Despre vaccinari in Germania
De 

i4Job


Este vaccinarea voluntară sau obligatorie în Germania? Cum afectează vârsta vaccinările? Ce vaccinuri se administrează în copilărie și adolescență și care se administrează după vârsta adultă, maturitate și bătrânețe? Tot ce v-ați dorit de mult să știți despre vaccinarea în Germania, vă vom spune astăzi aici.

„Într-un corp sănătos minte sănătoasă”. Așa spune un proverb binecunoscut. Și acest lucru se aplică nu numai metodei de întărire de modă veche, ci și unei componente atât de importante precum vaccinarea (die Impfung). Putem spune și mai scurt: „Vaccinat înseamnă protejat” (Geimpft – geschützt). Pe măsură ce lupta împotriva COVID-19 continuă în întreaga lume, atenția noastră se concentrează asupra acestei boli, deși există încă multe boli care pot deveni o mare problemă pentru umanitate. De aceea, toate țările civilizate au un așa-zis calendar de vaccinare, iar Germania nu face excepție.

Cine este responsabil de vaccinare în Germania
Asistența medicală în Germania este gestionată de Ministerul Federal al Sănătății (Bundesministerium für Gesundheit, BMG). În ceea ce privește vaccinarea, responsabilitatea implementării acesteia revine Institutului Robert Koch – același om de știință care a descoperit bacilul tuberculos; în special – către Comisia Permanentă de Vaccinare (Ständige Impfkomission, STIKO), care funcționează pe baza acesteia. Institutul Koch în sine este situat direct în capitala Germaniei. Apropo, am scris mai devreme despre invențiile și descoperirile oamenilor de știință germani.

Clasificarea vaccinurilor

Toate vaccinurile din Germania sunt împărțite în 3 clase:

* obligatoriu (în prezența bolilor cronice);
* recomandat (dezvoltat de Institutul Koch);
* la discreția unui cetățean al țării/privat (se face atunci când călătoriți în țări tropicale și exotice).

Pentru fiecare cetățean al țării se începe o carte specială de vaccinare; este, de asemenea, un certificat de vaccinare sau un pașaport de vaccinare (das Impfbuch / der Impfausweis). Programul de vaccinare este stabilit chiar de comisia Institutului Robert Koch.

Vaccinări pentru copii în Germania

Mulți părinți uneori nu decid imediat cu privire la vaccinarea copilului lor. Unii dintre ei cred că este mai bine să se îmbolnăvească, deoarece acest lucru va permite copilului să dezvolte o imunitate naturală. Dar această practică nu se justifică întotdeauna. Cu toate acestea, primele vaccinuri pentru copii încep să fie făcute deja în a 9-10-a săptămână după naștere. În această perioadă, este introdusă o vaccinare combinată, care protejează împotriva a șase boli simultan:
* hepatita B,
* difterie,
* tetanos,
* tuse convulsivă,
* poliomielita,
* hemofilie.
Cel mai ușor este pentru un copil (și un adult) să tolereze vaccinul împotriva icterului de tip A și B. Îl puteți face la orice vârstă, iar protecția va fi asigurată pentru o lungă perioadă de timp – până la 20 de ani.

PUNCT IMPORTANT: există mai multe tipuri de hepatită. De exemplu, hepatita C poate apărea din cauza a nimic mai puțin decât… a unui tatuaj! Nu există un antidot pentru hepatita C, iar terapia poate dura ani de zile. Cel mai frapant exemplu de astfel de infecție este Pamela Anderson, care a petrecut 15 ani pentru a învinge această boală, iar infecția a apărut doar într-un salon de tatuaje.

Incepand din a doua luna de viata, vaccinarea impotriva pneumococului este obligatorie. Acest virus este agentul cauzal al bolilor precum meningita, pneumonia, otita și sinuzita. Înainte de șase luni de la naștere în Germania copiilor li se administrează 3 vaccinări, iar a 4-a este recomandată la împlinirea vârstei de 2 ani. Vaccinarea este, de asemenea, obligatorie împotriva unor boli precum oreionul (alias oreionul), rujeola și rubeola. Pentru prevenirea acestora, a fost dezvoltat și un vaccin combinat, care se administrează cu o lună înainte de debutul vârstei de un an.

În ultimii 18 ani (adică din 2003-04) a existat o creștere a cazurilor de varicela în Germania. Pentru a preveni răspândirea varicelei se introduc două vaccinuri: primul – la 1-1,5 ani, al 2-lea – în intervalul de 1,5-2 ani.

În general, copiii din Germania au voie să fie vaccinați de la șase luni. Această procedură vă permite să protejați bebelușul timp de 1 an, iar revaccinarea în acest caz este afișată numai toamna, în timpul sezonului rece. Femeile însărcinate pot fi vaccinate după un trimestru de sarcină (după a 12-a săptămână a termenului), sau să o facă în avans.

Apropo, fetelor li se indică și vaccinul împotriva papilomavirusului uman (HPV); este făcut deja în adolescență (12-17 ani) înainte de primul contact sexual. O astfel de vaccinare se efectuează în 3 etape în decurs de șase luni. De asemenea, este protector împotriva cancerului de col uterin.

În ultimii ani, imunizarea împotriva gripei a devenit foarte importantă. Dintre categoriile obligatorii de copii, în primul rând, se vaccinează cei care au bronșită cronică, astm bronșic, boli de rinichi, boli de inimă (inclusiv defecte) și vase de sânge, precum și tulburări metabolice.

Programul de vaccinare în Germania

Este important ca medicina germană să se bazeze pe asigurarea obligatorie și să prevadă contribuții de către cetățenii țării la așa-numita. „fondurile spitalului”. Trebuie menționat că nu toate vaccinările sunt gratuite. Cu toate acestea, cele dezvoltate și recomandate de Institutul Koch sunt acoperite de asigurările de sănătate. Citiți mai multe despre sistemul de asigurări de sănătate din Germania în articolul nostru separat.

Vaccinări pentru adulți

Germanilor de toate vârstele le plac drumețiile și petrecerea timpului în natură, precum și călătoriile în țări exotice. În acest caz, imunitatea față de encefalita transmisă de căpușe joacă un rol important. Și pentru cei care călătoresc în străinătate, există recomandări speciale, și în cazuri speciale – prescripții pentru vaccinări individuale. Mai multe informații despre vaccinarea împotriva altor boli pot fi găsite sub link-urile oficiale.

Generația mai în vârstă (60+) este de obicei expusă riscului. Dintre indivizii din acest grup, cel mai adesea se vaccinează împotriva gripei și împotriva ciumei moderne în fața COVID-19. Pentru ei, vaccinarea este obligatorie în primul rând și sunt împărțiți în trei grupe de vârstă. Vaccinarea este obligatorie și pentru persoanele din serviciul public (agenții de securitate a statului, servicii de urgență).

Grupuri de sănătate din Germania

Ce să faci dacă te muți în Germania
Chiar dacă ați făcut prima componentă a vaccinării în țara de origine, puteți continua aceeași procedură în Germania. Pentru a face acest lucru, veți avea nevoie de o listă cu acele vaccinări care au fost deja făcute înainte de mutare. Documentul trebuie să conțină următoarele informații:
* numele bolii,
* data vaccinării.
Toate informațiile sunt conținute în cardul dumneavoastră medical de la clinică. Asigurați-vă că îl traduceți în germană în avans și îl prezentați medicului în timpul programării. În continuare, medicul vă va spune ce vaccin să puneți în următorul program. După aceea, va trebui să completați un chestionar (în germană!) cu afișarea datelor despre sănătatea dumneavoastră. Va trebui să includă următoarele elemente:
* prezența alergiilor;
* boli anterioare (inclusiv în copilărie);
* alte reclamatii.
Dacă nu vorbiți foarte bine limba germană, vă sfătuim să vă pregătiți din timp pentru o programare la medic și să învățați câteva cuvinte specifice.


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *