hotare. Germania este de mult timp una dintre destinatiile cele mai populare. In acest articol vom examina avantajele studiului in Germania si ce masuri trebuie luate pentru a deveni student la o universitate germana dupa absolvire.

De ce Germania?
Daca acum, dumneavoastra sau copilul dumneavoastra cautati posibilitatile de a studia in strainatate, cel mai probabil alegeti dintr-o lista a mai multor tari (Marea Britanie, SUA, Canada, Franta, Cehia, Germania si altele). Desigur, fiecare dintre aceste tari are avantajele si dezavantajele sale in ceea ce priveste admiterea si o astfel de analiza merita un articol separat, dar acum vom discuta doare de ce merita sa alegem Germania.

Cum sa te inscrii la o universitate germana prin Studienkolleg

• Educatie gratuita

Aici vorbim despre universitatile de stat, cele comerciale stabilesc propriile reguli de plata. Tot ce va trebui sa platiti in aceste universitati de stat este taxa pe semestru, care variaza in functie de universitate si regiunea, unde se afla, dar de obicei este de aproximativ 200-300 de euro pe semestru, si de multe ori ea include un bilet pentru transportul public, cea ce rezulta a fi si mai profitabil.

• Posibilitatea de a castiga bani in plus

Spre deosebire, de exemplu, de Statele Unite ale Americii, unde un loc de munca in timpul studentiei se permite doar in campus, viza de student in Germania, ofera posibilitatea de a lucra mai mult de 20 de ore pe saptamana, in oricare companie care va va permite de a reduce foarte mult cheltuielile de trai in tara.

• Puteti ramane in Germania dupa absolvire

Dupa ce ati studiat la una dintre universitatile germane, aveti dreptul sa gasiti un loc de munca cu norma intreaga, cu un salariu peste un anumit prag. In general, exista si alte numeroase beneficii (de exemplu, disponibilitatea programelor de integrare pentru studentii straini si o buna organizare a studentilor in campus, dar sa mergem mai departe.
Cum pot intra la o universitate germana dupa liceu?
Exista trei modalitati principale de a fi admis:

Studienkolleg – colegiu de formare preuniversitar

• Studiati un 1 an la universitatea din tara dvs. si va inscrieti la aceeasi specialitate intr-o universitate germana la cursul 1.

• Masteratul in Germania, dupa o diploma de licena sau o specialitate in tara (studiu este posibil in limba germana si engleza).

Fiecare dintre optiuni necesita o analiză detaliata, in acest articol vom descrie mai detaliat primul mod – primirea prin Studienkolleg.

Ce este Studienkolleg?
Studienkolleg – un program de pregatire a studentilor straini pentru admiterea in universitatile germane pentru cei care nu au bacalaureatul.

Studienkolleg este un fel de pregatire pentru studiul intr-o universitate din Germania si cel mai adesea lucreaza pe baza universitatilor. Instruirea in ele este potrivita pentru cei care doresc sa meargă la universitate in Germania, ocolind invatamantul superior in tara lor natala. Instruirea in sine este gratuita, dar, la fel ca la universitate, exista o taxa pe semestru.

Durata studiului la Studienkolleg este de obicei de la 10 la 12 luni. Limba de predare este limba germana. Cursurile in medie dureaza 28-36 de ore pe saptamana. Scopul principal este de a trece „examenul final” – Feststellungsprüfung, ceea ce inseamna ca sunteti gata sa studiati la o universitate germana.
Cum sa alegi un Studienkolleg?
Studienkolleg este un prima treapta in formarea la o universitate germana. In primul rand, trebuie sa decideti ce universitate doriti sa urmati, deoarece aceasta determina si la ce Studienkolleg trebuie sa va inscrieti.

Desigur, dupa terminarea cursului de pregatire, veti putea schimba universitatea daca examenul FSP va corespunde cerintelor introductive ale programului de licenta, dar acest lucru este mai dificil.

Cum sa alegi un curs la Studienkolleg
Studierea la Studienkolleg are loc adesea dupa unul din cele patru module:

1. G-Kurs (Geistes- und gesellschaftswissenschaftliche Studiengänge) – stiintele umanitare

2. M-Kurs (Medizinische und biologische Studiengänge) – medicina, biologia

3. T-Kurs (Technische, mathematische und naturwissenschaftliche Studiengänge) – stiinte tehnice si naturale, matematica

4. W-Kurs (Wirtschafts- und sozialwissenschaftliche Studiengänge) – stiinte sociale, economie, afaceri. De exemplu, pe Internet in domeniul public puteti gasi modulele care sunt predate la Studidenkolleg la Universitatea Libera din Berlin. Selectarea modulului este determinata de alegerea profesiei in viitor.

Ce se poate inscrie la Shtudienkolleg?
Documentele se depuse la institutiilor de invatamant superior dorit sau printr-un sistem on-line pe site-ul uni-assist (ca si la inscrierile la o universitate in sine). Ceea ce este important de stiut:

• educatia scolara: este necesara o diploma. Daca la momentul aplicarii pe site-ul uni-assist nu aveti diploma, aceasta va putea fi atasata la documentele in termen de 3 luni.

• Nivelul cunoasterii limbii germane: B2 (in unele Shtudienkolleg este suficient B1). Certificatele adecvate Goethe, TestDaF, DSH sau Telc.

• examenele de admitere: (in germana, chiar daca ai certificat de cunoastere a limbii) + al doilea subiect (in functie de cursul la care doriti sa studiati (T-Kurs – matematica, W- sau G-Kurs – engleza, etc.).

• Termenul limita pentru cererile de a studia la universitatile din Germania – 15 ianuarie pentru semestrul de vara si 15 iulie pentru iarna, dar aceste date pot varia in functie de universitate concreta.

Ce urmează?
Dupa trecerea Feststellungsprüfung ajungeti la programul dorit de invatamant la universitate si continuati sa va aprofundati cunostintele lor in directia aleasa. Admiterea la universitate germana prin Studienkolleg – nu este usoara.
Cu toate acestea, principalul avantaj al acestei metode este de necontestat – este un an de viata in Germania, o imersiune complet ain mediul si sistemul educational german.

Dupa acest an, va fi mult mai usor sa studiati la universitate. In orice caz, drumul il veti alege personal, trebuie doar sa va informati cu privire la toate posibilitatile care exista.

Studienkolleg

 


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *