Cum sunt preturile in Germania in comparatie cu Romania
Ro 

i4Job


Multi romani se intreaba cum  sunt preturile in Germania in comparatie cu Romania, poate chiar si Moise Guran mai da cateva indicatii pretioase la TVR, insa comparatia este greu de facut, avand in vedere nivelul total diferit de salarizare si evident raportul dintre venit si diferite tipuri de produse si servicii. Daca in Germania salariul net mediu pe economie este undeva la peste 2000 de euro – in Romania din datele mele rezulta ca majoritatea au pana in 250 de euro, deci cred ca nu se poate face nicio comparatie.

Cum sunt preturile in Germania in comparatie cu Romania

Din ce spunea Moise Guran un litru de lapte in Romania costa undeva la 5 lei, daca alegi varianta cea mai ieftina, ceea ce depaseste 1 euro. La nemti preturile sunt cu 0,99 in coada, de exemplu 10 oua costa 0,99 euro, la fel costa si pachetul de unt. Sa va zic drept, nu prea e tartinabil untul la germani. Laptele de care vorbeam, in Germania costa 0m55 euro, adica putin peste 2 lei, la fel ca si in Ungaria. In schimb la noi este dublu ca pret, ceea ce pe mine ma deranjeaza, pentru ca eu consum minim 2 litri pe zi [ sau aproape zilnic].

Mi-am adus aminte de pizza Margherita, pe care o cumparam cu 1,99 euro trei bucati – dar asta era o exceptie, caci restul erau mai scumpe. In schimb rosiile sunt mereu scumpe si ma gandesc ce afacere ai face sa vinzi la piata in Germania rosii romanesti ECO – BIO sau cum le mai zice celor din gradina, la minim 1,59 euro kilogramul.

La cartofi e o mica problema, sunt importati din Spania si costa de trei ori mai mult ca in Romania, care culmea ii aduce din Germania! Carnea este destul de scumpa, mai ales daca nu o cumperi macra de la bacanie, costa minim  6,98 euro adica la cursul de azi 31 de lei, deci mai scump ca in Romania. Dar daca faci raportul de la 2050 la 250 cat sunt salariile, rezulta ca neamtul castiga de 8 ori si ceva mai mult ca romanul, deci cand faci cosul zilnic, descoperi ca de fapt raportul preturilor este de maxim 2 la 1 in favoarea nemtilor, fata de 8 ori venitul. Adica cu 300 de euro sau hai 400 ai cam tot ce vrei pe masa, daca nu esti extravagant, pe cand in Romania cu banii astia cheltuiti ramai cu portofelul gol! Dar ghiozdanul plin!

Pretul vietii in Germania - Romania
Cum sunt preturile in Germania in comparatie cu Romania


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *