Landurile Germaniei: Saxonia (Sachsen) si Saxonia-Anhalt
De 

i4Job


Saxonia este un land cu o densitate mare a populatiei (250 persoane / kmp), cu o lunga traditie industriala. Inainte de al doilea razboi mondial, triunghiul dintre orasele Leipzig – Chemnitz – Dresda era considerat inima industriala a Germaniei. In orasul Chemnitz din 1839, a fost construita prima locomotiva cu aburi din tara. Acum produc masini-unelte, motoare auto, utilaje pentru industria textila si produse de microelectronica. Orasul are o Scoala Tehnica Superioara, mai multe institute de cercetare. Masinile sunt asamblate langa orasul Zwickau, mai devreme au fost produse „traby” („trabant”), acum – „polo” ale companiei Volkswagen. In 1709, alchimistul Johann Friedrich Böttger (1682-1719) a inventat o reteta in laboratorul sau din Dresda fabricarea portelanului – „aur alb”.

Un an mai tarziu, in orasul Meisen, au fost fabricate feluri de mancare la fabrica de portelan. Astazi, marca Meissen a companiei – sabiile albastre incrucisate si curbate – este renumita in toata lumea. Exista 4.000 de exponate in showroom-ul companiei, deschis publicului larg. din Muntii Orelor: jucarii, dantela bobina, sculpturi in lemn.

Cel mai mare oras din Saxonia este Leipzig, cu aproximativ o jumatate de milion de locuitori. In trecut, a fost cel mai mare oras comercial si public al Germaniei. Goethe l-a numit „Micul Paris” in Faustul sau. In anii in care Saxonia a facut parte din RDG, Leipzig a fost un oras al targurilor – poarta de intrare in Europa de Est. Acum aceasta traditie continua. In oras a fost construit un complex expozitional cel mai modern din Europa, cu o valoare de 1,3 miliarde DM. Dimensiunile impresionante ale pavilionului principal sunt 243 m lungime, 80 m latime, 30 m inaltime.
„Florenta pe Elba”, „perla barocului” – asa se numeste Dresda. Unul dintre evenimentele tragice ale celui de-al Doilea Razboi Mondial – bombardarea barbara fara sens a orasului de catre aeronavele Aliate chiar la sfarsitul razboiului – a schimbat tragic soarta orasului. Astazi, gloria centrului cultural mondial revine la Dresda (482 mii de locuitori).

Leipzig
Landurile Germaniei: Saxonia (Sachsen) – orașul Leipzig

Saxonia-Anhalt (Sachsen-Anhalt)

Zona Saxonia-Anhalt este de 20455 mp. km, populatie 2, 8 milioane de oameni, capitala este orasul Magdeburg. Acest teren federal slab populat este Germania centrala clasica. In nordul sau, pe solurile loess, taranii cresc culturi de sfecla de zahar, legume, aici gasim fabrici de zahar si intreprinderi din industria alimentara. In sudul landului, in vaile raurilor Saale si Unstrut, se cultiva struguri. In trecutul recent, cand RDG a existat, in apropierea oraselor Halle, Bitterfeld, Leuna, Wolfen, Werself, Merseburg, au fost extinse cantitati mari de carbune brun pentru uzinele chimice. Exploatarea necorespunzatoare a rezervelor naturale a dus la distrugerea peisajelor naturale si poluarea pamantului, apei si aerului. Acum se iau masuri pentru restabilirea pamantului, intr-o politica economica mai rezonabila.

265 de mii de oameni locuiesc in Magdeburg. Acesta este centrul ingineriei grele. Recent, cea mai tanara universitate din Germania, numita astfel Otto von Guericke. Cea mai veche mentiune a orasului este in manuscrisele din 805. Prima catedrala gotica din Germania a fost construita in Magdeburg, a fost consacrata in 1361, contine locul de inmormantare al regelui german, fondatorul Sfantului Imperiu Roman, Otto I. In apropiere de Galle, sarea era extrasa pe vremuri, orasul s-a imbogatit. Astazi, in centrul istoric din Galle, turistii sunt atrasi de catedrala, de biserica din piata pietei, de turnul rosu. Compozitorul si organistul Georg Friedrich Handel (1685-1759) s-a nascut in acest oras, iar anual se organizeaza un festival de muzica numit dupa el.

Rothenburgul de Nord” se numeste Tangermuende. Iar Wernigerode (Wernigerode) este numit „diamantul cu jumatate din lemn” sau „orasul colorat din Harz”. Mai ales o multime de case pe jumatate din lemn din secolele XVI-XVIII. in Quedlinburg. Centrul acestui oras cu 1200 de case medievale este un patrimoniu mondial UNESCO. Este interesant sa vizitati Parcul Woerlitzer 112 hectare sub Dessau in stil englezesc cu Palatul Leopold III, construit in 1733. Parcul national Hochgarz si rezervatia naturala a raului Elba cu castori salbatici sunt de remarcat.
In Koethen, Johann Sebastian Bach (1685-1750) a scris sase Concerte de la Brandenburg. In Lutherstadt Eisleben s-a nascut si a murit reformatorul catolic Martin Luther (1483-1546). El a fost inmormantat in orasul Wittenberg (Lutherstadt Wittenberg), in biserica castelului, pe usile caruia in 1517 Luther a batut celebrele sale 95 teze impotriva indulgentelor. Imparateasa rusa Catherine II este din Anhalt-Zerbst. Un alt fapt istoric curios. Unele manuale de fizica reproduc o gravura veche: experienta cu „emisferele Magdeburg”. In ochii burgerilor uimiti, caii care trag in doua directii cele doua jumatati ale mingii din care a fost pompat aerul nu le pot separa. Aceasta experienta a fost stabilita de catre burgomasterul din Magdeburg, Otto von Guericke (1602-1686). Era in 1663.


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *