Germania: Fasching – die fünfte Jahreszeit in Deutschland
De 

i4Job


Cu toate ca primavara cu sarbatorile ei a trecut demult astazi va aducem in discutie o sarbatoare despre care v-ar prinde bine sa stiti, cel putin la anul veti fi mai pregatiti! Stim cu totii ca Lasatul Secului reprezinta o sarbatoare care marcheaza ultima zi cand se mai poate manca de dulce, inainte de a incepe unul dintre cele patru mari posturi, in cazul dat Postul Sfintelor Pasti. Iata ca si germani nu stau deoparte, ei sarbatoresc Carnavalul sau, cum spunem in limba germana, Fasching, Fastnacht sau Karneval.

Aceste nume sunt sinonime. Doar ca intr-o regiune a Germaniei veti auzi Fasching, intr-alta Fastnacht si in a treia Karneval. De fapt, Fasching este un analog al Lasatul Secului nostru, o sarbatoare inainte de Postul Mare (Fastenzeit). Dar, spre deosebire de Lasatul Secului nostru, a carei placere sunt clatitele (Pfannkuchen), Carnavalul german este o sarbatoare asociata cu imbracarea (Verkleiden) si procesiunile colorate (Faschingsumüge sau Karnevalsumzüge).

Fasching-ul este o sarbatoare atat de importanta pentru germani, incat ei o numesc cel de-al cincilea anotimp – die fünfte Jahreszeit. De ce al cincilea? Pentru ca Karneval influenteaza viata intregii tari, incat schimba ritmul vietii oamenilor, asa cum se intampla, de exemplu, la schimbarea anotimpului. Desi aceasta sarbatoare nu dureaza mult – de joi pana marti.

Cand am trait si am lucrat in Germania, am avut norocul sa devin un observator direct al evenimentelor din Carnaval. Cum?

In primul rand, in ceea ce priveste sfera de afaceri, multi germani isi iau o vacanta in timpul Carnavalului si se pun pe petrecere (die Sau rauslassen). Da, ati auzit corect. Anume petrecere mare. Aceasta culmineaza cu imbracarea (Verkleiden). Oameni, cupluri si uneori chiar companii intregi vin in costume tematice (Faschingskostüme). In ele, ei se inghesuie la petreceri, baruri, pub-uri, se duc, se relaxeaza si sarbatoresc Carnavalul. O astfel de distractie dureaza cateva zile si uneori chiar o saptamana intreaga. Apropo, am fost foarte surprins sa aud de la multi dintre colegii mei, oameni aparent seriosi, ca in viitorul apropiat nu vor fi disponibili pentru afaceri, pentru ca vor sarbatori Carnavalul din Köln. Dar nu doar ca iau parte la procesiunea carnavalului, asa cum mi-au explicat-o, ci o sa fie „de pomina”, ca sa spunem asa, „beti ca porcul” (die Sau rauslassen).

Alaturi de o versiune atat de activa a sarbatorii Fasching, care este caracteristica unei populatii mai tinere, exista o a doua optiune pentru persoanele in varsta si pentru copii – aceasta este Faschingsumzug sau o procesiune de carnaval. Este foarte interesant sa urmaresti procesiunea carnavalului. Un sat intreg sau chiar un intreg oras poate participa la el. Participantii la aceasta procesiune se numesc Karnevalisten. Locuitorii orasului, imbracati intr-o mare varietate de costume, se plimba cu muzica si cantece de-a lungul strazilor principale sub ovatiile furtunoase din partea publicului. Apropo, orasele Köln si Mainz sunt principalele sarbatori ale Carnavalului (Karnevalshochburg). In „lunea roz” sau Rosenmontag, aceste orase sunt in varful timpului carnavalului, unde au loc cele mai mari parade de carnaval.

In martie 2015, Danièle Bellemare Lee, realizatoare de documentare din Canada, a filmat un documentar despre Carnavalul german. Se numeste „Von Narren und Hexen”. Filmul se bazeaza pe filmarea procesiunilor de carnaval din Germania si Elvetia, pe care Daniel le-a facut timp de 7 ani.

post
Germania: Fasching – die fünfte Jahreszeit in Deutschland


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *