Frankfurt – intre istorie si prezent
De 

i4Job


Frankfurtul – unul dintre cele mai mari orase din Germania, si cel mai mare din teritoriul landului Hesse. Pentru automobilisti, acest oras este cunoscut prin expozitia internationala de automobile organizata la Frankfurt la fiecare doi ani. Datorita pozitiei sale geografice favorabile, orasul joaca un rol important in Europa, ca centru de transport si centru financiar. Aeroportul orasului este al doilea cel mai important din Europa continentala. Orasul este situat pe ambele maluri ale Mainului. Este un oras destul de bogat, cu o populatie cu putin peste o jumatate de milion de oameni. Frankfurtul in mod surprinzator uneste lumea dura a concurentei in afacerile moderne si tendinta catre frumusete. Din bugetul orasului sunt alocate anual sume uriase de bani pentru a gazdui toate tipurile de evenimente culturale si intretinearea valorilor culturale. In ciuda faptului ca in alte orase germane au ramas mult mai multe valori culturale si istorice, Frankfurtul isi impresioneaza oaspetii cu toate tipurile de divertisment, in orice moment al zilei. Dar cea mai surprinzatoare calitate este internationalitatea orasului – aproape fiecare turist, indiferent de nationalitatea lui, va putea gasi aici oamenii vorbesc in limba lor materna. Astăzi, Frankfurt pe Main este un fel de centru cultural. Aici veti gasi galerii de arta, un numar mare de muzee si monumente, veti putea vizita unul dintre cele mai bune teatre din oras.

Prima mentiune scrisa despre oras dateaza cu anul 794 – anume atunci locul Frankofurd a fost mentionat intr-un document al lui Carol cel Mare. Dupa cateva secole, importanta orasului a crescut – in el electorii alegeau imparatii Imperiului Roman. Dupa caderea Romei, Frankfurt a fost anexat Uniunii Rinului. Din anul 1815 face parte din Uniunea Germana, fiind unul dintre „orasele libere”. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Frankfurt pe Main, ca si restul Germaniei si Europei, a fost distrusa in mod semnificativ. A fost necesara restaurarea majoritatii orasului. Dar directia de restaurare din ruine a fost aleasa nu ca o restaurare, ci ca una inovatoare. Ca rezultat, Frankfurt a devenit un oras mai putin asemanator cu un oras traditional german, ci mai mult ca un Chicago modern.

In fiecare an, orasul in curs de dezvoltare Frankfurt este vizitat de turisti din intreaga lume. In acest oras s-a nascut cel mai renumit scriitor german Johann Wolfgang von Goethe. Printre alte orase, locuitorii acestui oras se disting prin sentimentele profund liberale. Aici s-a nascut miscarea parlamentara din 1848-1849. Acest oras a devenit un loc unde a avut loc prima sedinta a Adunarii Nationale, care a dat un impuls semnificativ pentru dezvoltarea democratica a Germaniei. Si deja in 1948, anume Frankfurtul a devenit locul unde au avut loc primele negocieri privind crearea Republicii Federale Germania.

Cea mai mare parte a orasului se afla pe malul nordic al raului Main. Partea centrala a orassului, care se afla la est de gara centrala, este un fel de concentrare a numeroaselor banci si birouri – putem spune ca aici se afla centru de afaceri din Frankfurt. Dar partea de sud a orasului este ceva diametral opus. Acest loc, altfel numit Sachsenhausen este perfect pentru plimbari pe indelete. Nu departe de centrul orasului, in partea de sud, se afla Muzeul Beach – astfel s-a numit locul in care se afla cele mai multe dintre muzeele orasului. In acest ansamblu de 13 muzee puteti face cunostinta cu tot felul de arta, cum ar fi maestri contemporani, dar si cu valori istorice. Centrul istoric al orasului a fost Romerplatz (Roemerplats), in care puteti vedea Primaria veche, traditionala in orasele germane, precum si vizita Catedrala Sankt Bartholomäus.

Sa vorbim pe scurt despre principalele locuri importante care merita vizitate, aflandu-va in acest oras uimitor.

Prima bursa a fost infiintata in 1558, dar cladirea pe care o vedem acum a fost construita in 1879. In prezent, cladirea bursei functioneaza dupa destinatia sa si este deschisa vizitatorilor. Povestea unei alte cladiri – Hauptwache – este interesanta. Initial, in 1730 a fost construita o camera de garda. Mai tarziu, a gazduit o inchisoare, iar acum – una dintre cele mai populare cafenele cochete, in care isi dau intalniri locuitorii orasului si bucura oaspetii.

Piata Roemer (Roemer place) este o piata romana. Si-a castigat gloria celei mai frumoase piete din Frankfurt. Aici se afla primaria, uimitoare cu fatadele sale gotice. Iar in mijlocul pietei este o statuie a zeitei Justitiei, care a devenit unul dintre simbolurile orasului.

Puteti cunoaste istoria orasului Frankfurt vizitand Biserica Sfantul Nicolae si Biserica Sf.Pavel. Biserica Sf.Nicolae, isi incepe istoria sa din 1290. Multi ani, pana la sfarsitul secolului al XV-lea, a fost biserica regala. Cladirea bisericii Sf.Pavel simbolizeaza democratia germana si unitatea natiunii. Asupra bisericii, construite in 1789, se inalta un turn patrat.

Fanii poetului german renumit vor fi extrem de interesati sa viziteze casa lui Goethe. Cunoasterea acestei cladiri foarte atractive, construite in secolul al XVIII-lea, ofera cea mai completa imagine a stilului de viata si al familiei poetului. On ciuda faptului ca in timpul celui de-al doilea razboi mondial casa a fost complet distrusa, ea a fost restaurata si chiar recreat stilul care era tipic pentru timpul vietii lui Goethe. Exista chiar si o masa, in spatele careia a scris renumitul poet. Iar in cladirea urmatoare exista un muzeu in care sunt stocate unele manuscrise si lucruri personale ale poetului.

O alta structura de cult este Catedrala, care este o biserica gotica construita in a doua jumatate a secolului al XIII-lea. Catedrala a fost asezata pe locul unei cladiri mai vechi, care gazduia si biserica. In aceasta catedrala, pe timpuri se alegeau imparatii, in conformitate cu legile taurului de aur, iar dupa (1562-1792) – se petrecea si incoronarea lor. In prezent, exista opere de arta unice legate de perioada gotica, de exemplu – altarul „Sleeping Mary”, datand din secolul al XV-lea. In catedrala puteti vedea si banci autentice si fresce frumoase, care ilustreaza scene din viata Sfantului Bartolomeu. Daca urcati cele 328 de trepte, atunci veti vedea o panorama magnifica a orasului de la o inaltime de 75 de metri.

Cladirea vechii opere este una dintre cele mai renumite cladiri din Frankfurt. Deschiderea operei a avut loc in 1880. Cladirea este construita in stilul neo-renascentist, evidentiata printr-o fantana dubla si un numar mare de statui ce decoreaza acoperisul cladirii. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, cladirea a fost distrusa de foc, dar a fost complet restaurata. In prezent sunt organizate diverse conferinte si congrese.

Este imposibil de ignorat complexul muzeal situat pe malul Shaumainkay. Muzeul de Arte Aplicate, a carui deschidere a avut loc in 1983 intr-o cladire care dupa reconstructie a reunit conacul lui Metzler si casa lui Biedermeier. Muzeul prezinta tot felul de arta aplicata din Asia si Europa. In cladirea urmatoare, exista un muzeu de etnografie. Muzeul de Arhitectura este situat intr-o cladire construita dupa designul lui Ungers. In plus fata de exponatele expuse constant, muzeul organizeaza periodic expozitii dedicate realizarilor arhitecturii secolului al XX-lea. Merita o vizita si la Muzeul German de Film, ale carui exponate va vor spune despre istoria industriei cinematografice. In casa lui Liebig exista un muzeu de sculptura, in care sunt reprezentate lucrari din diverse epoci si directii. Institutul de Arte, care a fost numit dupa fondatorul – Johann Friedrich Städel, este destul de interesant cu exponatele sale. In 1815, bancherul a lasat mostenire colectia sa de opere de arta, care a devenit baza expozitiilor muzeale, orasului sau natal. Expoztția muzeala s-a extins in timp datorita numeroaselor cadouri si achizitiilor proprii. Parterul este rezervat pentru expozitii temporare de pictura, la etajul al doilea oferind picturi de maestri din secolele XIX-XX, iar al treilea – picturile mai vechi XIV-XVIII secole, inclusiv lucrari ale lui Rembrandt, Watteau, Jan Vermeer, Bosch, Botticelli, Jan van Eika si multi alti artisti renumiti.

Este foarte dificil de a lista toate locurile importante din Frankfurt intr-un singur articol, in orice caz, fiind in acest oras, nu ratati ocazia de a vizita Muzeul de icoane, gradina arheologica, casa Vermayha (singura casa a orasului vechi, care a supravietuit in timpul razboiului), fabrica de lenjerie, Manastirea Carmelita , case de gradina Nebbina …

Frankfurt
Frankfurt – intre istorie si prezent


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *