Lectii de sortare: Cum si de ce germanii sorteaza gunoiul?
De 

i4Job


Ce ar putea fi mai usor decat aruncarea gunoiului! Dar nu va grabiti. In Germania si pentru aceasta exista multe reguli. Aici nu puteti arunca gunoiul obisnuit intr-un container mare in curtea casei sau intr-un tomberon de gunoi. De ce in bucatariile nemtilor puteti gasi mai multe galeti pentru gunoi? De ce containerele stradale de gunoi sunt vopsite in culori diferite? Aveti grija – daca aruncati gunoiul in recipientul gresit – puteti fi amendat pentru asta!

Lectii de sortare: Cum si de ce germanii sorteaza gunoiul?

Sa incercam sa ne dam seama cum sa arunca gunoiul in Germania corect. Cuvintul cheie al acestui subiect: sortarea! Colectarea selectiva a gunoiului in tara exista din 1990. De ce fac asta? Raspunsul este simplu: germanii se ocupa de mediu si salvează resursele naturale.

Deseurile neprocesate reprezinta o otrava pentru natura. Iar sortarea gunoiului simplifica foarte mult prelucrarea sa. Utilizarea secundara a materialelor reciclate economisesc resurse. In plus, anumite tipuri de deseuri, de exemplu, containerele, pot fi utilizate in mod repetat.

Fiecarui tip de gunoi – culoarea proprie

Primul tip de deseuri de pe lista noastra sunt alimentele sau biomasa, adica. toate naturale. In plus fata de resturile de mancare aici sunt incluse prosoapele de bucatarie de hartie, servetelele (!) albe, iarba, parul si unghiile, filtrele de cafea. Containerele de culoare maro sau gri stau de obicei in curtea casei. Aceste deseuri sunt compostate, folosite ca hrana pentru animale, precum si drept combustibil pentru producerea de energie electrica.

In al doilea rand, sticla. Prietena mea germana mi-a marturisit odata ca, atunci cand arunca intr-o alta tara sticlele de sticla intr-un container comun de deseuri ii sangereaza inima. In plus, atunci cand se arunca sticla, de obicei, este din nou sortata: transparenta, verde si maro si aruncata strict in functie de culoare intr-un anumit recipient.

Apropo, in Germania, in costul bauturii este de obicei inclus pretul-cautiune a recipientului (Pfand), astfel incat sticlele si cutiile de sticla (cu semne speciale) pot fi inmanate la orice magazin ca sa-ti recuperezi cautiunea.

Urmatorul tip de gunoi este hartia. De asemenea, are containere proprii, de obicei albastre. In plus, cartonul trebuie aruncat separat, deoarece tehnologia prelucrarii sale difera de prelucrarea hartiei.

Aproape in orice supermarket in apropierea caselor de marcat puteti gasi o cutie mica „Pentru baterii”. Bateriile vechi si acumulatoarele necesita eliminare speciala, deoarece contin substante foarte toxice.

In pungi mari de culoare galbena sunt din nou colectate separat ambalajele de metal, materialele plastice si cele amestecate, adica acelea din care se pot obtine materiale secundare. Aceste pungi trebuie aruncate in tomberoane galbene, fie sunt puse pe strada, unde sunt luate de un serviciu special.

Restul sau ramasitele de gunoi (Restmüll) sunt colectate in tomberoane negre care se afla fie in subsolul casei sau in apropierea casei si sunt ridicate aproximativ o data pe luna. Reciclarea acestor gunoaie este destul de scumpa, in medie, costurile pentru ridicarea gunoiului costa de la 10 la 25 de euro pe luna. In caz ca o familie are nevoie sa scoata acest rezervor mai des, atunci clar costul se mareste. In acest tomberon sunt aruncate dischete, brichete goale, fotografii, cauciucuri, produse de ingrijire personala, doar gunoi, piele, servetele colorate, sacii de la aspirator, carpele de bucatarie, tigari.

Nu este surprinzator ca germanii incearca din start sa vina acasa cu un minim de resturi. In apropierea magazinelor exista intotdeauna containere, unde cumparatorii pot arunca ambalajul imediat.

Astfel este sortat zilnic gunoiul obianuit. Cu toate acestea, exista inca elemente care, chiar daca nu in fiecare zi, dar uneori trebuie sa fie aruncate. Hainele vechi si pantofii sunt colectate in containere speciale, care pot fi gasite in magazine, locuri de parcare sau biserici.
Lucrurile aruncate in acest fel nu sunt eliminate, ci sunt sortate si trimise noilor proprietari, de exemplu, tarilor in curs de dezvoltare. Vechiul mobilier si aparate tehnice inutile (separat) in anumite zile pot fi plasate chiar in fata casei, de unde vor luate de masini speciale. De obicei, aceste lucruri sunt expuse cu o zi inainte, iar saracii isi pot gasi mobilier sau echipamente utilizate, dar decente. Desi acum site-urile cu anunturi private de vanzare au devenit atat de populare incat lucrurile bune sunt expuse pe strada tot mai rar.

Inutil sa spunem ca nu puteti arunca intr-un container comun chiar si un pom de Craciun – este stabilita o zi special pentru asta in programul de eliminare a deseurilor. Daca in aceasta zi cuiva nu i-a fost de brad – va trebui sa decida problema de reciclare pe cont propriu.

Programul de ridicare al diferitelor tipuri de gunoaie poate fi vizualizat pe Internet sau in brosura de informatii pe care compania de prelucrare a deseurilor sau municipalitatea le trimite germanilor prin posta o data pe an. Astfel de brosuri se gasesc si la primarie. Daca un german vrea sa arunce, de exemplu, un frigider vechi intr-o zi neindicata, trebuie sa sune si sa comande o masina.

Pentru sortarea necorespunzatoare a deseurilor cei de la salubrizare pot amenda intreaga casa, ridicand tariful pentru ridicarea deseurilor sau sa refuze sa le ia. Iar descarcarea gunoiului intr-un loc neautorizat, de exemplu, in padure, este, in general, considerata o crima.

Cu toate acestea, in diferite regiuni – diferite sisteme de colectare a gunoiului. In Hamburg catva timp nu a existat niciun sistem de colectare separata a deseurilor, in oras lucra masina-miracol de sortare, dar si aici incepand cu 2011 au fost introduse reguli de sortare a gunoiului de catre locuitori.

Poate ca, in orice alta tara, un asemenea sistem nu ar fi functionat. Dar pe germani nu-i sperie cateva reguli in plus. Prin rmare, ei pot fi numiti campioni mondiali de urilizare si reciclare a gunoiului. Ce poti spune decat ca se poate invidia o astfel de constiinta nationala. La urma urmei, pentru a beneficia de mediul inconjurator in Germania in fiecare zi munceste fiecare rezident.

Reciclare gunoi menajer


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *