Oktoberfest 2022: datele și istoria sărbătorii
De 

i4Job


Când și unde are loc Oktoberfest? Care a fost primul Oktoberfest și cum este anul acesta? Ce poți vedea la festival în afară de bere și gustările tradiționale? Istoria sărbătorii și fapte curioase – despre toate în articolul nostru de astăzi!

Oktoberfest este una dintre cele mai faimoase sărbători din Germania și, de asemenea, cel mai mare festival popular din lume. Atrage anual aproximativ 6 milioane de vizitatori din diferite părți nu numai ale Bavariei, ci și ale întregii Germanii, precum și oaspeți din alte țări.

Aproximativ 70% dintre vizitatori sunt rezidenți din Bavaria, restul de 30% sunt vizitatori din alte părți ale Germaniei și turiști din întreaga lume.

REALITATE: Oktoberfest este inclusă în Cartea Recordurilor Guinness drept cea mai mare sărbătoare din lume!

În 2022, Oktoberfest va avea loc la München în perioada 17 septembrie – 3 octombrie. Sărbătoarea se ține în mod tradițional pe Theresienwiese („Lunca Theresei”), în centrul orașului München, nu departe de Gara Principală. Suprafața luncii este de aproximativ 26 de hectare!

Oktoberfest este organizat de orașul München. Acesta permite doar fabricilor de bere din München să participe la festival, care produc o Oktoberfestbier (bere Oktoberfest) bere specială cu un conținut de alcool de 5,8-6,3% pentru sărbătoare.

Un litru de bere (Mass) la Oktoberfest costă de obicei puțin mai mult de 10 euro (ceea ce este foarte scump după standardele germane).

Festivalul a fost anulat doi ani la rând din cauza pandemiei. Cu toate acestea, atât în ​​2020, cât și în 2021, locuitorii din München nu au trebuit să se plictisească, deoarece Oktoberfest a fost înlocuit cu „WirtshausWiesn” – un festival al aceleiași beri și mâncăruri delicioase, care a avut loc în 50 de unități din München (hoteluri, restaurante și cârciumi). Festivalul a fost inventat de asociația tavernelor din München și de marii chiriași ai Oktoberfest, pentru a nu-i lipsi pe oameni de sărbătoarea mult așteptată și îndrăgită.

Bucătăria națională germană, personalul îmbrăcat în costume tradiționale și, bineînțeles, Oktoberfestbier – toate atributele unui adevărat Oktoberfest au fost prezente la WirtshausWiesn, dar cu respectarea distanței și cu adoptarea tuturor măsurilor de securitate necesare.

Anul acesta festivalul se va desfășura cu amploarea obișnuită. Programul, orele de deschidere a locațiilor festivalului și totul-totul-totul despre Oktoberfest 2022 pot fi găsite pe site-ul oficial al evenimentului (link).

Istoria sărbătorii

Primul Oktoberfest a avut loc pe 12 octombrie 1810 în onoarea nunții Prințului Moștenitor Ludwig (mai târziu Regele Ludwig I) și a Prințesei Tereza de Saxonia-Hildburghaus. Toți locuitorii din München au fost invitați la sărbătoarea în cinstea căsătoriei lor. În cinstea nunții din 17 octombrie, au fost aranjate și curse de cai. Din acest motiv, surse diferite dau date diferite pentru primul Oktoberfest (12 și 17 octombrie). Festivalul avea loc în pajiști, care la acea vreme se aflau în afara orașului (și acum este aproape chiar în centrul orașului), iar în cinstea miresei, aceste poieni se numeau Theresienwiese.

În anul următor, 1811, la sărbătoare i s-a adăugat un târg de fermieri cu expunerea și premiarea celor mai frumoși cai și tauri. În 1813, sărbătoarea nu a avut loc, deoarece la acea vreme Bavaria era implicată în războaiele napoleoniene.

Și în 1818, la următoarea sărbătoare, au fost instalate primul carusel și leagăn. Și, desigur, ceea ce este tipic pentru Bavaria – primele tarabe de bere. Dar pentru oameni și asta nu a fost suficient pentru distracție.

Inițial, sarbatoarea a fost organizată și ținută în mod privat. În 1819, organizarea și conducerea festivalului a fost pusă în mâna consiliului orașului München. S-a decis ca Oktoberfest să aibă loc în fiecare an, fără excepție.

În 1896, proprietarii de taverne și taverne din Munchen au construit, împreună cu berării, adevărate corturi de bere și „cetăți” și au instalat și mai multe atracții diverse.

În 1872, Oktoberfest a fost prelungit și mutat până la sfârșitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie, deoarece în acest moment vremea în München este în cele mai multe cazuri constant bună și temperatura în timpul zilei crește la +30 ° C, ceea ce crește setea vizitatorilor și cresc veniturile organizatorilor evenimentului. Cu toate acestea, ultima duminică a sărbătorii urma să rămână în octombrie. Această tradiție s-a păstrat până în zilele noastre.

În 1910, Oktoberfest și-a sărbătorit centenarul. Cu această ocazie s-au vândut 1,2 milioane de litri de bere. În 1913 a fost înființat cel mai mare cort din istoria festivalului cu 12.000 de locuri, Bräurosl, acum are aproximativ 6.000 de locuri, cel mai mare cort de până acum, Hofbräu-Festhalle, are aproximativ 10.000 de locuri.

Primul și al Doilea Război Mondial au adus o pauză forțată în celebrarea „cele mai populare sărbători”. Abia în 1950, primarul orașului München, Thomas Wimmer, a reînviat tradiția sărbătorilor, care se menține și astăzi.

În prima zi de sărbătoare exact la ora 12 cu 12 salve în cer și deschiderea primului butoi de bere festivă de către primarul orașului München cu exclamația caracteristică „Ozapft is!” (tradus din bavarez, ceva de genul „Destupat!”) șeful orașului începe solemn sărbătoarea.

Despre ce este interesant la Oktoberfest și ce ar trebui să vizitați cu siguranță dacă ați fost la festival, citiți în articolul nostru separat.

Fapte interesante:

* aproximativ 30% din întreaga producție anuală a fabricilor de bere din München este băută în timpul festivalului;
* peste 12.000 de oameni lucrează la Oktoberfest în fiecare an, dintre care aproximativ 1.500 sunt chelnerițe;
* în total sunt organizate circa 100.000 de locuri pentru vizitatorii sărbătorii;
* în 2019, la sărbătoare au participat 6,3 milioane de persoane care au băut în total 6,9 milioane de litri de bere.

Prima zi a festivalului este în mod tradițional sâmbăta, motiv pentru care durata poate varia ușor (în medie 15 zile). Sărbătoarea se încheie în prima duminică a lunii octombrie. Dacă cade pe 1 sau 2 octombrie, atunci vacanța se prelungește până la 3 octombrie (Ziua unității Germaniei).


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *