Cum sa inchiriezi o casa in Germania
De 

i4Job


Inainte de a va muta in Germania, multi dintre voi au inchiriat un apartament in tara sa. Puteti avea impresia ca deja stiti totul despre asta – „de la A la Z”. Dar s-a dovedit ca in Germania totul este diferit – „de la A la Z” – si despre aceste diferente vom vorbi astazi.

Prima dificultate, care a fost complet neasteptata, faptul ca este mult mai dificil pentru un student sa inchirieze un apartament decat pentru o persoana care lucreaza. Inchirierea unui apartament pentru un student international este si mai dificila. Proprietarii germani (Vermieter) sunt prudenti cand vine vorba de studentii straini, ii considera mai putin fiabili si prefera sa-si inchirieze casele compatriotilor. Desigur, puteti gasi oferte. Dar fiti pregatiti pentru faptul ca va trebui sa cautati mult si nu va faceti griji – nu e vorba de voi, vi de ei!

Mieten, wohnen, leben: Cum sa inchiriezi o casa in Germania

Indiferent de nationalitate, va trebui sa furnizati dovada solvabilitatii – un certificat de angajare (Gehaltsnachweis) sau extras de cont (Bankauszug). Mai bine – si una si alta. Fara dovezi si garantii (Bürge) este aproape imposibil. Extrasul din contul bancii din tara voastra este de asemenea potrivit. Parintii dvs., daca inca nu sunteti angajati, pot actiona ca garanti.

O informatie ceruta de la seful dvs. (daca lucrati) – este absolut normala. Se poate numi adeverinta de la locul de munca. Astfel procedeaza multi proprietari. Nu luati acest ca ceva iesit din comunt, obiceiul este destul de comun.

De asemenea, va trebui sa platiti cautiune (Kaution). Proprietarul doreste sa fie sigur ca, chiar daca chiriasul nu este disponibil timp de ceva timp (si astfel de precedente se intampla…), el va primi in continuare plata pentru locuinta. De asemenea, aceste sume sunt asigurate in caz de stricaciune a mobilierului sau deteriorarea locuintei in general. De obicei, marimea cautiunii este de 1-3 chirii lunare.

Plata chiriei implica 2 sume de baza: chiria reala (Kaltmiete) si utilitatile – apa, incalzire, electricitate, ridicarea gunoiului, intretinerea ascensorului, gradinarul, etc. (Nebenkosten). Costul total se numeste –Warmmiete. Atunci cand cautati locuinte, asigurati-va ca acordati atentie sumei exacte indicate in anunt (warm sau kalt).

Nebenkosten se plateste la un tarif, iar la sfarsitul perioadei de raportare, se face un rezumat, cat de multi bani au fost de fapt cheltuiti – respectiv, o parte din bani fie vor fi rambursati, fie va trebui sa se faca o plata suplimentara.

Probabil, nici nu merita scris ca contractul de inchiriere (Mietvertrag) este obligatoriu. Nu exista aranjamente orale, totul este documentat.

Una dintre modalitatile de a gasi un apartament de vis este un agent imobiliar. In multe tari, oamenii incearca sa evite participarea lor ori de cate ori este posibil, iar in Germania adresarea catre un broker este in ordinea lucrurilor. Mediatorul va face totul pentru a va ajuta, si cinstit. Pentru aceasta, desigur, trebuie sa platiti un comision.

Exista modalitati de a gasi locuinta si direct – in ziarele locale exista o rubrica pentru anunturile de acest tip. Si, desigur, principala sursa de informare este Internetul, unde puteti gasi un numar mare de propuneri fara implicarea unui agent.

Spre deosebire de alte tari, apartamentele si camerele au tendinta de a se inchiria goale. Nu exista mobilier (sau exista mobilier minim). Dar intr-adevar neobisnuit este ca uneori nu exista bucatarie! Si daca o gasiti, atunci este posibil ca pentru ea sa platiti suplimentar.

Apartamentul, cel mai adesea, se preda cu peretii vopsiti in alb, pe care, in functie de gustul si starea de spirit, le puteti revopsi in orice nuanta a spectrului. La incheierea contractului de inchiriere veti merge din nou la magazin pentru o vopsea alba si sa refaceti totul „asa cum a fost”.

De asemenea, ca si la noi, in Germania, nu toti accepta predarea locuintei fericitilor proprietari de animale domestice. Dar este posibil. Principalul lucru – nu ascundeti prezenta animalului de companie.

Aici nu este acceptat ca proprietarul locuintelor sa vina „cu un control neasteptat”. Daca proprietarul (sau reprezentantul sau) doreste sa va viziteze, acest lucru va fi convenit in prealabil. Si numai in prezenta voastra. Nu va faceti griji, nu va verifica ce si cum sta in camera dvs., nu va inspecta daca este praf in colturi. Sarcina lui este sa vada, in general, daca totul este bine, si el va asculta de asemenea plangerile sau problemele legate de locuinta. Si, daca este necesar, va participa la rezolvarea lor.

Plata pentru locuinta se face numai prin transfer bancar, nimeni nu foloseste numerar. Aveti grija cu termenii de plata – transferul bancar poate dura pana la 2-3 zile, faceti transferul de bani in avans.

In casa exista o persoana care urmareste cum se respecta ordinea – Hausmeister. El va poate ajuta sa rezolvati problemele mici ale gospodariei, dar va fi, de asemenea, vigilent si se va asigura ca nu mai aduci in camera (apartament) inca cincisprezece persoane.

Baia si toaleta sunt adesea echipate cu o fereastra. Este ciudat pentru noi, iar pentru prietenii mei germani prezenta unei ferestre in baie este foarte importanta. Baia nu este intotdeauna prezenta in apartament, uneori exista doar un dus.

Nu va faceti griji daca vi se ofera primul etaj. El corespunde nivelului al doilea. Iar primul etaj este Das Erdgeschoss. De regula, este nelocuit si este folosit fie ca zona auxiliara, fie ca un fel de sala mare de intrare.

Pentru biciclete este prevăzută o cameră separata, care este foarte convenabila. In cladirile cu apartamente, masinile de spalat rufe si uscătoarele de rufe sunt situate la subsol. Imi place foarte mult aceasta abordare ergonomica: economisirea de spatiu si fara zgomot, plus o mica pregatire fizica – pentru a alerga in jos si inapoi.

In concluzie, va vom da un mic dictionar care sa va ajute sa cand cautati sa inchiriati locuinte:

das Erdgeschoß – parter
das Haus – casa
das Immobilienunternehmen – companie imobiliara
das Quadratmeter – metru patrat
das Schlafzimmer – dormitor
das Treppenhaus – scara
das Wohnzimmer – living
das Zimmer – camera

der Aufzug, der Lift – lift
der Bankauszug (der Kontoauszug) – extras bancar
der Besitzer – proprietar
der Betrag, die Summe – suma
der Bürge – garant
der erste Stoc – al doilea etaj
der Flur – Coridor
der Gehaltsnachweis – dovada solvabilitatii
der Hausmeister – seful din casa, comandantul, managerul casei
der Keller – subsol
der Makler – agent imobiliar
der Mieter – chirias
der Mietvertrag – contractul de inchiriere de locuinta
der Raum – camera
der Stock – etaj
der Tarif – tarif
der Vermieter – proprietar

die Bezahlung – plata
die Fläche – suprafata
die Heizung – incalzire
die Kaltmiete – chirie neta
die Kaution – cautiune
die Küche – bucatarie
die Miete – chirie
die Müllabfuhr – ridicarea gunoiului
die Nebenkosten (pl) – costuri adaugatoare, utilitati si costurile de intretinere
die Provision – comision, plata pentru mediere agentiei
die Treppe – scari
die Überweisung – ordin de plata
die Warmmiete – chiria cu plata utilitatilor
die Wohnung – apartament

bezahlen – a plati
einrichten – a echipa, a amenaja
einziehen – a se muta
mieten – a inchiria
überweisen – a transfera, a trimite bani
umziehen – a se muta
vermieten – a inchiria
wohnen – a trai
zur Verfügung stehen – a fi disponibil

möbliert – mobilat
vielstöckig – multe etage

chirie Germania
Cum sa închiriezi o casa în Germania


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.