Germania: aici si somerii merg la restaurant
De 

i4Job


Sociologii confirma: rezidentul german mediu cel putin o data pe luna isi permite placerea de a vizita un restaurant. Bucataria italiana este deosebit de populara. In ciuda stagnarii economiei si a ratei somajului extrem de ridicate, germanii sunt inca dornici sa mearga la restaurante. Acest lucru este usor de verificat facand o plimbare intr-o seara calda de vara in partea centrala a oricarui oras din Germania. Cu toate acestea, aceasta concluzie empirica este gata sa fie confirmata de stiinta sociologica: cel mai vechi Institut al Demoscopiei din Allensbach (Institut für Demoskopie Allensbach) in iunie a intervievat peste 1.600 de persoane peste 16 ani despre preferintele lor gastronomice. Iata ce au aflat sociologii:

La un restaurant? Da!

84 la suta dintre rezidentii germani iau in mod regulat masa de pranz sau cina in restaurante, in timp ce germanul mediu isi permite aceasta placere cel putin o data pe luna, si prefera bucataria italiana fata de toate celelalte bucatarii nationale. Acestea sunt principalele rezultate dintr-un sondaj realizat de oamenii de stiinta de la Institutul de Demoscopie din Allensbach. Faptul ca mersul la un restaurant din Germania de astazi a devenit una dintre formele preferate ale activitatilor de agrement este dovedit de faptul ca, atunci cand au fost intrebati de sociologi, „Vizitati restaurante din cand in cand?” doar 16 la suta dintre beneficiari au raspuns negativ. Este adevarat, in estul Germaniei, proportia raspunsurilor negative a fost putin mai mare, de 23 la suta. Dar acest lucru nu este surprinzator, deoarece pe teritoriul fostei RDG nivelul de trai este ina mai mic decat in intreaga tara. Totusi, vest-germanii au nu numai oportunitati financiare diferite decat estul, dar si gusturi diferite. Locuitorii din vechile state federale sunt din ce in ce mai atrasi de mancarurile exotice, exclusiviste „de peste mari” si, prin urmare, prefera restaurantele specializate in bucataria altor tari. Dar nativii Germaniei socialiste sunt mai conservatori si inca iubesc bucataria germana „veche si buna. Cu toate acestea, sociologii Allensbach au identificat o tendinta curioasa.

Tinerii au o atitudine sceptica fata de bucataria traditionala

Comparand raspunsurile cu rezultatele unui sondaj similar realizat in urma cu aproximativ doi ani, ei au descoperit ca preferintele gastronomice ale locuitorilor fostei RDG devin in fiecare an din ce in ce mai internationale. Cu alte cuvinte, numarul germanilor estici care iubesc bucataria altor natiuni creste constant. In ceea ce priveste tinerii, ei peste tot in Germania au o atitudine sceptica fata de bucataria traditionala germana, care de multi a fost redusa la formula „german, piper, carnati, varza murata”. Generatia mai tanara a Germaniei unite prefera in mod clar mancarea straina decat astfel de mancare, in special pe cea italiana. In general, restaurantele italiene sunt cele mai populare din Germania. 49% dintre respondenti la intrebarea clarificatoare a sociologilor au spus ca prefera bucatariile altor natiuni: „Care dintre ele?” au raspuns: italiana. Pe locul doi se afla bucataria chineza (21 la suta), pe al treilea – greceasca (18 la suta).

Cu toate acestea, aici au fost gasite si diferente intre vestul si estul germanilor. In ambele regiuni adora mancarea italiana cel mai mult, dar in fosta RDG sunt la fel de populare mancarurile grecesti pentru care in Germania de Vest nu sunt atat de populare. Deci, pe piata germana domina irestaurantele italiene, chineze si grecești, iar acest grup de lideri este aproape inaccesibil. Bucatarii nationale atat de cunoscute precum tailandeza, iugoslava, franceza, turca, au primit in timpul sondajului doar doua-trei la suta din voturi, iar restul si mai putin. De exemplu, bucataria japoneza, a carei popularitate in randul tinerilor, intelectualilor si oamenilor de afaceri, s-ar parea, creste literalmente inaintea ochilor nostri, a intrat in sectiunea „Altele”.

Popularitatea lui McDonald scade

O alta concluzie care poate fi extrasa dintr-un sondaj al sociologilor Allensbach este aceasta: o credinta destul de raspandita ca tinerii iubesc asa-numitele restaurante fast-food este gresita, cel putin in Germania. Aici, popularitatea acestor restaurante scade, desi in fosta RDG, tinerii sunt mai pozitivi fata de „McDonald’s” si concurentii sai decat colegii lor din Occident.

Voi adauga de la sine ca am fost foarte surprins de sondajul actual al sociologilor Allensbach de proportia mare a celor care viziteaza restaurante de cel putin doua-trei ori pe luna – 30%! Dar s-a demonstrat statistic ca, in Germania, odata cu trecerea la euro, preturile cele mai brute – sau, dacs doriti, cele mai arogante – au fost majorate de intreprinderile de alimentatie publica. Dar, dupa cum vedem, obiceiul germanilor de a merge la restaurante este indestructibil.

la restaurant
Germania: aici și șomerii merg la restaurant


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *