i4Job


De ceva vreme circula tot felul de zvonuri legate de impozitarea veniturilor pentru romanii din Germania, asa ca am decis sa lamurim odata pentru totdeauna aceste aspecte. In primul rand Articolul 40 din Codul Fiscal prevede clar ca se impzoteaza doua categorii de romani, cei care sunt rezidenti in Romania sau care au fost rezidenti si s-au mutat intr-uns tat cu care Romaia nu are acorduri de evitare a dublei impuneri, deci se exclude categoria de romani in Germania! Vreti sa va convingeti singuri? Verificati explicatiile pentru Anexa 201 de pe site-ul oficial.

Formularul 201 de la ANAF pentru romanii din Germania

Revenind la discutia principala, in Anexa 201 se prevede clar, este vorba de persoane rezidente in Romania, care pot primi bani din strainatate, dar se afla in state cu care nu avem stabilite acorduri de evitare a dublei impuneri! Clar? Discutam de romanii ce satisfac conditiile din aliniatul 2 din Articolul 40:

în cazul persoanelor fizice rezidente române, cu domiciliul în România, veniturilor obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României;

Mai aveti deja dubii? Intr-adevar avem o situatie bizara, cand multi romani din Germania au si buletin romanesc ( Carte de Identitate ) dar au si rezidenta in Germania sau Austria. Cu ei e ceva mai dificil de tras o concluzie, dar sa ne fie clar, romanii stabiliti legal in Germania, adica cu rezidenta permanenta, nu au ce sa se apuce sa completeze formularul 201! Legea se adreseaza in special celor ce lucreaza “detasati” in strainatate, dar angajatorul este cu sediul in Romania – cazul marinarilor. Nu este vorba nicidecum de cei plecati la munca in strainatate, care-si platesc impozitele acolo! Atentie! Am spus romani aflati in Germania care platesc tot acolo impozite si taxe!

Formularul 201

Formularul 201 de la ANAF pentru romanii din Germania