Oktoberfest: întrebări și răspunsuri
De 

i4Job


De ce începe Oktoberfest începe în septembrie? Ce tradiții asociate festivalului există în Germania? Cum să ajungi la Oktoberfest și ce evenimente ale festivalului merită vizitate? Să vorbim astăzi despre asta și multe altele.

În capitala glorioasei Bavarii, festivalul berii și al bucuriei – Oktoberfest – este în plină desfășurare. Ciudat, nu-i așa, septembrie nu s-a terminat încă, iar festivalul se numește octombrie. Totuși, pentru nemți, după cum știm, totul este logic, inclusiv sărbătorile.

Am scris deja despre Oktoberfest 2018 și despre faptul că acum are loc într-un mod non-standard, dar cele mai mari festivități din lume (și anume, astfel de festivitate este festivalul berii) nu pot fi descrise pe deplin într-un articol.

În articolul nostru vom încerca să răspundem la cele mai frecvente întrebări despre Oktoberfest.

Ce este un festival?

Ce diferență are, octombrie sau septembrie! Un cuvânt – toamnă! În mod tradițional, Oktoberfest începe pe 20 septembrie și durează până maximum o săptămână din octombrie.

Dar nu a fost întotdeauna așa. Octombrie este indicată în titlu, deoarece prima sărbătoare a avut loc pe 12 octombrie 1810 la nunta prințului moștenitor Ludwig (mai târziu regele Ludwig I) și a prințesei Tereza de Saxonia-Hildburghaus. De aici, apropo, numele luncii, pe care corturile sunt împrăștiate de secole – Theresienwiese. Cu octombrie am rezolvat!

Ce este festivalul? Este în general acceptat (și orice dicționar va confirma acest lucru) că das Fest este o sărbătoare. Dar ne amintim că limba germană este colorată și multifațetă. Festul nu este doar o sărbătoare, ci o sărbătoare la care toată lumea este invitată! Astfel de evenimente sunt organizate în diferite regiuni ale Germaniei, sunt numite și Volksfeste, adică sărbători populare.

Clasicul Oktoberfest este un loc în care nu există doar corturi cu magazine și bere, ci și tarabe cu cârnați, magazine de suveniruri, plimbări și alte distracții.

Cui să-i mulțumești pentru apariția Oktoberfest?

Ei bine, în primul rând, merită să-i spui „mulțumesc” prințului moștenitor Ludwig și logodnicei sale. Pe lângă nunta în sine, viitorul Ludovic I plănuia să invite mulți oaspeți, să-i hrănească, să organizeze o paradă și, de asemenea, să organizeze un turneu de cavaleri stilizat. În implementarea acestor planuri, el a fost ajutat activ de bancher și de maiorul de cavalerie Andreas von Dell’Army. El a dezvoltat ideea de monarh și a adus-o la viață. Și el a ales ca loc de desfășurare a turneului pajiştile dintre noul spital și satul Sendling, care au fost numite după mireasă.

De ce a devenit Oktoberfest o tradiție?

Inițial, berea la Oktoberfest nu curgea ca apa. Dar, cu toate acestea, sărbătoarea a avut loc aproape în fiecare an. De ce? Regii bavarezi au observat repede că astfel de evenimente adună oamenii, aduc plăcere și, în general, au un efect foarte pozitiv asupra atmosferei din oraș. Dacă, de exemplu, oamenii obișnuiți nu aveau voie la nunta regală, atunci chiar anul următor Maximilian I al Bavariei ia invitat pe țărani. Toate acestea au insuflat bavarezilor un sentiment de unitate colectivă, de care sunt mândri până astăzi.

De ce are loc festivalul la începutul toamnei?

În mod tradițional, acest lucru se datora condițiilor meteorologice. Sărbătorile din octombrie au fost mutate în septembrie. Ultimele săptămâni din septembrie și prima săptămână din octombrie, conform calendarului, coincid de obicei cu vara indiană. În acest moment, vremea este caldă și însorită, recolta a fost deja recoltată sau este în curs de recoltare. Vremea bună atrage mai mulți vizitatori.

Cu ce fel de procesiune începe Oktoberfest?

Parada hangiilor sau Wiesnwirte (proprietari de corturi de bere) a apărut în 1879, iar din 1887 magnifica lor procesiune festivă a fost organizată din centrul orașului până la Theresienwiese, care la acea vreme era periferia. Totul era la scară mare: caii și măgarii trăgeau butoaie de bere, cânta muzică, totul era împodobit cu flori și ghirlande. În general, sarbatoare!
Pentru alte sarbatori germane preferate în Germania, citiți pe site nostru.

De ce se termină procesiunea la copertina Schottenhamel și ce se întâmplă acolo?

Din 1867, Schottenhamel a organizat o mică sală de bere la Oktoberfest. Berăria în sine este considerată una dintre cele mai vechi din München. În aceste zile, marea deschidere a festivalului are loc de obicei în cortul Schottenhamel. Primarul orașului trebuie să destupe primul butoi simbolic de bere, dând cât mai puține lovituri. Acesta este un sport! Butoiul este desfundat conducând într-un robinet special, din care apoi curge berea ca un râu! Deschizând butoiul, el spune „O’zapft is!” („Deschis”), permițând proprietarilor să toarne bere.

Dreptul de a bea prima masă de bere aparține în prezent premierului bavarez. El este cel care ia prima înghițitură de bere.

Ce mai merită văzut la Oktoberfest?

Pe lângă procesiunea proprietarilor de corturi de bere și ceremonia de deschidere a butoiului de bere din cortul Schottenhamel, cu siguranță ar trebui să acordați atenție procesiunii costumate. Pentru prima dată a avut loc, din nou, la celebrarea nunții lui Ludwig I și a Principesei Tereza. Procesiunea este un eveniment anual din 1950. Aproximativ 8.000 de oameni îmbrăcați în costume tradiționale bavareze merg de la Maximileaneum până la Lunca Theresa (care este de aproximativ 7 kilometri). La procesiune participă oficialități, diverse sindicate, reprezentanți de onoare ai altor țări. De regulă, puteți număra aproximativ 40 de echipe împodobite.

Cum a apărut berea la festival?

Până în 1851, acolo nu era bere, se putea bea doar în vecinătatea Sendlingului, dar nu în luncă. Primul magazin de bere de pe Theresienwiese a fost cel al lui Josef Hermann. Apoi, în 1867, întreprinzătorul Michael Schottenhamel a deschis „Oktoberfest-Restaurant” la festival, care a atras mulți vizitatori. Așa a început tradiția berii. Astăzi, fabrica de bere nu trebuie doar să ofere vizitatorilor să bea diverse beri, ci și să-i distreze.

Ce bere este permisă la festival?

Contrar credinței populare, Oktoberfest nu este un festival german al berii. Acesta este un festival al berii bavareze, sau mai bine zis, chiar al berii München, iar aceste concepte nu trebuie confundate! Marele și teribilul Reinheitsgebot (legea purității berii), apropo, nu se aplică nici fabricilor de bere germane… doar celor bavareze! Și Bavaria a devenit parte a Germaniei abia în 1871. Prin urmare, există încă locuri în care bavarezii nu sunt considerați germani, iar bavarezii înșiși nu prea insistă și țin sărbători tradiționale.

Numai berile bavareze care respectă cu strictețe legea purității berii au voie să intre în festival. În plus, Oktoberfest fabrică și beri speciale de festival.

De ce este faimoasă legea purității berii?

Reinheitsgebot a fost inițiat de Ducele William al IV-lea de Bavaria în 1516. Berarii adăugau adesea ierburi otrăvitoare (cum ar fi belladona sau henbane) pentru a împiedica berea să se strice. Fără să se răcească, berea se acrea rapid.

Legea purității berii a introdus principalele ingrediente care erau permise în fabricarea berii, timpul de preparare și chiar prețul. Conform textului original al documentului, numai apa, orzul și hameiul pot fi folosite pentru a face bere.
De ce se prepară o bere specială pentru Oktoberfest? Berea obișnuită nu este suficientă?
Aici merită să-i spunem un „mulțumesc” special aceluiași Michael Schottenhamel, care în 1872 a început să toarne la festival o bere specială din martie. Berăria întreprinzătoare a prins: berea din martie era tare (6% alcool în loc de 5%) și avea o durată de valabilitate mai lungă, în timp ce bavarezilor iubitor de distracție le plăcea aroma proaspătă și acrișă. A fost o senzație! Pentru următorul festival, alte bererii au adus și beri speciale din martie.

Cu toate acestea, astăzi la Oktoberfest poți încerca nu doar berea din martie, ci și alte soiuri. Citiți mai multe despre cum este berea germană în articolul nostru de pe site.

Ce, în afară de bere, atrage vizitatorii?

În mod tradițional, fiecare berar organizează un fel de divertisment la restaurantul său. Conform legilor de marketing, acest lucru a atras mai mulți vizitatori. În secolul al XIX-lea s-a organizat și un carusel cu lanț. Vizitatorii au fost distrați de artiști, o cameră cu figuri de ceară, un circ cu purici. Inovațiile de inginerie, cum ar fi, de exemplu, iluminatul electric, au devenit, de asemenea, subiect de interes public.

Astăzi, cea mai veche atracție din pajiște este caruselul cu lanț al familiei Kalb. A fost instalat în 1919 și reprezintă a treia generație de carusele în lanț Oktoberfest. Cu excepția câtorva detalii, se păstrează încă în forma sa originală. Cea mai nouă atracție este Rocket Tower.

Cine expune la festivalul berii?

Credeți sau nu, în fiecare an berăriile se luptă literalmente pentru un loc în pajiște. În mod tradițional, doar cele mai bune fabrici de bere se pot califica pentru a participa. În fiecare an, chiar înainte de Oktoberfest, fabricile de bere depun cereri de participare, iar speranța este că un loc „sub copertă” va fi eliberat pentru ele. Pentru unii participanți, ajungerea la Oktoberfest a durat peste 20 de ani.

În plus, participarea nu este ieftină. De exemplu, montarea și demontarea copertinei Hacker în sine este estimată la aproximativ 2 milioane de euro, iar aceasta nu include salariile personalului. Nu orice fabrică de bere are la dispoziție asemenea sume de bani.

Cum se servește berea?

În Bavaria, se obișnuiește să bei bere în Massa (Masa = 1 litru). Există servicii speciale de control care verifică servirea berii. De exemplu, dacă turnați mai puțin de 0,9 litri, puteți obține o amendă impresionantă, se crede că berea subumplută este un profit suplimentar pentru fabrică de bere.

La Oktoberfest în sine, masa poate fi de la 0,9 litri la 1 litru (conform statisticilor, doar fiecare a cincea cană de bere este turnată până la un litru, așa că poate tu ești cel norocos).

Ce sa porti?

Tradițional în costum național bavarez. Cu siguranță nu vei ieși în evidență în el. În ce constă?

Pentru barbati: camasa alba in carouri sau alba, pantalonii din piele (Lederhosen) sunt cel mai important accesoriu. Daca nu poti cumpara pantaloni de piele, poarta pantaloni scurti maro, negri sau verzi. Urmează bretele. Incalzitoare pentru picioare sau ciorapi si cizme traditionale din piele (Haferlschuh) sau orice alte cizme din piele.

Pentru femei: bluză cu volane (Tracht) sau orice bluză albă cu mâneci umflate și fără nasturi. Peste bluză se poartă Dirndl – o rochie tradițională cu o fustă largă. Dacă dirndl-ul s-a dovedit a fi prea scump, puteți pur și simplu să purtați o fustă separat. Cureaua este legata cu o fundita in lateral. Ciorapi sau jambiere și pantofi cu un toc mic și stabil pe picioare.

Cum să ajungeți acolo?

Contrar credinței populare, nu poți ajunge pur și simplu la Oktoberfest! Nu sunt locuri, sunt epuizate în avans. Un avertisment, vorbim despre locuri în corturi. Sărbătoarea în sine este organizată în așa fel încât pajiștea să fie căptușită cu copertine ale fabricilor de bere, de care sunt atașate curți de bere (adică locuri în aer liber).

Biletele pentru locațiile interioare se epuizează în câteva zile, poți intra în curtea berii stând la coadă și poți intra în teritoriul Theresienwiese absolut gratuit. Vă rugăm să rețineți că berea se servește doar la fabricile de bere, chiar pe teritoriul luncii puteți cumpăra doar cârnați cu suc sau apă.

Oktoberfest Lexikon – Vocabularul Oktoberfest
Die Wiese – Lunca
Das Fest – sărbătoare, festival
Das Volksfest – festival popular
Der Altweibersommer – vara indiană
Der Wiesnwirt – proprietarul unui cort de bere
Das Fass – butoi
Das Zelt – cort, copertina
Die Mass – greutate (1 litru)
Das Reinheitsgebot – legea purității berii
Das Wiesnbier – o bere specială pentru Oktoberfest
Der Kettenflieger – carusel cu lanț
Aaaussccchenken – serviți la robinet (despre băuturi)
„O’zapft este!” – Deschis!
Der Fassanstich – deschiderea primului butoi


News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *