Landurile Germaniei: Schleswig-Holstein si Thuringen
De 

i4Job


Astazi incheiem seria de articole despre landurile Germaniei, speram ca informatia publicata de noi sa va fie utila. Schleswig-Holstein este un pamant aproape pur evanghelic. Doar 2,6% din populatie apartine Bisericii Catolice. Cea mai importanta bogatie a pamantului Schleswig-Holstein este petrolul (Dithmarschen), iar industria chimica si alimentara impreuna cu constructia navelor (Kiel, Luebeck, Flensburg) sunt cele mai importante industrii. Sectoarele agricole sunt in principal orientate spre cresterea bovinelor (westliche Marschen), cultivarea cerealelor, cartofilor si culturilor de radacini. O sursa importanta de venit pentru Schleswig-Holstein este pescuitul. Turismul este caracteristic coastelor Marii Nordului si Marii Baltice si Holstein a Suediei.

Schleswig-Holstein este situat departe in nordul Germaniei. In vest si est, este limitat la marile de Nord si de Est. In nord, se invecineaz cu Danemarca, la sud cu Saxonia Inferioara si Hamburg, iar in sud-est cu Mecklenburg-Vorpommern.
In vestul Schleswig-Holstein, pe coasta marii largi Wattenmeer, unde se afla insulele frisone de nord, se intinde tara Marche. Aceasta regiune joasa are o umiditate ridicata. I se alatura un pamant nisipos si aproape stearp tipic pentru nord-vestul Germaniei. Dimpotriva, peisajele prolifice Jungmoren din estul si sud-estul Schleswig-Holstein cu multe paduri din Holstein Suedia sunt bogate in dealuri (Bungsberg) si lacuri (lacul Ploenersee, lacul Selentersee, lacul Razeburger).

Schleswig-Holstein
Landurile Germaniei: Schleswig-Holstein

Turingia este situata la intersectia celor mai importante rute de transport, comertul si mestesugurile se dezvolta de mult timp aici. Pamantul a devenit bogat datorita weida, planta din care a fost obtinut colorantul albastru. Putinul armelor mici si al armelor de vanatoare era orasul Suhl. In secolul trecut, industrializarea germana a inceput cu Saxonia si Turingia. In Turingia s-a extras potasiu, s-au fabricat portelan si sticla, s-au creat masini-unelte. Produsele optice-mecanice precise din orasul Jena au fost deosebit de faimoase. Fondatorii celebrei companii au fost mecanicul Karl Friedrich Zeiss (1816-1888) si chimistul Friedrich Otto Schott (1851-1935). Astazi in acest stat federal exista 3 universitati, aproximativ 50 de institute de cercetare si 20 de centre tehnice. In Gera si Erfurt s-au prudus utilaje, in Eisenach se asambleaza masini. Uzina Opel din acest oras este cea mai productiva din Europa. Primele programe social-democratice au fost adoptate in Turingia: Gotica in 1875 si Erfurt in 1891.

In 1919, in orasul Weimar a avut loc Adunarea Constituanta Germana. Constitutia de la Weimar a fost adoptata si a fost proclamata Republica democrata de la Weimar, care a durat pana cand nazistii au ajuns la putere in 1933. Jumatate din Turingia este folosita in productia agricola, exista soluri frumoase, se cultiva cereale, rapita, cartofi, sfecla de zahar. Statul federal are traditii glorioase in arte plastice si cultura. Nu departe de Eisenach, in castelul de la Wartburg, reformatorul bisericii Martin Luther (1483-1546) se ascundea de persecutie. In 1522, la Wartburg, a tradus Evanghelia in limba germana – aceasta lucrare a fost un pas important in crearea unei limbi literare moderne germane. In 1685, Johann Sebastian Bach s-a nascut in orasul Eisenach intr-o renumita familie muzicala.

Weimar
Landurile Germaniei: Thuringen

Un mare patron a fost ducele lui Karl-August von Saxe-Weimar (1757-1828). Printre alti scriitori, l-a invitat pe resedinta lui pe Johann Wolfgang Goethe (1749-1832). La inceputul secolului XIX. Weimar a fost centrul spiritual al Germaniei si Europei. Goethe a scris aici versiunea finala a tragediei Faust. In anii 1787-1789 si 1799-1805 poetul Johann Friedrich Schiller a locuit la Weimar, care a creat acolo drama „William Tell”. In a doua jumatate a secolului XIX. in „orasul artei” a compus muzica si a sustinut concerte de compozitor si pianist Ferenc Liszt (1811-1866). Turingia este numita „inima verde a Germaniei”. Poate ar trebui sa va pumeti un rucsac pe umeri si sa mergeti intr-o drumetie fascinanta de-a lungul crestelor padurii Turinge? Cararea „Rensteig” este de 168 km – o cale care duce spre lumea minunata a muntilor cu padure verde.


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *